Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy világ, ahol Ctulhu, a T-rexek és a Kisgömböc együtt létezik

Egy világ, ahol Ctulhu, a T-rexek és a Kisgömböc együtt létezik

Lakatos István, a Lencsilány alkotójának rövidebb képregényei egy kötetbe, a Mesék az ágy alólba gyűltek, amelyben sci-fi, dark fantasy, horror és retro-sztori is helyet kapott. Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Hatodik rész.

Lakatos István: Mesék az ágy alól

Első mondat: „Kegyetlen hideg volt, hullott a hó és már sötétedett.”

Ki írta: Lakatos István író, képregényrajzoló és illusztrátor, többek között a Lencsilány, a Dobozváros és A majdnem halálos halálsugár című képregények alkotója.

Miről szól: Ebben a köteteben a korábban imitt-amott megjelent rövidebb képregényeit gyűjti egybe. Éppen emiatt igazán eklektikus, van benne sci-fi, dark fantasy, horror, retro-sztori is: A kis gyufaáruslány; Misere Homine – Ember, irgalmazz; Fekete csönd;Vasárnap, Pryck és Gríga, BAB, Lencsilány és a Kisgömböc, A Bádogember meséje, valamint a B.E.S.T.I.A. című képregények.

Kinek ajánljuk: Bár nagyon félelmetes lehet, de szívesen élnék Lakatos István fejében: rajongok ugyanis az olyan világokért, amik különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit ötvözik, márpedig az alkotó univerzumában tökéletesen megfér egymás mellett egy Ctulhu-féle rettenet, egy konyhán végigtipegő Tyrannosaurus Rex, a Kisgömböc, egy steampunk menőség: a Szent Jeromos Mélyűrágyú és a Lencsilány anyukájának narancssárga Kispolszkija is. Olyan világokat teremt, amelyek látszólag nagyon különbözőek, mégis mindegyikben ott van az összekötő matéria, maga Lakatos István személye.

Stílusát sokszor hasonlítgatták az efféle írásokban Tim Burtonéhez, ami jó hívószó lehet, ha egyszerűsíteni szeretnénk munkáját, bár az összehasonlítás maximum annyiban igaz, hogy mindkét alkotó kifejezésmódját valami furcsa búskomorság lengi körül, miközben ott van bennük az életigenlés. Lakatos viszont abban más, hogy horrorisztikusan megkapó képi világaihoz összetéveszthetetlen humor is társul, főleg akkor, amikor elengedi magát (például amikor maga a szerző a konyhában a kotyogós mellett állva monologizál a chilis bab főzés rejtelmeiről). Aki vevő a markáns alkotói stílusra, a könnyen és gyorsan olvasható történetekre, az önreflexív humorra és a frappáns ötletekre, polcán ott a helye a Mesék az ágy alólnak. Ha Lakatos István az USÁ-ban születik, ma mindenhol ismernék a nevét.

Miért olvassam el: Ez a kötet iskolapéldája annak, hogy a képregények régóta nem csupán spandexes szuperhősök béna kalandjairól szólnak, hanem a komplex, izgalmas, és komplex történetekről változatos szereplőkkel és világokkal. A Mesék az ágy alól amellett, hogy egy szintetizáló kötet a szerző számos helyen megjelent alkotásaiból, egy csodálatos ötlethalom olyan történetcsonkokkal, amik üvöltenek, hogy nagyobb, hosszabb sztorikat kapjanak. Ha megveszed, talán az elég ösztönző erő, hogy a szerző ne csak a regényírásra fordítson energiát. Talán még a Steven Seagal megmenti a világot című történetét is újrarajzolja, ami kimaradt ebből a kötetből. Igény az volna rá.

Kiadó: Kaméleon Komix

Oldalak száma: 96

A könyvek bejgli mellé sorozat többi része ITT olvasható.