Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Holdon nem a túlélés lenne az egyetlen gondod

A Holdon nem a túlélés lenne az egyetlen gondod

Andy Weir A marsi után egy hasonló, tudományos alaposságú szórakoztató sci-fit készített, ám ezúttal a Holdon. Aki bírta az író stílusát most ugyanazt kapja az Artemisben, csak más zsánerben. Összeszedtünk minden napra egy regényt, amit érdemes elolvasni az ünnepek alatt. Ha úgy tetszik: könyvek bejgli mellé. Harmadik rész.

Andy Weir: Artemis

Első mondat: „A szürke, poros terep fölött szökelltem a Conrad kupola hatalmas buborékja felé.”

Miről szól: Jazz ​Bashara egy bűnöző. Vagy valami olyasmi. Az élet ugyanis elég kemény Artemisen, a Hold első és egyetlen városában, hacsak nem vagy gazdag turista vagy excentrikus milliárdos. Bashara pedig nem is csinál lelkiismereti kérdést abból, ha tiltott árut kell becsempésznie a városba, főleg, ha különböző adósságokat kell törlesztenie, mivel a hordári munkájáért kapott fizetése a lakbért is alig fedezi. A dolgok azonban akkor kezdenek megváltozni, amikor Basharának soha vissza nem térő lehetősége adódik a tökéletes bűntény elkövetésére, amely akkora nyereséggel kecsegtet, hogy képtelenség lenne visszautasítani. A lehetetlen végrehajtása azonban még csak a kezdet: ráébred, hogy egyenesen egy összeesküvés kellős közepébe csöppent, amelynek célja nem kevesebb, mint átvenni a hatalmat egész Artemis fölött. Ha pedig túl akarja élni, bele kell mennie élete legbrutálisabb játszmájába, olyan tétekkel, amelyek már egyáltalán nincsenek az ínyére.

Ki írta: Az az Andy Weir készítette, aki A marsi című túlélő sci-fit is, amelyből magyarul Mentőexpedíció címmel rendezett hazánkban filmet Ridley Scott. Amúgy az Artemis filmes jogai már a könyv bejelentésének napján elkeltek, a 20th Century Fox és a New Regency máris dolgozik az adaptáción vagyis nemsokára ebből is érkezhet a nagyvásznas verzió (ráadásul elég jó alkotópárossal, ugyanis a Han Solo-film éléről elküldött Phil Lord és Chris Miller rendezi). Andy Weir egyébként egy részecskefizikus fia, aki némi informatikai ismerethalommal és technológia háttérmunícióval készítette el A marsit, ám könyvtervezetének ötletét visszadobták a kiadók, így blogján kezdte el publikálni a fejezeteket. A könyv hatalmas elismeréseket kapott, az Amazonra is felkerül jelképes 99 centes áron, majd a sikerre való tekintettel végül mégis megjelent keményfedeles formában.

Kinek ajánljuk: A marsi a vörös bolygón való magányos megmaradásra helyezte a hangsúlyt, az Artemis pedig azt mutatja be, milyen a (bűnös) élet a kolonizált Holdon. Aki bírta az író stílusát, most ugyanazt kapja, csak más zsánerben. Mert a heist-szál mellett itt is van gyakorlati matematika, társadalomtudományi vicces eszmefuttatások, házibarkács-jellegű macgyverkedés és geekség.

Miért olvassam el: Mert az Artemis A marsi árnyékában is jó sci-fi, eláll a saját lábán, akár összehasonlítgatjuk, akár nem.

Olvass bele.

Kiadó: Fumax

Oldalak száma: 356

A könyvek bejgli mellé sorozat korábbi részei:

Csepella Olivér: Nyugat + Zombik

Jurij Poljakov: Demagrád

 

Kiemelt kép: NASA