Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha elkészült volna Jodorowsky Dűnéje, sosem születik meg az egyik legkultikusabb képregény

Ha elkészült volna Jodorowsky Dűnéje, sosem születik meg az egyik legkultikusabb képregény

Végre megjelent magyarul is az Incal, amely sokat merít a soha el nem készülő Jodorwsky-féle Dűne-film stoyboardjából.Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Hetedik rész.

Jodorowsky – Moebius: Incal, 1. rész: A sötét Incal

Első mondat: „Ez egy mindennapos jelenet az öngyilkosok sétányán”.

Miről szól: Ebben a sci-fiben egy különös véletlen folytán John DiFool, egy magánnyomozó kezébe kerül egy rejtélyes tárgy, az Incal, ami képes eldönteni az univerzum sorsát. Ezt azonban mások is meg akarják szerezni és izgalmas hajsza veszi kezdetét. Ez a magánkopó azonban nem egy szokványos noir nyomozó, hanem egy megvetett alak, aki a homeokurvák, az alkohol és a drogok nagy hódolója. Ez egy kifejezetten felnőtteknek szóló olvasmány furcsa szerzetekkel, a technológiát vallási fanatizmussal imádó papokkal, betonsirályokkal, sziámi-ikrekkel, az önimádó Elnök újabb és újabb klónozásáról szóló közvetítéseit néző tömegekkel, rengeteg erőszakkal, meztelenséggel. Története és vizualitása ugyanakkor zseniális.

Ki írta: A legendás filmrendező, Alejandro Jodorowsky, aki furcsamód a soha el nem készült Dűne-adaptációjáról a legismertebb, valamint a 2012-ben elhunyt Jean Giraud, művésznevén Mœbius közös képregény-sorozata az Incal. Mivel az összetettsége és szerteágazó mivolta miatt meg nem valósuló Dűne-film 3000 oldalas storyboardját is együtt készítették, annak számos vizuális ötletét végül az Incalba forgatták be. Emiatt a megteremtett univerzum hihetetlenül sűrű, látszik, hogy még az említés szintjén megjelenő szereplők, épületek, eszközök, majd a későbbi történetekben megjelenő planéták elkészítése mögött rengeteg el nem mesélt háttérinformáció rejlik, vagyis olyan hatást kelt, mintha az utolsó acélsodronyig minden nagyon tudatosan lenne.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik imádják a szerteágazó, metaforikus mélységű űroperákat, amelyekben nem elsősorban a szereplők lelkivilága, vagy jellemük kidolgozottsága, hanem az emberek és a világ bonyolult viszonyrendszere a fontos, na meg a belső utazás, amit egy-egy karakter a jellemében tesz meg.

Miért olvassam el: Ne csak azért, mert sokan a 80-as évek nagy klasszikusaként tekintenek rá, hanem mert Jodorowsky elméje olyan katlan, ahonnan számolatlanul sorjáznak a jobbnál jobb ötletek. Nem mélyed el, nem időzik hosszasan egy résznél, hanem hihetetlen tempóban görgeti tovább az eseményeket. Ez a kötet csak a lezárt történetfolyam első része, és az 50 oldal gyorsan olvastatja is magát, amiben nagyon gyorsan eszkalálódik minden, s a kis lokálisnak tűnő problémák, galaxis méretű fenyegetettséggé fajulnak. A történet mellett a vizualitása is remek, Mœbius rajzaiból számtalan sci-fi: többek között a Star Wars és Az ötödik elem is inspirálódott. Utóbbit Jodorwsky be is perelte plágium miatt, de mivel annak kreatív csapatában jelen volt Mœbius is, a bíróság nem látta megalapozottnak a vádakat.

Nézz bele: Az Incal alapján (annak képkockáinak feldolgozásával) készült volna egy animációs film, de végül csak trailerét gyártották le:

Kiadó: Pesti Könyv Kiadó

Oldalszám: 50

A könyvek bejgli mellé sorozat többi része ITT olvasható.