Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az idén 39 ezren vesztették életüket a szíriai polgárháborúban

Az idén 39 ezren vesztették életüket a szíriai polgárháborúban

2017-ben 39 ezer halálos áldozata volt a szíriai polgárháborúnak, amelynek 2011-es kitörése óta mintegy félmillióan haltak meg – közölte az MTI az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) adatai alapján.

A szervezet szerint az idei áldozatok negyede polgári személy volt, köztük 2100 gyerek.

Az OSDH összesítése szerint a harcoknak tavaly 49 ezer, 2015-ben pedig 55 ezer halálos áldozata volt .

A közel-keleti országban számos frakció és külföldi hatalom küzd különböző szövetségi viszonyok között Szíria ellenőrzéséért: az Oroszország és Irán támogatását élvező damaszkuszi vezetés, a kurd milíciák, a mérsékelttől dzsihadistáig terjedő fegyveres ellenzéki csoportok és az Iszlám Állam terrorszervezet.

Óriási gondot okoz az éhezés is az ostromlott területeken Fotó: Amnesty International

A libanoni Hezbollah síita szervezet is csapatokkal van jelen Szíriában a kormányerők megsegítésére. Az Egyesült Államok 2000 fős katonai kontingenst tart Szíriában és légicsapásokkal veszi ki a részét a dzsihadisták elleni küzdelemből.

Törökország és az arab államok, mint Szaúd-Arábia ellenzéki csoportokat támogatnak, Ankara ráadásul saját csapatokkal is beavatkozott a milliókat menekülésre kényszerítő konfliktusba.