Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gigantikus pénzszórásba kezdtek Orbánék

Gigantikus pénzszórásba kezdtek Orbánék

Az elmúlt két napban összesen 100 milliárd forint jutott a magyarországi és határon túli egyházaknak. Sportcélú támogatásokra pedig csaknem 70 milliárdot adott a kormány.

A szerdai 88 milliárdos támogatás után újabb 12 milliárdot kapnak a magyarországi és határon túli egyházak a költségvetésből – derült ki a Magyar Közlöny csütörtöki számából.

A tegnapi döntés szerint az érintett egyházak nem részletezett közösségi célú programjaikra és beruházásaikra kapták az összeget. A 88 milliárd forintból több mint 55 milliárd Orbán Viktor felekezetéhez, azaz a reformátusokhoz kerül.

Ezt tetézték meg most 12 milliárdal, amelyet már jobban részleteztek az erről szóló kormányhatározatban. Ahogy arról már korábban szó volt, a jáki apátsági templom
restaurálására 2 milliárdot költ a kabinet a következő három évben, de 400 millió jutott a kőszegi Jézus Szíve-templom részleges helyreállítására is.

A támogatott egyházak között van a Hit Gyülekezete is. A Szent Pál Akadémia 364 159 800 forintot támogatást kapott a Hit Park területén létesítendő könyvtár létrehozására. Ezen kívül 394 millió forintból hozhatnak létre egy rendezvényközpontot is a Hit Park területén.

Félmilliárdot kap az Unitárius Egyház, ennek négyszeresét, az erdélyi Bethlen-kastély
rehabilitálása költenek.

A nagyobb támogatással jutalmazott egyházak között ott van a görögkatolikus: 2 milliárd 800 milliót fejlesztésekre, újabb 800 milliót pedig egy új templom építésére kapnak.

Nem maradt ki a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház sem a szórásból:

református beruházásokra és fejlesztésekre 1 milliárd 700 millió jut a Felvidéken.

Sportcélokra is jut 70 milliárd

Nem fukarkodott a kormány az év végén a sportcélokra szánt pénzek kiosztásakor sem. Megközelítően 70 milliárd forintot csoportosítottak át erre a célra, egészen pontosan, hogy sportklubokat támogassanak különböző infrastrukturális fejlesztéseikben – derül ki a Magyar Közlöny egyik év végi számából.

Ebből a legnagyobb tétel a Fradiváros építése, egészen pontosan a projekt második üteme. Erre 15 milliárd forintot szánnak.

A nyíregyházi „8000 fős stadion megvalósítása” 10,3 milliárd forint akadt. Mészáros Lőrinc eszéki klubjának akadémiájára is jut, kereken egymilliárd forint. E mellett azért több határon túli labdarúgó akadémia is örülhet majd, hiszen az MLSZ-en keresztül jut majd pénz a kormányhatározat szerint például Dunaszerdahelyre vagy Munkácsra is.

Ennél jóval extrémebb célokra is akad pénz a támogatási források között.

Seszták Miklós városa, lesz a hazai lówellness központja, hiszen Kisvárda 2,2 milliárd forintért lovasakadémiát és termálvizes lórehabilitációs központot alakíthat ki.

Kisvárda ezen felül még további 700 milliónak is örülhet, azt a pénzt a helyi labdarúgó akadémia fejlesztésére fordíthatják. A Magyar Turisztikai Ügynökség sem panaszkodhat, hiszen „A magyar divat- és designipar fejlesztéséhez kapcsolódó feladatok támogatása” 2 milliárd forintot folyósítanak számukra. E mellé még jár nekik 1,8 milliárd forint, amit a hazai gasztronómia, bor és az ehhez kapcsolódó turizmus fejlesztése költhetnek el.