Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az ország kocsmája: az év poénjai és durva beszólásai a T. Házból

Az ország kocsmája: az év poénjai és durva beszólásai a T. Házból

A politika a végletek birodalma, politikusaink pedig idén is többször megmutatták, hogy

a sziporkázóan viccestől a szánalmasan alpári megnyilvánulásokig széles a skála.

Emiatt a Tisztelt Ház és a benne ülő politikusok egyaránt elszomorítják Farkasházy Tivadart és Áder Jánost. A humoristát azért, mert – mint a Zoom.hu-nak elmondta -, “nekünk kellene csinálni a paródiákat, de amiket Kósa Lajos vagy Németh Szilárd mond, már önmagában paródia, vagyis ellopják a műfajunkat”, az államfőt pedig azért, mert hiába panaszkodott – elsősorban a kormánypárti politikusokat megfeddve – májusban a közbeszéd állapotára, a helyzet semmit sem javult azóta.

Lemondani? Ugyan már!

Jogosnak tűnik Áder János panasza, hiszen a kevéssé burkolt zsidózástól a szintén kevéssé burkolt buzizásig ma már sokminden “belefér” a parlamenti viták hevébe, és bár durva beszólásokat már a rendszerváltás utáni első országgyűlés jegyzőkönyvei is őriznek, ma már senkinek sem kerül a politikai karrierjébe egy-egy rossz mondat.

Bekiabált, le is mondott

Arnóth Sándor fideszes képviselő 2008 őszén, alig 4 hónapos képviselőség után, egy rossz mondat bekiabálása miatt lemondásra kényszerült. Arnóth Sándor azt üzente Iváncsik Imre szocialista államtitkárnak, hogy “lógni fogsz”.

A durva, személyeskedő bekiabálások ha nem is mindennaposak, de elég gyakoriak ma is a parlamenti üléseken, lemondásra azonban Arnóth óta ilyesmi miatt senki nem kényszerült. A jobbikos Novák Előd például két évvel később, “Lógjon!” bekiabálása miatt közel volt ehhez, ám végül kimagyarázta magát.

Fotó: MTI/Zoom.hu

Feszült dialógusokból idén sem volt hiány. Sokadszor esett egymásnak ősszel Orbán Viktor és Vona Gábor. A Jobbik elnöke ugyanis arról beszélt, hogy kormányra kerülése esetén végigviszi a valódi politikai elszámoltatást, ami 27 éve várat magára „Tudja, kivel fogjuk kezdeni? Jól sejti… Önnel fogjuk kezdeni, mert ön a pókháló közepén a pók” – fordult Orbánhoz. Válaszában Orbán neki címezve megjegyezte: „a kormányzáshoz komolyabb eszközökre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz”.

Orbán Viktor egyébként nem először személyeskedett a Jobbik elnökével. Februárban egyszer már élénk szoknya-vita folyt az ülésteremben a két politikus között. Akkor az olimpiarendezés lefújása kapcsán figyelmeztette Vona Orbánt, hogy ne próbálja a fővárosra tolni a felelősséget, „ne bújjon Tarlós István szoknyája mögé”, mire Orbán azzal vágott vissza: „Vona képviselő úrnak kell még azt elmondanom, hogy nem szoktam én, illetve nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni”.

Ezzel Orbán félreérthetetlenül arra a korábbi, botrányt kavart ügyre utalt, amikor Terry Black vádolta a Jobbik elnökét állítólagos, titkolt homoszexuális afférjaival, amit Vona visszautasított.

Elnézést a Bayer Zsolt-i stílusért

úgy nyakonb*szlak, hogy leszáll a fejed!

Elkapta a vita heve májusban a jobbikos Szilágyi Györgyöt is, aki veréssel fenyegette meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát. Dömötör Csaba felszólalása után Szilágyi jól hallhatóan ugyanis azt mondta: “Gyere ki, úgy nyakon b*szlak, hogy leszáll a fejed!” A Jobbikos politikus később elismerte, hogy hibázott. Úgy sajnálkozott: indulatból kiáltott fel, ami helytelen volt, és elnézést is kért “a Bayer Zsolt-i stílusért.”

Szexista beszólásból sincs hiány

“Kunhalmi képviselő asszony, árnyalhatja a szépségét a sok bekiabálás” – így próbálta fegyelmezni tavasszal a parlament KDNP-s alelnöke, Latorcai János a szocialista Kunhalmi Ágnest. Az Index.hu szerint Kunhalmi nem kaphatott szót, az utána felszólaló LMP-s Szél Bernadett azonban kikérte magának a szexistának minősíthető megjegyzést.

