Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már a New York-i magyar főkonzulátus is a vízummentesség miatt aggódik

Már a New York-i magyar főkonzulátus is a vízummentesség miatt aggódik

Egyre nagyobb a baj az Egyesült Államokba vízum nélkül érkező magyarok miatt. Honlapján már a New York-i magyar főkonzulátus is figyelmezteti az amerikai utazásra készülőket, mik a következményei, ha valaki túllépi a megengedett 90 napos tartózkodást.

A magyar állampolgárok 2008 óta utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba, ehhez azonban több feltételnek meg kell felelni. Az egyik legfontosabb, hogy senki nem maradhat 90 napnál tovább az országban. Ez utóbbival azonban olyan nagy bajok vannak, hogy akár még a vízummentesség visszavonásához is vezethet, ha Magyarország sürgősen nem tesz valamit ellene.

Trump bekeményített

Korábbi cikkünkben is írtunk róla, hogy Donald Trump elnök bekeményít azokkal az országokkal szemben, ahonnan az érkezők több mint két százaléka nem megy haza a megadott határidőn belül. Márpedig ez a magyarokra is igaz, hiszen az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint az üzleti útra vagy pihenés céljából kiutazott 82 553 honfitársunk közül összesen

2272-en nem jöttek haza, ami 2,75 százalékot jelent.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium közleményt is kiadott, melyben azt írják, Washington arra kötelezi majd a vízummentességi programban résztvevőket, hogy jobban kísérjék figyelemmel az utazókat annak érdekében, hogy kiszűrjék a határaikon belül a terroristákat. Továbbá csökkenteniük kell azoknak az állampolgáraiknak a számát, akik visszaélnek az amerikai vendégszeretettel és 90 nap elteltével sem hagyják el az USA területét.

Mint írták, ha ennek bármelyik állam nem tesz eleget, akkor azt kockáztatja, hogy kikerül a vízummentességi programból. Enyhébb esetben olyan intézkedéseket vezetnek be állampolgáraikkal szemben, amelyek korlátozzák beutazásukat az Egyesült Államokba. A minisztérium ugyanakkor leszögezte, erre csak a legvégső esetben kerülne sor, sokkal szívesebben dolgoznának együtt az érintettekkel a megoldás érdekében.

Vissza a határról

Információnk szerint az Egyesült Államokban már most szigorúbban ellenőrzik a problémás országokból érkezőket a beléptetéseknél, és egyre több magyart fordítanak vissza a repülőterekről.

Erre utal az is, hogy Magyarország New York-i Főkonzulátusa honlapján közleményt adott ki, melyben nyomatékosan felhívják mindenki figyelmét a beutazás feltételeire. Ebben azt írják, már egyetlen nap túltartózkodás is szankciót von maga után, ami a későbbi beutazást veszélyezteti.

„Ha valaki már az Egyesült Államokban tartózkodik, és a tartózkodás feltételeit – pl. túltartózkodással, vagy az eredeti célnak nem megfelelő tevékenységgel – megszegte, javasolt, hogy a súlyosabb következmények elkerülése érdekében önszántából hagyja el az országot” – teszi hozzá a közlemény.

A szigor nem véletlen. Ha valakiről kiderül, hogy illegálisan tartózkodik az Egyesült Államokban, akkor azonnal letartóztatják, és 1-3 hónap közötti idegenrendészeti őrizetre számíthat, ami lehet fogda vagy akár börtön is. Ezután kiutasíthatják és kitoloncolhatják az országból, és arra is számíthat, hogy 5-10 év közötti időszakra kitiltják az Egyesült Államokból. Ráadásul ilyen esetben a jog szerint magyar külképviseletek sem tudnak segítséget nyújtani.