Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A nosztalgia az öregek kokainja, de nem a sajátja

A nosztalgia az öregek kokainja, de nem a sajátja

A Ready Player One egy 464 oldalas hommage, szerelmeslevél és óda a geekséghez, de nemcsak nosztalgiafaktora miatt menő. Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Tizedik, befejező rész.

Ernest Cline: Ready Player One

Első mondat: „Minden korombéli emlékszik arra, hogy hol volt és mit csinált, amikor először hallott a versenyről.”

Miről szól: 2044-ben a valóság elég ronda hely: az emberiség nagy részéhez hasonlóan a gimnazista Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-ba, a világméretű virtuális utópiába, ahol az avatárján keresztül mindenki szabadon tanulhat, dolgozhat, és szórakozhat. Ugyancsak az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade is arról álmodozik, hogy ő találja meg elsőként a virtuális világ elrejtett kincsét. A szimuláció tervezőjeként ismert James Halliday ugyanis ördögi feladványt hagyott maga után, amelynek leggyorsabb megfejtője szédületes vagyonra és hatalomra tehet szert.

A Halliday által kifundált feladatok sikeres teljesítéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség, Wade pedig éppúgy otthon van a Gyalog galoppban, mint a Pac-Manben, a Rush életművében vagy az animékben. Amikor a tizennyolc éves srác hosszú évek kitartó munkája után megoldja az első feladványt, hirtelen a figyelem középpontjába kerül, és ez életveszélybe sodorja. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért.

Ki írta: Ernest Cline, aki egy hatalmas geek, első regénye a Ready Palyer One pedig a 2011-es megjelenését követően megkapta a rangos Prometheus-díjat. Több millió példányban adták el, világszerte óriási rajongótábora van.

Kinek ajánljuk: Mivel mostanra a popkulturális irodalom egyik legfontosabb kortárs művévé vált a Ready Player One, minden geeknek kötelező. Elsősorban azért nekik, mert a kötetben fellehető rengeteg popkulturális utalás csak számukra értelmezhető, bár őket is megszorongatja. Az első 30 oldalra ugyanis annyi 80-as évekbeli alig ismert játék, sorozat és zenei előadó kerül elő, hogy az olvasó vagy minden egyes elemre ráguglizik, vagy csak ignorálja és halad tovább az eseményekkel. Utóbbi is járható út, mert mint utóbb kiderül, a ki nem fejtett utalások nem relevánsak a történet szempontjából, míg a fontosakat elmagyarázza az író. A Ready Player One azonban nemcsak a popkult-hivatkozások halmozása és a nosztalgiafaktor miatt remek olvasmány, hanem azért, mert Cline remekül tud atmoszférát teremteni és történetet mesélni. Kiérezhető belőle a gyermeki rajongás, ami ráragad olvasójára is.

Miért olvassam el: Mert 2018. március 30-án érkezik az adaptáció Steven Spielberg rendezésében, addig simán elolvasható. Elsősorban azért, mert letehetetlen.

Olvass bele:

Kiadó: Agave

Oldalak száma: 464

 

A könyvek bejgli mellé sorozat többi része ITT olvasható.