Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

8 milliárd dolláros vagyonával Soros György a világ 159. leggazdagabb embere

8 milliárd dolláros vagyonával Soros György a világ 159. leggazdagabb embere

Mint arról korábban beszámoltunk, már nem Bill Gates a világ leggazdagabb embere, a Bloomberg hírügynökség milliárdos indexe szerint a Microsoft atyját idén Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója előzte meg 99,6 milliárd dolláros vagyonával.

Bill Gates ezzel a második helyre csúszott vissza, ami – a többi közt – annak is köszönhető, hogy augusztusban 4,6 milliárdot ajánlott fel jótékony célra a Bill és Melinda Gates Alapítványnak. Vagyona azonban így is 8,89 milliárd dollárral 91,3 milliárd dollárra nőtt.

A gazdasági lap a jótékonykodó gazdagok közt jegyzi Soros Györgyöt is, megemlítve, hogy a milliárdos üzletember az elmúlt évek alatt 18 milliárd dollárt adott az általa létrehozott Open Society Foundationnak (Nyílt Társadalom Alapítványoknak). Ezzel a Nyílt Társadalom Alapítványok egy csapásra az Egyesült Államok második legnagyobb jótékonysági szervezete lett a Bill és Melinda Gates Alapítvány után. Soros vagyonát 8 milliárd dollárra teszi a Bloomberg, a 159. helyet foglalja el a listán. A magyar származású amerikai közgazdász egyébként ezzel még nem ért a végére: a következő években még legalább kétmilliárd dollárt kíván átutalni jótékonysági célokra.

A Nyílt Társadalom Alapítványokat Soros György 30 évvel ezelőtt hozta létre, mára több mint 120 országban támogatják a demokráciát és az emberi jogokat. Magyarországon 1984 óta működik, ekkor jött létre a Magyar Soros Alapítvány, melynek budapesti regionális központjában 100 alkalmazott dolgozik. Indulásakor főleg magyar diákoknak adott arra lehetőséget, hogy külföldön tanuljanak – így folytathatott például oxfordi tanulmányokat Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az 500 legtehetősebb ember együttes vagyona 5300 milliárd dollár volt december 26-án, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 4400 milliárd dollárt. Az első tíz leggazdagabb ember közül hat amerikai, három európai és egy mexikói.

(Bloomberg)