Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ezeket a magyar filmeket várjuk 2018-ban

Ezeket a magyar filmeket várjuk 2018-ban

Jövőre 24 olyan nagyjátékfilm készül, amit támogat a Magyar Nemzeti Filmalap, összegyűjtöttük, mit érdemes tudni róluk.

A hentes, a kurva és a félszemű.
Rendező: Szász János

Ez a magyar film érkezik leghamarabb 2018-ban, ugyanis forgalmazója és bemutatási dátuma (január 25.) is van. Szász János a 2013-as regényadaptáció, A nagy füzet után (amely egyébként a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Kristály Glóbuszt is kiérdemelte) először rendez újra fimet. A fekete-fehér film cselekménye szerint a jómódú Hentes (Hegedűs D. Géza) kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett Félszemű (Nagy Zsolt) csendőrtiszt egy nővel menekül a falujába. Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten Kurva (Gryllus Dorka) volt, a Hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba és veszélyes alkudozás veszi kezdetét: egyikük sem tudhatja, ki fog hátba szúrni kit, ha végül eljön az elszámolás ideje.

Valami Amerika 3
Rendező: Herendi Gábor

Ennek a filmnek is van már premierdátuma, amely egy héttel A szabadság 50 árnyalata után, tökéletes Valentin-napi randifilmként február 15-én érkezik. A Valami Amerika 3 központi cselekménye egy értékes bélyeg megszerzése körül fog forogni. A trailer jó sűrű, a film minden fontosabb tulajdonsága benne van:

  • a három főszereplő karaktere mit sem változott a 2002-es első és a 2008-as második rész óta
  • jelentős szerepet kap majd a főszereplők bebörtönzése
  • a börtönben a Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc trió találkozik majd többek között Ganxsta Zoleeval és a Viszkist parodizáló Nagy Ervinnel is
  • rendőrként feltűnik majd Scherer Péter, a női főszereplők között újra láthatjuk Oroszlán Szonját, de Tompos Kátya és Pokorny Lia is szerepelnek majd a filmben

Vándorszínészek
Rendező: Sándor Pál

A 78 éves Sándor Pál a Ripacsok és a Miss Arizona után ismét vígjátékot rendez, ráadásul újra olyat, amely a kulisszák mögé kalauzol. A történetről sokat nem tudni, csak azt, az 1800-as évek első felében játszódik, és egy színtársulat külső és belső utazásának történetét mutatja be. A szereplők között feltűnik Mohai Tamás, Martinovics Dorina, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Nagy-Kálozy Eszter, Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyászky Attila is. A film március 1-jén érkezik.

Hat könnyű lecke
Rendező: Zurbó Dorottya

Ez a dokumentumfilm a fiatal pályakezdő rendezőknek lehetőséget biztosító Inkubátor-program keretében készül el. Zurbó Dorottya ebben egy szomáliai kamaszlány történetét meséli el, aki a menekült státusz elnyerése után szorgalmasan magyarul kezd tanulni, sőt készül az érettségijére. A film a magyar nyelvleckék tematikáját követve mutatja be beilleszkedésének történetét. Pontos bemutatási dátuma – ahogy az ezután következőknek – még nem ismert.

Forrás: Facebook

Folyékony arany
Rendező: Almási Tamás

Ez is egy dokumentumfilm, aminek Almási Tamás (Ítéletlenül, Meddő, Sejtjeink, Puskás, Tititá) a tokaji aszút választotta témájául. A Folyékony aranyban mai történetek által mutatja be a tokaji borászok mindennapi küzdelmeit és azt a megszállott várakozást, amely az aszú készítését kíséri.

