Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több mint százmilliót kap a rendőrség, hogy fejlessze még a 112-es segélyhívó rendszert

Több mint százmilliót kap a rendőrség, hogy fejlessze még a 112-es segélyhívó rendszert

Az összegből többek között a működés hatékonyságát is javítanák.

A csaknem 132 millió forintos összeg odaítéléséről szóló, december közepén megjelent kormányhatározatra a Zoom.hu bukkant rá. Ebben az szerepel, hogy az Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR-112) fejlesztéséhez szükséges forrásokat a nemzetgazdasági miniszternek kell biztosítania a központi költségvetés terhére.

Korábban a Lánglovagok.hu írt arról, hogy a rendőrség és a tűzoltók után november 8-tól a mentők 104-es hívószáma is bekapcsolódik a 112-es rendszerbe. Bár a hivatalos kommunikáció szerint ezzel mindenki csak nyert, a rendszer indulása közel sem volt zökkenőmentes.

Például idén júliusban egy halálos kimenetelű balesetnél hibázott a 112 diszpécsere: a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és mentők egy traktorbalesethez. A két település között közúton száz kilométer a távolság. Mire tűzoltók kiszabadították a traktor vezetőjét és átadták a mentőknek, a férfi meghalt. Szeptemberben pedig a Szabolcs megyei Vaja helyett a majdnem 500 kilométerre lévő Bajára küldött mentőautót az operátor, amikor egy 29 éves védőnő lett rosszul a vajai háziorvosi rendelőben. Az ott dolgozók próbálták újraéleszteni, de végül a 13 perc alatt kiérkező mentők sem tudták már megmenteni az életét. De az Indexhez is több olyan olvasó levél érkezett, amelyben a 112-es működését nehézkesnek találták.

A helymeghatározás állandó probléma, ami sürgős, életmentést igénylő esetekben idegőrlő késlekedést idézhet elő. Többek között ezeket a problémákat segítene kiküszöbölni az a

131 900 000 forint, amelyet a rendőrség kap az államtól.

A Belügyminisztérium lapunknak küldött válasza szerint az összeget

  • az e-Call hívásfogadás infrastruktúra kialakítására,
  • a fogyatékkal élők számára biztosított alternatív segélyhívó csatorna korszerűsítésére,
  • az Automatikus Fejlett Mobil Helymeghatározó módszerének bevezetésére és
  • a működés hatékonyságát javító fejlesztésekre

fordítják majd. A forrás pedig azért kerül a rendőrséghez, mert az ESR-112 hívásfogadó központjai a rendőrség alárendeltségébe tartoznak – közölte a minisztérium a Zoom.hu megkeresésére.

A 112-es számot egyébként az amerikai 911 mintájára hozták létre, hogy Európában mindenhol csak ezt az egy számot kelljen megjegyezni, függetlenül attól, hogy rendőrt, mentőt vagy tűzoltót szeretnénk hívni. A 104, a 105 és 107 mellett már több éve hívható volt Magyarországon is a 112-es segélyhívó szám is. Ez hosszú ideig csak egy telefonszám volt, pontosabban telefonközpont: a hívásokat egyszerűen átkapcsolták a mentők, a rendőrség és a katasztrófavédelem ügyeletére, idén viszont végleg megváltozott a helyzet.

Az ESR kiépítése és a 112-es hívószám mögötti rendszer bevezetése az eredeti tervek szerint összesen 6 milliárd forint uniós és 1, 4 milliárd forint hazai, kormányzati támogatásból valósul meg.