Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kézben robbant petárda akár amputálással is járhat

A kézben robbant petárda akár amputálással is járhat

Szilveszter előtt legálisan vagy illegálisan szinte bármilyen pirotechnikai eszköz beszerezhető, ám jó, ha tudja: ezek közül a petárda tiltott, és más eszközök is súlyos sérüléseket okozhatnak. Az ilyen kellékek a leggyakrabban – csaknem 40 százalékban – a kéz sérüléseit okozzák, a balesetek nemritkán súlyos roncsolással, akár amputációval végződnek.

Gyakoriak a fejet, arcot érő balesetek is – ezek felében a szem sérül -, de más testrészek is károsodhatnak felelőtlen használat vagy hibás termék miatt.

A házilag barkácsolt és az illegálisan beszerzett pirotechnikai eszközök a legveszélyesebbnek, a zaj- és fényhatások pedig a szívbetegeket is veszélyeztetik.

Petárdázásért 150 ezres bírság jár

A rendőrség szilveszterkor mindig felhívja a figyelmet arra, hogy magánszemély petárdát nem használhat, mivel már a birtoklása is szabálysértésnek számít, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A pirotechnikai termékek hanghatás, veszélyesség és hatóanyag alapján négy kategóriába sorolhatók: az első két osztályba tartozókat egész évben lehet forgalmazni, míg a negyedik kategóriások csak képzett szakemberek vásárolhatják.

Az év utolsó napjaiban rendőrhatósági engedéllyel a harmadik osztályba tartozókat lehet eladni és használni. Ezeket az eszközöket árusítani december 28-tól december 31-ig, felhasználni pedig december 31-én 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig lehet.

17 jó tanács az év végi biztonságos szórakozáshoz:

 1. Tűzijátékterméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!
 2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
 3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
 4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
 5. Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót, vihargyufát.
 6. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású. Ezeket beltérben soha ne működtesse!
 7. Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
 8. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
 9. A tűzijáték-rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson.
 10. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.
 11. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltókészülék – de minimum egy vödör víz –, hiszen az ördög sosem alszik!
 12. Tudatmódosító szer hatása alatt ne működtessen tűzijátéktermékeket!
 13. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!
 14. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!
 15. Vetőcsöves (golyós) bomba birtoklása és felhasználása csak pirotechnikusnak engedélyezett.
 16. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti környezetet!
 17. A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatások sokkszerűen érhetik a szabadon lévő állatokat!

Petárdamentes övezeteket követelnek Fodor Gáborék

A fenti lista utolsó pontjával kapcsolatban nemrég a Zoom.hu is beszámolt arról, hogy a Magyar Liberális Párt petárda- és tűzijátékmentes övezetek kijelölését kezdeményezi az önkormányzatoknál. A szilveszteri petárdázások miatt évről évre kutyák százai kerülnek veszélybe, szöknek el otthonukból. A Liberálisok ezért egy olyan online térkép létrehozását kezdeményezik az állatorvosok adatbázisa és a kutyatulajdonosok regisztrációja alapján, amely tájékoztatja a lakókat, hogy hol élnek kutyák, és hol vannak olyan ebek, amelyek kifejezetten félnek a petárda, a tűzijáték zajától. A Liberálisok egy 10 pontos javaslatcsomagot fogalmaztak meg a szakmai szervezetek és az állatorvosok ajánlása alapján, amellyel megelőzhetőek lennének a szilveszteri szökések és balesetek.

 

Petárdamentes övezetet követelnek Fodor Gáborék

Petárdamentes övezetet követelnek Fodor Gáborék