Éter
Rendező: Krzysztof Zanussi

A film lengyel-litván-ukrán-magyar koprodukcióban készül a Filmalap támogatásával, 2018 őszén bemutatni tervezett alkotás egyik főszereplője pedig László Zsolt lesz. Az Éter a saját lelkét az ördögnek áruba bocsátó tudós, Faust történetének újragondolása az első világháború előtt, a főhős orvos a hadseregnél dolgozik.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Sunset
Rendező: Nemes Jeles László

Az Arany Glóbusszal és Oscar-díjjal kitüntetett Saul fia rendezője, Nemes Jeles László 2018 nyarán mutatja be második nagyjátékfilmjét, a Sunsetet. A rendező a filmmel kapcsolatban korábban kifejtette:

„A Sunset egy civilizációs bukásról szól. Nem a dekadencia érdekel, hanem maga a zuhanás, amikor egyik pillanatról a másikra minden leesik a zenitről. A Sunset világa kalandos, sokrétegű és egyszerre problematikus, kiszámíthatatlan – számomra ez benne a legizgalmasabb. Nem klasszikus kosztümös drámát rendezek, hanem az élet ritmusát szeretném érzékeltetni, ahol minden mozgásban van és állandó meglepetéseket hoz.”

A Sunset cselekményéről: 1913. Budapest, Európa szíve. Az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz (Jakab Juli) Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.

Fotó: Erdély Mátyás / Laokoon Filmgroup

Apró mesék
Rendező: Szász Attila

Szász Attila a köztévén több történelmi filmdrámát is készített (A berni követ, Félvilág), ezúttal pedig mozifilmet rendez, ismét Köbli Norbert forgatókönyvíróval. Az Apró mesék 1945-ben, a II. világháború utáni hónapokban játszódik Magyarországon, amikor káosz és bizonytalanság uralkodik az országban. A történet főszereplője egy szélhámos, aki ezt a zavaros időszakot próbálja kihasználni, míg egy váratlan találkozás örökre megváltoztatja az életét. Sokáig úgy volt, Nagy Zsolt lesz az egyik főszereplő, ám júliusban kiszállt a produkcióból. Helyette a Szürke senkikből és a Saul fiából ismerős Molnár Levente ugrott be. A történelmi thriller két másik főszereplője Szabó Kimmel Tamás és Kerekes Vica lesz.

Éden
Rendező: Kocsis Ági

A Friss levegő és a Pál Adrienn rendezője a Magyarország 2011 óta nem készített filmet. Éden című alkotása főszereplője Éva, aki mindenre allergiás, emiatt teljes elszigeteltségben él. Kapcsolatba kerül egy pszichiáterrel, a férfi pedig megpróbálja kideríteni, mi van a nő betegsége mögött.

Rossz versek
Rendező: Reisz Gábor

Reisz Gábor első nagyjátékfilmje pikkpakk kultstátuszba került, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után pedig érthetően sokan várják új filmjét a Rossz verseket is. Ez a film is hihetetlenül személyesnek ígérkezik, ráadásul maga a rendező alakítja a főszereplőt.

Fotó: Szemerey Bence

Guerilla
Rendező: Kárpáti György Mór

Ez a film is Inkubátoros, vagyis Kárpáti György Mór nagyjátékfilmjéről van szó. A történet két testvér viszonyán és egy szerelmi háromszög történeten keresztül mutatja meg az 1848-49-es szabadságharc idején, az erdő mélyén harcoló fiatal gerillák életét. Barnabás a forradalom kitörésekor elbújt a sorozás elől, helyette az öccse vonult be. Útnak indul, hogy megkeresse és hazavigye a testvérét. A háborúval való találkozás azonban olyan élmény számára, amelynek hatására újra kell értékelnie a bátorságról és felelősségről alkotott képét.

Egy Nap
Rendező: Szilágyi Zsófia

Szintén Inkubátoros film, amely a „hétköznapok lényegéről” szól.

Virágvölgy
Rendező: Csuja László

Ugyancsak Inkubátor, ugyancsak elsőfilm. A történet szerint Bianka napok óta a városban lődörög, próbál ismerkedni, de mindent és mindenkit unalmasnak tart. Egyik délután hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd játékból, provokációból apát és otthont keres maguknak. A munkásszállón lakó, enyhén értelmi sérült Laci fogadja be őket. Biankának a családalapítás izgalmas szerepjáték, míg a társadalom által lefokozott fiú számára halálosan komoly ügy: élhető otthont akar teremteni családjának, ezért elköti nagybátyja lakókocsiját. Ezzel azonban kényszerpályára kerül.

