Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

2017 legvérlázítóbb fideszes kifogásai, kibúvói és mellébeszélései

2017 legvérlázítóbb fideszes kifogásai, kibúvói és mellébeszélései

Már-már divat (persze ettől még nem alaptalan) azon búsongani, hogy a politikai kommunikáció és a politikai diskurzus a béka hátsó fertálya alatti mélyrepülésben leledzik, a politikusi megnyilatkozások jobb esetben üresek, rosszabb esetben maximum az érzelmekre próbálnak hatni, a racionális érvelés a hallgatóság köszöntésében merül ki. Az óév végéhez közeledve összegyűjtöttük 2017-ből azokat a fideszes megnyilatkozásokat, amik szerintünk a legpazarabbul illusztrálják e tétel igazságát.

Orbán Viktor: Boldog karácsonyt!

Kezdjük a sort Magyarország első polgárával, a rendszerváltás utáni politika nagy öregjével, Orbán Viktorral. A miniszterelnök meglehetős tömörséggel, bár talán a tárgytól egy csöppet eltérve felelt meg Demeter Márta képviselőnek, amikor Ghaith Pharaonnal kapcsolatos kérdésekkel próbálta megizzasztani a Parlamentben. Orbán Viktor nem izzadt, fölállt, megigazította magát, közölte, hogy “Boldog karácsonyt!”, majd leült.

Pócs János: Advent van, tessék egy cserép virág!

A karácsonyi vonalat követte Pócs János fideszes képviselő is, amikor arról kérdezték, megbánta-e, hogy olyan képet osztott meg a Facebookon, amin egy leölt disznó látható, rajta az “Ő VOLT A SOROS” felirattal. A képviselő először megkérdezte a riportertől, “Nem gondolja, hogy advent van?”, majd közölte, hogy karácsonyi rendezvényre készül, a szeretetről fog beszélni, végül ajánlott egy cserép virágot.

Orbán Viktor: Nem a kormány hatásköre

Ha már a soros disznónál (Soros-disznónál?) tartunk, térjünk vissza Orbán Viktorhoz, akit szintén megkérdeztek az ügyről. “A disznóvágás ügyei nem tartozik a kormány hatáskörébe” – reagált a miniszterelnök, ami egyrészt jogos, másrészt figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy a kormány plakátolta tele az országot azzal, hogy “Soros”.

Orbán Viktor: Nőügyekkel nem foglalkozom

Úgy tűnik, a miniszterelnök szerint nem csak a disznóvágások, de a nagykövetek kinevezése sem tartozik a kormány hatáskörébe (pedig de). Nyáron hazarendelik Washingtonból Szemerkényi Réka nagykövetet, Magyarországot Szijjártó Péter miniszter helyettese, Szabó László képviselheti a jövőben a tengerentúlon. Orbán Viktor a parlament folyosóján a neki feltett kérdésre annyit válaszolt: “Nőügyekkel nem foglalkozom.”

Mészáros Lőrinc: Nem tudom

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, exponenciálisan gazdagodó nagyvállalkozót és miniszterelnöki jóbarátot a rossz nyelvek Orbán Viktor strómanjaként emlegetik, ekként szokás a nevét idézőjelbe tenni. Mikor azt kérdezték tőle, tudja-e, aznap hány közbeszerzést nyert, frappánsan csak annyit válaszolt: “Nem tudom.” Nem ez volt egyébként az első eset, hogy a vagyonát firtató kérdésekre a tudatlanság leple (?) mögé bújt.

Tarlós István: Alig használják

Tarlós István főpolgármester nem egy Mészáros Lőrinc, többet tud annál, minthogy tudatlannak tettesse (?) magát. A felújítottnak mondott metrószerelvények és a 3-as metró felújítása kapcsán azonban 2017-ben párszor sarokba szorult, ahonnan esetenként enyhén szólva megkérdőjelezhető kifogásokkal próbálta magát kivágni. Mikor kiderült, hogy a felújítás során nem fogják az összes állomást akadálymentesíteni például azt találta mondani, “… 45 évig nem volt akadálymentes. Minden együttérzésem a mozgássérülteké, de az ő utasszámuk ezrelékben sem fejezhető ki.” Arra nem tért ki, esetleg nincs-e összefüggésben a mozgássérültek alacsony száma a metróban azzal a ténnyel, hogy a metró nincs akadálymentesítve.

Tarlós István: Csokor virág nem kéne?

A metrókocsikat szállító orosz Metrovagonmas a kocsik klimatizálását igazi 21. századi high-tech megoldással biztosította: szellőzőnyílásokkal. Tarlós az átadón a klímaberendezéseket hiányoló kérdésekre egyrészt bevetette az akadálymentesítés hiányánál is alkalmazott konzervatív dzsolidzsókert (úgymint: eddig se volt), másrészt diszkréten utalt rá, hogy a klímaberendezés az bizony luxus, bónusz, akár egy csokor virág: “évekig soha nem jutott eszembe, hogy kéne ide klíma. Ha most klíma is lenne, lehet megkérdeznék, hogy miért nem kap minden felszálló egy csokor virágot is.” (Itt intratextuálisan szeretnénk visszakapcsolódni Pócs Jánoshoz, aki szintén elővette a virágot.)

Tarlós István: Fakocka, szabotázs, Murphy, gonosz

Nem szeretnénk túl hosszúra nyújtani a főpolgármester szerepeltetését, ezért a 3-as metró új/felújított szerelvényeinek sorozatos meghibásodásaira és üzemzavaraira adott legfrappánsabb magyarázatait már csak zanzásítva felsoroljuk:

  • Fakocka,
  • Szabotázs,
  • Murphy-ügy,
  • Gonosz erők játéka.

