Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kis magyar tőzsdei abszurd a BIF részvényeivel

Kis magyar tőzsdei abszurd a BIF részvényeivel

A budapesti tőzsde a közelmúltban indított programot, amelyben több cégről készített elemzéseket. A börze második körben csatolta a rendszerhez a BIF Nyrt.-t. Meglepő, hogy korábban – többi között – a közkézhányadra hivatkoznak a csatlakozás egyik alapjaként, ebben azonban Schmidt Mária vállalata igen alacsony értéket mutat.

December elején a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elemzések írását rendelte meg összesen tíz vállalat esetében. (Ezeken négy elemzőház dolgozik majd.) A bejelentés után alig egy héttel a programban résztvevő társaságokhoz január elejétől mintegy „hozzácsapták” a BIF-et is. A bekerülő cégekkel kapcsolatosan több kritériumot is emlegettek, ennek egyik feltűnő eleme a közkézhányad volt. A BIF esetében azonban erről igencsak visszafogottan lehet beszélni.

A BÉT december 12-én tette közzé azt a sajtójelentését, amelyben bejelentette, hogy egy új programot indít.

Ebben arról értekeztek, hogy „a hatékony tőzsdei részvénypiac kialakulásához rendkívül fontos, hogy a befektetők jó minőségű rendszeres információkat és értékeléseket kapjanak a részvénykibocsátó vállalatokról elsősorban a befektetési szolgáltatók vagy elemzőházak által készített független elemzések formájában. Emellett kiemelt jelentőséggel bír az is, hogy a folyamatos kereskedést a megfelelő számú és méretű vételi és eladási ajánlat segítse, azaz a likvid ajánlati könyv alakuljon ki egy-egy részvényben. A BÉT ezt elősegítendő az információellátottság növelését és a likviditás támogatását megcélzó programot indít, melynek keretében kis- és közepes tőkeértékű vállalatok részvényeiről díjmentesen elérhető elemzések kerülnek fel a BÉT honlapjára, illetve a befektetési szolgáltatók árjegyzéssel támogatják az ajánlati könyv likviditását.”

A program indulásáról szóló sajtóközlemény még tíz vállalatot említ. Ezek az Appeninn, a CIG, a Duna House, a PannErgy, a Rába, a Zwack, az Alteo, a Masterplast, az ANY Biztonsági Nyomda és a Graphisoft Park.

Ekkor hangsúlyozták azt is, hogy „a független elemzések elkészítésének tőzsdei támogatása nem ismeretlen a világban. Példa lehet erre a Deutsche Börse kkv piaca, a Scale is, ahol a befektetői döntések megalapozottságát, akár a tőzsdei forgalom és likviditás magasabb fokozatra kapcsolását elősegítendő a tőzsde elemzést vásárol a kibocsátótól független forrástól.” A BÉT az új szolgáltatáson keresztül gyakorlatilag a másodpiac fejlesztésébe invesztál – fejtették ki.

„A programban érintett részvények kiválasztása során elsősorban a kapitalizációt, a forgalmat és a közkézhányadot vette alapul a BÉT” – írják.

Ezt követően december 18-án egy újabb sajtóközleményt tettek közzé, amelyben bejelentik, hogy az új szolgáltatás térképére januártól felkerül a BIF is.

Nos, nézzük meg kicsit a Schmidt Máriához köthető vállalkozást az egyik kritériumként emlegetett közkézhányad szempontból. A BÉT oldala szerint ez az arány most 9,62 százalék, ám érdemben ez jóval alacsonyabb. Ráadásul még utóbbival is a legkisebb „értéket” produkálják a körön belül lévő cégek esetében. Ehhez egyébként a 22,28 százalékkal rendelkező Dunahouse áll a legközelebb, a többiek jellemzően 40 százalék feletti közkézhányeddal rendelkeznek.

Ha azonban az elmúlt hónapok fejleményit végig vesszük, akkor azért másra jutunk. A BIF-nek jelenleg 25,8 millió részvénye van. A társaság mögött legnagyobb súllyal a PIÓ-21 Kft. és az utóbbi vállalkozás tulajdonában álló BFIN Asset Management AG áll. Előbbi tulajdoni hányada 45,26, míg utóbbié 26,29 százalék. Schmidt Mária fiának, az egyébként az LMP elnökségében ülő Ungár Péter Károlynak 3,057 százaléknyi részvénycsomag van a kezében. Utóbbit viszont már a BÉT oldala nem tünteti fel. Mint ahogy azt sem, hogy annak a Horváth Lászlónak is van 4,98 százaléknyi papírja, aki tavaly vásárolta be magát a cégbe, amikor Spéder Zoltán túladott a BIF-en. Horváthot egyébként a honi üzleti élet izgalmasabb emberei között emlegetik, aki a LAC Holding tulajdonosa, s nem mellékesen kazah tiszteletbeli konzul. Az üzletember egyébként részt vett a keleti-nyitás programban is.

Ezen felül nem szabad megfeledkezni a BIF saját részvénycsomagjáról sem. Ebben az év elején még csupán 100 ezer részvény szerepelt. Ám nyáron 1,7 millió részvényt vettek, majd ősszel egy 3,064 millió darabos csomagot Horváth Lászlótól.

Ha ezeket mind figyelembe vesszük, akkor kiderül, hogy a BIF közkézhányada, azaz amely szabadon forog a BÉT-en, mindössze 1,57 százalék. Vagyis a BIF ezzel a mutatóval került be egy olyan körbe, ahol éppen a jelentékeny közkézhányadra hivatkoznak.

Ha a BIF esetleges – ki nem mondott – céljait vesszük szemügyre, akkor mindjárt érthetővé is válik igyekezete az elemzésre méltó cégek körébe. A szabályozott ingatlantársaságokat (SZIT) lehetővé tévő május végi törvénymódosítás több tőzsdei ingatlanos cég fantáziáját is megmozgatta – értékelt akkor a NAPI.hu. A Graphisoft Parknál is napirendre került az átalakulás, és hasonlóan hírekről hallani az idő közben Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe került Apeninnel kapcsolatban is. A SZIT-nek bizony több előnye van: mentes a helyi adó és a társasági adó alól, és ha ingatlant szerez, csak feleakkora illetéket fizet. Nem kérdés, hogy ez egy vonzó “állapot”.

Apró probléma, hogy a SZIT-ekre vonatkozó előírás szerint legalább 25 százalékos közkézhányadot kell felmutatni a mostani 1,57 százalék helyett. Nos, alighanem ennek megteremtéséhez segíti hozzá majd idővel a program Schmidt Mária cégét, hiszen ezzel érdemi figyelem irányulhat a társaságra, így magasabb áron adhatja el az idén begyűjtött részvényeit.

Vagyis a piacot ismerők szerint a SZIT-té válás egyik lépcsője lehet az elemzési programba való bekerülés és részvétel.

Persze kérdés kinek a figyelmét is hívják fel az elemzések. A programmal kapcsolatban kiadott közlemény úgy értelmezhető, hogy alapvetően kisbefektetőknek szólnak majd az elemzések. Ehhez képest a dokumentumokat döntő többségében eddig angolul tették közzé.