Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy modern villanykörtéhez képest az atombomba nem nagy vasziszdasz

Egy modern villanykörtéhez képest az atombomba nem nagy vasziszdasz

“Ahhoz képest, hogy manapság mi minden kell egy villanykörte legyártásához, ezek egyszerűek. Tényleg azok” – fejtette ki véleményét a nukleáris fegyverekről John Coster-Mullen amerikai kamionsofőr, amikor Észak-Korea atomprogramjáról kérdezte az NPR.

A 71 éves kamionsofőr azért minősíthető szaktekintélynek, mert a világon kevés laikus tud nála többet az első atombombákról, amiket Hirosimára és Nagaszakira dobott le az USA a 2. világháború végén, már több ízben hívták meg vendégelőadónak egyetemekre.

Coster-Mullen szerint alapvetően a nukleáris fegyverek megtervezése nem túl bonyolult dolog, ráadásul rengeteg információ nyilvánosan elérhető. Úgy gondolja, Észak-Korea a nukleáris fegyverek tervezésével csak önszántából fog felhagyni, kényszeríteni erre aligha lehet. A nukleáris fegyverekhez szükséges hasadó anyag (uránium vagy plutónium) előállítása a nehéz dolog, nem magának az eszköznek a megtervezése, de Észak-Korea erre is képes, ahogy azt már bebizonyította.

(Azért egy nukleáris fej célba juttatására képes interkontinentális ballisztikus rakéta megtervezése és legyártása sem egyszerű dolog, tegyük hozzá.)

Coster-Mullen hobbiból kezdett az első két bombával foglalkozni, mára sok száz oldalas, részletes műszaki leírásokkal rendelkezik. Azt állítja, soha senki nem szivárogtatott ki neki titkos információkat, de volt olyan, amihez némi csellel jutott hozzá. Például egyszer egy olyan mérnök előadásán járt, aki részt vett az egyik első bomba tervezésében. A mérnöknek volt egy műanyag replikája a bomba plutóniummagjáról, ami ugyanabban az öntőformában készült, mint az eredeti mag. Az előadás után Coster-Mullen felosont a színpadra, és lemérte a replikát, innen tudja, pontosan mekkora mag volt a bombában.