Németh Szilárd: Provokáció!

A szabotázs-verbálmanőver egy formáját, a provokáció-verbálmanővert vetette be Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, aki a párt hangökleként funkcionál, mióta Kövér László méltóság lett (a harmadik közjogi). Németh Szilárd nyavalyás provokációnak nevezte azt, hogy a Kálvin téren egy férfi mocskos migránsnak nevezte az őt angolul megszólító pizzaárust, majd megütötte a pizzást védelmébe vevő nőt. Ahogy Németh szerint provokáció volt az is, amikor Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde alatt egy nő fütyülni kezdett, amire a környékén állók a hajánál fogva a lerántották a földre, egy férfi belerúgott, egy biztonsági őr pedig hátracsavarta a kezét és elvezette.

Kósa Lajos: Nem könnyű tökéletesnek lenni

A volt debreceni polgármester és épp tárca nélküli miniszter a magyar politikai mémgyárosok kedvelt alapanyaga, a tusnádfürdői fütyülést – ahogy Németh Szilárd – ő is provokációnak minősítette. Miniszteri kinevezésekor az ATV-ben Krug Emília az alkalmasságáról kérdezte, rákérdezett a rengeteg besztof videóra is. Kósa Lajos a nézők szimpátiájára apellálva válaszolt: “Nézze, teljesen nyilvánvaló, hogy én például ember vagyok és tudok hibázni is vagy nem minden egyes nyilatkozatom tökéletes. Nem olyan könnyű tökéletesnek lenni mindig.”

Az elmúltnyolcév (izé, szocialista kormányok ideje)

Volt idő, amikor a Fidesz háza táján az ország (és mindenféle részei) állapotával kapcsolatos problémákat rendszeresen az elmúlt nyolc évre hivatkozva ütötték a szőnyeg alá. Ez egész jól működött (és nem is volt megalapozatlan), amikor a Fidesz még csak relatíve rövid ideje ragadta magához a kormányrudat. A kormányváltás azonban maholnap épp nyolc éve volt, ami némiképp más kontextusba helyezi az elmúlt nyolc év felhánytorgatását. Mindez persze nem jelenti, hogy a bajokat ne lehetne a múltra kenni, de szükségessé vált az “elmúlt nyolc év” indexikus kifejezést lecserélni a “szocialista kormányok ideje” leírásra.

Ezt a fegyvert vetette be Fónagy János államtitkár, amikor arról kérdezték, nem tartja-e aggályosnak, hogy a 100 százalékos állami tulajdonban álló MVM félmilliárd forinttal megtámogatta a Fidesz házi civil szervezetét, a CÖF-öt. Fónagy szerint egyrészt az MVM önálló piaci cég, másrészt meg “a szocialista kormányok idején kifizetőhelyként szolgált. Ezt a gyakorlatot 2010 után megszüntettük.”

Az emberminisztérium (Emmi) közleményben védte meg a kormány egészségügy-politikáját: “jelenleg béremelés van, a szocialista kormányok idején felháborítóan alacsony bérekért dolgoztatták, létbizonytalanságba taszították” az egészségügyi dolgozókat.

Az elmúltnyolcévezés aktualizált formáját vette elő Páva Zsolt, Pécs nyolc éve hivatalban lévő fideszes polgármestere is, mikor bevallotta, hogy 7,5 milliárd a város hiánya: a szocialisták miatt van.

Kórus: SOROS!

A végére hagytuk, de sorban semmiképpen sem utolsó 2017 rezsicsökkentéssel egybegyúrt elmúltnyolcévezése, univerzális kommunikációs panele, a teljes Fidesz-apparátus (gyöngyöző homlokú fidelitasostól a miniszterelnökig) svájci bicskája: SOROS. Szinonimái: Soros György, Soros-terv, Soros-szervezet, civil, migráns, kvóta. A SOROS az, amit nem csak hogy bármikor be lehet vetni, de 2017-re visszatekintve bármikor és mindig be kellett vetni. Jó csak úgy, magában is, köret nélkül, de bármiféle kritikára, sőt egyáltalán minden kérdésre rá lehet csapni aduászként, mint a rántott húst a vasárnapi asztalra, ha az embernek nem jut más az eszébe.

Illusztráció gyanánt álljon itt Németh Szilárd és Molnár Zsolt ATV-s vitája.

Bónusz: TEK: Nem volt benne lőszer

Történt december végén, hogy a karácsonyi forgatagban egy rendszerellenes elem lefújta piros festékkel a TEK egyik BTR páncélosát (amennyire tudható, nem Simicska Lajos volt, a szöveg biztosan nem stimmel). A TEK ugyan nem politikus, pláne nem fideszes (erről talán lehet vitát nyitni, kérdés, van-e még az államnak nem fideszes intézménye), de nem mehetünk el a TEK szóvivőjének magyarázata mellett. Jasenszky Nándor azt mondta, épp nem volt senki a BTR mellett, mert mindenki egy gyanús ismeretlent keresett. Ez eddig rendben is van, de ezek után kifejtette, nem gond, hogy a BTR magára hagyatva szomorkodott a téren, mert zárva volt, se ember, se lőszer nem szokott benne lenni amúgy se, és egyáltalán, a BTR-ek csak mobil torlaszként vannak leparkolva a közterületekre.

Terrortámadás nem történt, de valószínűleg nem a BTR-ek jelenlétének köszönhetően, a folyamatban lévő művelet részleteinek felfedésével a terrorelhárítók ugyanis egy laza nyilatkozattal elhárították magukat a terroristák útjából.

Karácsony első napján a BTR-ek már nem voltak kint, a TEK szerint azért, mert véget ért a belügyminiszter által előírt időintervallum.