Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

ENSZ-főtitkár: A hidegháború óta nem volt ekkora veszély, mint most

ENSZ-főtitkár: A hidegháború óta nem volt ekkora veszély, mint most

Az egész Földre kiterjedő vészriadót fújt újévi beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár, tekintettel a világszerte jelentkező konfliktusokra és egyéb veszélyekre – írja az MTI. Emlékeztetett: amikor egy éve hivatalba lépett, arra szólított fel, hogy 2017 legyen a béke éve.

“Sajnos ennek ellenkezője következett be” – fűzte hozzá. A konfliktusok elmélyültek, és újabb veszélyek merültek fel. A hidegháború vége óta nem látott mértékűvé nőttek az atomfegyverekkel kapcsolatos aggodalmak – utalt Észak-Korea nukleáris és rakétaprogramjára.

“A klímaváltozás gyorsabb nálunk” – figyelmeztetett Guterres, aki szót ejtett a növekvő egyenlőtlenségekről, és az emberi jogok megsértéséről is.

Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor leszögezte: a konfliktusok rendezhetőek, a gyűlölet leküzdhető, “a közös értékeink pedig együttes erővel megvédelmezhetőek”. “Egységesnek kell lennünk, hogy ez sikerüljön”, az egység az út, s “a jövőnk függ ettől” – mondta Guterres.