Granny Project
Révész Bálint

Ez egy hét évet átfogó dokumentumfilm, amely három fiatal srác és nagymamáik kapcsolatát állítja a középpontjába. A film személyes élményeken keresztül rajzol képet nemcsak a generációik közötti transzcendentális kapcsolatról, hanem a XX. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kém nő, a náci Németország-beli táncosnő és a magyar kommunista holokauszt túlélő nagymama emlékei nyomán.

Fotó: MNF

Genezis
Rendező: Bogdán Árpád

A Genezis generációs problémát jár körül. A család fogalmát három, a mai Magyarország legkülönbözőbb társadalmi közegéből érkező ember történetén keresztül közelíti meg. Az események középpontjában egy sikeres nagyvárosi ügyvédnő, egy archaikus roma közösségből származó kisfiú, és egy magányos, titokzatos kamaszlány áll.

Fotó: MNF

Lajkó – cigány az űrben
Rendező: Lengyel Balázs

Lengyel Balázs első filmje egy fekete komédia, amelyből kiderül, hogy az első élőlény az űrben nem egy Lajka nevű kutya volt, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta.

Az Úr hangja
Rendező: Pálfi György

Pálfi A Stanislaw Lem azonos című regénye által ihletett forgatókönyv az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó családi krimi keretei közé.

Rossz árnyék
Rendező: Jeles András

13 év szünet után forgat újra mozifilmet Jeles András, a Rossz Árnyék főhősei egy különleges képességekkel megáldott huszonéves fiatalember és restaurátor apja. A szimbolikus film központi motívuma ifj. Hans Holbein reneszánsz festő emblematikus alkotása, a Követek, melyről barátja megrendelésére másolatot készít a restaurátor. A mestermű rejtett üzeneteinek felfejtésével párhuzamosan bontakozik ki a cselekmény, mely során kiderül, hogy a restaurátor számára a másolat megalkotása nem csupán egy szakmai próbatétel, hanem egy titkokkal teljes kutatás, amely egész életét váratlan megvilágításba helyezi, és ijesztő kérdésként állítja elénk.

Ruben Brandt, a gyűjtő
Rendező: Milorad Krstić

A Berlinale Ezüst Medve díjas Milorad Krstić rendezésében készülő animációs mozifilm a világ legnevesebb múzeumaiban őrzött remekművek elrablásáról és a műkincsrabló banda utáni hajszáról szól.

Nyitva
Rendező: Nagypál Orsi

A monogámia lehetetlenségét és alternatíváit körbejáró Nyitva című vígjáték egy harmincas, hosszú évek alatt „összekopott” pár történetét meséli el. Az elkerülhetetlennek tűnő megcsalásoknak a fiatalok úgy próbálnak elébe menni, hogy megnyitják a kapcsolatukat a szexuális kalandok előtt. Ez azonban jóval nehezebb feladatnak bizonyul az elképzeltnél: az újonnan felkínálkozó lehetőségeknek sem a testi, sem az érzelmi hatásaira nincsenek felkészülve. Mégis elszántan döngetik le saját tabuikat egy őszintébb, érettebb kapcsolat reményében.

Tegnap
Rendező: Kenyeres Bálint

A magyar-francia-német-holland-svéd koprodukcióban készülő filmet az alkotók “egy fényes nappal, tűző napsütésben elmesélt film-noirnak” ígérik.

Fotó: Mirage Film Stúdió

 

X. (tizedik)
Rendező: Ujj Mészáros Károly

A Liza, a rókatündér rendezőjének második mozifilmje, a X. skandináv típusú, sodró, gyors ritmusú, erős vizuális világú, pörgős, látványos krimi lesz.

Valan
Rendező: Bagota Béla

A Valan egy erdélyi bányavárosban játszódó lélektani krimi, melyben a harmincas főszereplő a múlt démonaival küzdve huszonkét évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt húga ügyében nyomoz.

Drakulics elvtárs
Rendező: Bodzsár Márk

A Drakulics elvtárs egy 70-es években játszódó, romantikus vámpírtörténetet mesél el. A vámpír nyugatról látogat haza a kádár-kori Magyarországra, és rögtön az állambiztonság célkeresztjébe kerül. A titkosszolgálati megfigyelés során bontakozik ki a szerelem közte és a beszervezésével megbízott fiatal elvtársnő között.

 

A cikk elkészítésért külön köszönet Papp Csabának.