Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb 1,4 milliárdot vágott hozzá a kormány a kedvenc íróakadémiájához

Újabb 1,4 milliárdot vágott hozzá a kormány a kedvenc íróakadémiájához

Az Orbán János Dénes által gründolt szervezetnél csak a Nemzeti Színház járt jobban. Utóbbi felújítására 2 milliárdot költhetnek.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg, hogy 2017. december 31-ikéig még kinek mennyi pénzt szán az állam. Mi ezt úgy interpretáltuk, hogy gigantikus év végi pénzszórásba fogott a kormány.

Mindebben külön részt kaptak a kulturális célú támogatások. Itt többek között a rengeteg kritikával illetett Előretolt Helyőrség elnevezésű íróakadémia is fellelhető, egészen pontosan 1,4 milliárdot tehet zsebre az Orbán János Dénes által gründolt szervezet, ami már eddig is kiemelt költségvetési forrásokból működött. Mint ismert, Orbán János Dénes a Magyar Idők kulturális rovatának vezetője, aki a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t – amely az Előretolt Helyőrséget működteti – Szőcs Gézánál, vagyis „jó helyen kopogtatva” hozta létre, állami pénzből, állami felügyelet alatt működik.

Orbán János Dénesék egyébként ezzel a pénzzel elviszik a most kultúrára szánt összeg 17,5 százalékát, náluk csak a Nemzeti Színház kap többet 2 milliárd forinttal felújításra, illetve egy erdélyi sajtóegyesület 1 milliárd 450 millió forinttal.

Utánuk nagy a zuhanás, a következő legnagyobb támogatás 360 millió forint, ezt Szervátiusz Tibor és Szervátius Jenő életművének gondozására kell kifizetnie az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ezen felül 300 milliót kap a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál, a Müpa és a Kurultáj is.

Érdekesség, hogy összeadva a Nemzeti Művelődési Intézet kapja a legtöbb pénzt, összesen 4 milliárd 206 millió forintot, amelyben benne van a már említett Nemzeti Színház felújítása, de ebbe tartozik bele többek között a Kodály Múzeum felújítása 211 millió vagy a Kaczynski-szobor megvalósítása 218 millió forinttal.

A Magyar Írószövetség is kapott pénzt, a többihez képest elenyészőnek látszó 50 millió forintot. Azonban ismerve a magyar írószervezetek helyzetét, ez luxusnak számít. Mint ismert, ehhez képest a József Attila Kör például a megszűnés szélén áll.

Csoóri Sándor életművének gondozására 150 millió forint jutott, Szokolay Sándoréra pedig 100 millió.

(A borítóképen Orbán János Dénes József Attila-díjas költő, író veszi át a Magyarország Babérkoszorúja díjat Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől a Szépművészeti Múzeumban 2014. március 14-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)