„Nőügyekkel nem foglalkozom” – ezt Orbán Viktor mondta, amikor Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet elmozdításáról kérdezték.

Ha a miniszterelnök maga nem is foglalkozik “nőügyekkel”, megteszik ezt helyette párttársai: novemberben a fideszes Németh Szilárd az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként azzal utasította rendre a kérdező LMP-s Demeter Mártát, hogy a testület ülése “nem a fodrászszalonok pletykaközpontja.”

Soros a sátán, itt a világvége

Nem csak megdöbbentő beszólások hangzanak azonban el a Parlament falai között. Egynémely hasonlatok, megnyilatkozások inkább a nevetőizmokat kezdik ki – még akkor is, ha komolyan gondolták őket. Erre talán a legjobb példa a KDNP-s Aradszki András államtitkár őszi felszólalása, ezzel a címmel:

“A sátán/Soros terv ellen küzdeni keresztény kötelesség”.

A kormánypárti politikus kifejtette: “Ma már tudjuk, hogy a fatimai harmadik titok szerint (…) a sátán legnagyobb és legvégső támadása az egyház ellen a családok elleni támadás lesz”. Sőt, Aradszki szerint a végső támadás már el is érkezett: „látjuk ezt már az abortusz, az eutanázia, az egyneműek házassága és a genderelmélet politikai erőltetése vonatkozásában is”.

Büntetik a tiltott ellenzékieskedést

Akár megmosolyogtató is lehetne, ahogy Kövér László házelnök harcol az ellenzékieskedő ellenzéki képviselők ellen, ha nem súlyos, több százezer forintos pénzbírságokról és nem élnék meg az érintettek úgy, mintha a vélemény- illetve a szólásszabadság korlátozásáról lenne szó.

Kövér László házelnök – érti a viccet, csak nem szereti MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Zoom.hu is megírta: kirívó eset volt, amikor Kövér örökre kitiltotta a Parlamentből Tordai Bencét, a Párbeszéd szóvivőjét, amiért kiplakátolta a miniszterelnök ajtaját az alábbi feliratokkal: „Putyin-csicska” és „Hazaáruló”. Tavasszal Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független képviselő sem a megszokott módon fejezte ki nemtetszését a lex CEU megszavazásakor: egy percig bömböltetett tiltakozásul egy kézi szirénát. Ezt 249 ezer forintos fizetésmegvonással „díjazta” Kövér László.

Súlyos bírságot szabott ki áprilisban Kövér László a szocialista frakció tagjaira is, akik „Ne írd alá, János!” feliratú transzparensekkel üzentek a lex CEU-ra utalva az államfőnek – a tiltott szemléltetésnek ítélt esetnél súlyosbító körülményként esett latba, hogy a képviselők keresztnevén szólították Áder János köztársasági elnököt. Szintén Áder János volt a főszereplője annak a büntetéssel végződött tiltott szemléltetésnek, amikor a független Szabó Tímea a köztársasági elnök május 8-i eskütételét követően az államfő fényképével díszített marionett bábut emelt a magasba.

Nem nézte jó szemmel a házelnök a szemléltetést MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Pénzbüntetést ért az a Mészáros Lőrincet – kezében stróman felirattal – ábrázoló papírmasé figura is, amit két jobbikos képviselő állított fel Orbán Viktor helye elé az ülésteremben. Nemrég a házelnök az LMP-s Szél Bernadettre a maximális, a fizetése egyharmadát jelentő pénzbüntetést szabott ki, míg párttársa, Hadházy Ákos 100 ezer forintos büntetést kapott, amiért egy-egy “Hazudik” feliratú papírlappal álltak be a az éppen sorosozó Németh Szilárd mögé az ülésteremben. Szél Bernadettéket szintén büntették tiltott szemléltetésre hivatkozva amiatt is, amikor a beszéde alatt májusban Hadházy egy Paks2-hálózat feliratú táblát tartott fel, amin az a kilenc ember volt látható, akiknek az érdekeltségeihez az LMP szerint a kapcsolódó reklámpénzek befolytak: például Andy Vajna, Mészáros Lőrinc, Csetényi Csaba és Habony Árpád.