Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ahogy Babits zombikat hentel egy széklábbal, arra még Tarantino is csettintene

Ahogy Babits zombikat hentel egy széklábbal, arra még Tarantino is csettintene

A négy éve készülő Nyugat + Zombik idén decemberben végre megérkezett. Társadalomkritika, stílusparódia, valamint alkoholista Ady, jambikus szerkezetekben beszélő Kosztolányi, karót nyelt Babits és anekdotázgató Móricz. Meg persze élőhalottak. Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Első rész.

Csepella Olivér: Nyugat + Zombik

Első mondat: „Hallgasd meg, aztán mondd utánam ezt: versben mondom, hogy jobban megjegyezd.”

Miről szól: Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Tóth Árpád és a delíriumban fetrengő Ady Endre összegyűlik a New York kávéházban, hogy megünnepeljék Babits Mihály születésnapját. A vendéglátóipari egységben azonban hamarosan mindenki élőhalottá változik, Nyugatos alkotóink pedig kénytelen-kelletlen revolvert, pajszert, széklábat és más hasznos eszközt ragadnak, hogy legyűrjék a zombikat.

Fotó: Facebook

Ki írta: Csepella Olivér, a Csaknekedkislány frontembere. Még 2013-ban kezdte el felpakolni a netre terveit a zombikkal harcoló huszadik századi lírikusokról, a meglepő ötletre pedig sokan ráharaptak. Nem véletlen, hogy Csepella ezután pénzgyűjtő kampányba kezdett, amely kiemelkedő siker lett, hárommillió forintot akart összegyűjteni, ehelyett lett 7,5. Ehhez képest sokáig nem történt semmi, Csepella 2014, 2015 és 2016 decemberében is annyit írt, hogy a képregény készül, de 2017 decemberére tényleg nyomdába került a Nyugat + Zombik. Ezzel kapcsolatban azonban sokan nemtetszésüket fejezték ki, hiszen az Indiegogón Csepella azt írta, az összeg az előállításra kell, ehhez képest egy kiadó (a Corvina) adta ki.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek, aki kicsit is rajong a kortárs parafrázisokért, a Nyugatosok lírájáért vagy a zombikért.

Fotó: Indiegogo

Miért olvassam el: Mert irodalmunk legnagyobb alakjai nem magyar tankönyvek különálló oldalairól beköszönő, elefántcsonttoronyba helyezett papírmaséfigurák, hanem érző, lélegző, humoros és egymásra reagáló figurák, akik mindemellett fiktív korabeli stílusban oltogatják egymást. Karaktereik jól karikírozottak: Karinthy menő kalandor, Kosztolányi vészhelyzetben jambikus szerkezeteket használ, Babits karótnyelt, Tóth Árpád nyikhaj, Ady alkoholista, Csáth Géza narkós, Móricz anekdotázgat. Van társadalomkritika, stílusparódia, korabeli helyzetekre és eseményekre való rejtett utalgatások és csavaros történet is, igaz utóbbi kicsit túl is van tolva, egy-egy fejezet már túlságosan is sűrű, nehéz követni, de a humor sokszor kárpótló. A kötetre sokat kellett várni, de megérte.

Kiadó: Corvina
Oldalak száma: 264