Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Szovjetunió újjászületéséhez elég egy atom-tengeralattjáró

A Szovjetunió újjászületéséhez elég egy atom-tengeralattjáró

Jurij Poljakov antiutópista szatírájában, a Demagrádban a demokrácia nem más, mint a nemi eltévelyedés egyik fajtája. Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Második rész.

Jurij Poljakov: Demagrád

Első mondat: „A harmadik ellenőrző ponton már harmadszor vizsgálták át a szarszállítót.”

Miről szól: A Demagrád egy olyan disztópia, amelyben a demokraták (vagy ahogy a regényben hívják őket: demagraták) vereséget szenvednek, így a szocializmus újjáéled és újra megalakul a Szovjetunió. Egy bizonyos Rik admirális félrészegen parancsot ad ki az Aranyhal nevű atom-tengeralattjárónak, aminek eredményeképpen politikai fordulat következik be, és monarchikus államvezetési forma alakul ki. Az új rend ellenzékét, a „demagradákat” zárt, speciális városkákba kényszerítik, ahol élhetnek és gazdálkodhatnak, ahogy tudnak – megfosztva szabadságuktól, jogaiktól, még a nevüktől is.

Ki írta: Jurij Poljakov, a kortárs orosz irodalom egyik legfurcsább alakja, aki hiába a groteszk realizmus és a szatíra nagymestere (regényei kifigurázzák az orosz mindennapokat, az írótársakat, a korrupciót és a hatalmat), kétszer is volt Vlagyimir Putyin irodalmi tanácsának a tagja, viszonylag közeli kapcsolatot ápolva az orosz elnökkel, ami minimum zárójelbe teszi írásait. Egyébként a moszkvai Orosz-Magyar Baráti Társaság tiszteletbeli elnöke, emiatt több ízben is járt Magyarországon, legutóbb az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon, ahol pont a Demagrád című regényét mutatta be. Jellemére jó példa, hogy ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket képes tenni: vannak olyan esetek, amikor a diktatúra elfogadható államforma, a posztszovjet társadalom nincs halálra ítélve, valamint Orbán Viktorral nem hullott volna szét a Szovjetunió.

Kinek ajánljuk: Akik félre tudják tenni polarizált világképüket, és nem érdeklik a bal-jobb felosztások, hanem csak egy gondolatkísérletet, ha úgy tetszik, alternatív történelmi könyvet kívánnak olvasni.

Miért olvassam el: Mert egyszerre paródiája a liberális, konzervatív és kommunista eszméknek, ráadásul pofán röhögi, hogy a politikai és társadalmi problémák katonai diktatúra bevezetésével orvosolhatók.

Kiadó: Helikon
Oldalak száma: 240

A könyvek bejgli mellé sorozat korábbi része:

Csepella Olivér: Nyugat + Zombik