Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megválaszolódott számos égető Twin Peaks-kérdés, hogy újabbak szülessenek

Megválaszolódott számos égető Twin Peaks-kérdés, hogy újabbak szülessenek

Mark Frost legújabb Twin Peaks-könyve, Az utolsó dosszié megmagyarázza mindazt, amit a sorozat 3. évada módszeresen töredezetté tett, de közben tovább szivatja a rajongót. Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Kilencedik rész.

Mark Frost: Twin Peaks – Az utolsó dosszié

Első mondat: „Kedves Cole ig. helyettes: az ön előző évi iránymutatása értelmében a „levéltáros dossziéjának” vizsgálatával kapcsolatban, ezúton benyújtom az alábbi kiegészítő jelentésemet.

Miről szól: 1991 után idén visszatért a Twin Peaks 3. évada, amely 25 évvel azután veszi fel a fonalat, hogy tudjuk mi történt az akkori szezonzáróban Cooper ügynökkel. Az évad a régiek mellett rengeteg új történetszálat és szereplőt mozgat meg, univerzumot építve, Az utolsó dosszié pedig egy spirituális térkép a Twin Peaks világához. Kicsit szemét is a könyv, mert feltáró jellegű háttérmunkája révén megadja a végső válaszokat rajongók kérdéseinek egy részére, de közben rengeteg új kérdést is nyit.

Ki írta: Mark Frost, a sorozat másik ötletgazdája, akinek hiányában ugyanúgy nem létezne a Twin Peaks, mint David Lynch nélkül.

Kinek ajánljuk: Minden Twin Peaks-rajongónak, ugyanis végigmeséli a fontosabb szereplők teljes élettörténetét, megteremtve ezzel a TP-univerzumon belül azt a történeti folytonosságot, amit a sorozat harmadik évada módszeresen és tudatosan töredezetté tett. Akik nem ismerik a sorozatot, bele se kezdjenek, mert számukra nem jelent majd mást, mint értelmetlen információhalmot karakterekről, történésekről és a gonoszság természetéről. Ez nem az a könyv, ami a sorozat-eredeti ismerete nélkül fogyasztható lenne.

Miért olvassam el: A kötet narrátora Tamara Preston különleges ügynök, aki Gordon Cole igazgatóhelyettest (és az olvasót) látja el háttérinformációkkal. 18 dosszién keresztül nyerhetünk betekintést a Twin Peaksben történtekre, miközben ok-okozati összefüggéseket kapunk a sorozatban csak jelzésértékűen felskiccelt történésekre. Kiderül, Bobby és Shelly mikor és hogyan lépett frigyre egy renói hétvégi kiruccanáson, mi történt Donna Haywarddal, mi lett Audrey Horne-nal a halálközeli bankrobbanás után, vagy dr. Jacoby miként lett new age pszichiáter egy amszterdami kitérő és a hippikorszak hatására.

Olvass bele

Kiadó: Athenaeum

Oldalszám: 160

A könyvek bejgli mellé sorozat többi része ITT olvasható.