Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Vlagyimir Putyin végre őszinte volt, legalábbis annak akart tűnni

Vlagyimir Putyin végre őszinte volt, legalábbis annak akart tűnni

Oliver Stone rendező két éven át rögzített beszélgetéseket az orosz elnökkel, amely most Putyin-interjúk címmel írásban is megjelent. Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Nyolcadik rész.

Oliver Stone: Putyin-interjúk

Első mondat: „Azokra a nyugati emberekre gondolok, akik nem sokat tudnak önről, kivéve persze azt, amit a hírekben hallanak.”

Miről szól: Ez a könyv annak az interjúsorozatnak a lejegyzetelt változata, amelyet Oliver Stone készített Vlagyimir Putyinnal 2015. június 2. és 2017. február 10. között. A rendező négy ízben járt az orosz elnöknél, összesen 9 napot töltve vele. Stone az amerikai Showtime tévécsatorna számára készített négyrészes dokumentumfilmet az orosz elnökről, The Putin Interviews (A Putyin-interjúk) címmel. Ez a kötet a beszélgetések teljes szövegét tartalmazza, a dokumentumfilmből kimaradt részekkel együtt.

Ki írta: A 71 éves amerikai forgatókönyvíró, filmrendező, (Snowden, Tőzsdecápák, Született július 4-én, Született gyilkosok) Oliver Stone.

Miért olvassam el: A beszélgetés végigmegy Putyin gyermekkorán, egészen odáig, hogy miként lett Oroszország leghatalmasabb embere. Az elnök beszél a Szovjetunió összeomlásáról és az azt követő zűrzavaros időszakról, ahol kötelességének érezte, hogy rendet tegyen a káoszban. Szót ejt röviden a korábbi szovjet és orosz vezetőkről, az amerikaiakról, családjáról, de a kelet-ukrajnai harcokba és az amerikai választásokat is befolyásoló orosz hekkertámadásokba is belemegy.

A hangsúly azonban tényleg a „belemegy”-kifejezésen van, mert bár Oliver Stone fölteszi a mindenkit érdeklő kérdéseket, nem kérdezősködik tovább, Putyin válaszait tényekkel nem hazudtolja meg. Nehéz eldönteni, hogy Stone rossz interjúkészítő, vagy nincs meg a megfelelő előismerete. Vélhetően utóbbiról van szó, mert a természetes kíváncsiság megvan benne, de a kérdések inkább kötelességszerűek, mintsem konkrétan átgondoltak. Jó példa, amikor Putyin azzal védekezik, hogy Kijevben a majdani tüntetések idején nem Viktor Janukovics ukrán hadserege, sőt nem is felbérelt orosz zsoldosok, hanem a CIA lövetett mesterlövészekkel a tömegbe, Stone nem kérdez vissza, hanem elfogadja a választ.

Kinek ajánljuk: Mivel még nem született ilyen nagy terjedelmű újságírói beszélgetés Vlagyimir Putyinnal, mindenkinek, akit kicsit is érdekel az, miként gondolkodik a világról a Földünk egyik legbefolyásosabb embere. Hiánypótló kötet, az egyetlen negatívum, hogy Oliver Stone közéleti érdeklődése ellenére nem újságíró, emiatt hagyja, hogy alanya rátelepedjen, az intrikusnak szánt kérdéseket pedig Putyin játszi könnyedséggel szereli le, pláne, hogy tényekkel, számadatokkal nincs igazán megszorongatva.

Kiadó: Alexandra Kiadó

Oldalszám: 336

A könyvek bejgli mellé sorozat többi része ITT olvasható.

 

Kiemelt kép: MTI/EPApool/Kreml/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij