Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Karácsony: Nem ígérhetem, hogy velem kormányon minden nap Karácsony lesz

Karácsony: Nem ígérhetem, hogy velem kormányon minden nap Karácsony lesz

“Békét, biztonságot és egy boldogabb Magyarországot 2018-ra!” címmel tartott évzáró sajtótájékoztatót a budapesti Vörösmarty téren az MSZP. Pontosabban Molnár Gyula pártelnök, Kunhalmi Ágnes, a szocialisták választási programjának “kampányarca”, és Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Továbbá megjelent Fodor Gábor, a Magyar Liberális párt elnöke is.

Három millió ember akar kormányváltást

“Külön biztosan elbukunk” – kezdte egy kevésbé vidám megállapítással Kunhalmi Ágnes, de gyorsan hozzá is tette: közösen többre vagyunk képesek, együtt sikerülhet – a továbbiakban “kormányváltókként” emlegetve magukat. Azt mondta, ma Magyarországon több mint 3 millió ember el akarja küldeni a Fideszt, a közös erő pedig szerinte formálódik, ami ezt be tudja teljesíteni.

Kunhalmi Ágnes szerint 3 millió ember akarja elzavarni az Orbán-kormányt Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Tegnap volt az év legsötétebb napja – vette át a szót Karácsony Gergely utalva a december 21-i téli napfordulóra. A miniszterelnök-jelölt szerint viszont jön vissza a világosság, azzal együtt pedig a remény, hogy “Magyarország újra mindannyiunk közös otthona lehet”.

Karácsony Gergely, Molnár Gyula és Fodor Gábor Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Azt mondta, nem ígérheti, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor minden nap Karácsony lesz, de azt igen, hogy

“egy szelíd, halk szavú kormány lesz, ami nem háborúzik, hanem a békés építkezést szolgálja.”

Ahhoz, hogy békét hozzanak Magyarországra, előbb békét kell teremteni az ellenzéki táboron belül – ismerte el Karácsony, utalva az összefogásbéli gyengeségekre. Megjegyezte, örül, hogy pártja, a Párbeszéd mellett az MSZP és a Liberálisok is támogatják abban, hogy békét hozzon Magyarországnak a választás után.

Gyurcsány Ferenc annyira nem lelkes

Az MSZP-vel amúgy a 106 egyéni választókörzet felosztásban a minap megegyezett Demokratikus Koalíció (DK) hozzáállásáról Karácsonyhoz sokat elárul amúgy az ATV-ben csütörtök este zajlott Molnár Gyula-Gyurcsány Ferenc vita, melyben a DK elnöke nem nyilatkozott túl pozitívan Karácsony támogatásáról, mikor például megjegyezte: “az igazi politikai teljesítmény az, ha valaki mögött komoly szavazótábor van, Karácsony Gergely mögött viszont nincs.”

Sőt, Gyurcsány szerdán azt is mondta, hogy “a DK nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki az MSZP listáján szerepel.” Akkor úgy tűnt, hogy Karácsony éppen emiatt nem is fog szerepelni az MSZP országos listáján. Ehhez képest most Molnár Gyula a hvg.hu szerint a karácsonyi sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: Karácsony Gergely az első helyen szerepel majd a szocialisták választási listáján. Ez viszont azt jelenti, hogy a DK nem fogadja őt el közös miniszterelnök-jelöltnek.

Karácsony Gergely egyébként így az ünnepek előtt arról is beszélt: “az utolsó percig nyitva hagyjuk más pártoknak, közösségeknek is az ajtót arra, hogy közösen oldjuk meg Magyarország nagy problémáit.”

46 DK-s, 60 (58) MSZP-s és a többiek

A 106 egyéni körzetet egyébként úgy osztotta fel a két legnagyobb baloldali ellenzéki párt, hogy abból 46 helyen a DK, 60 helyen pedig a szocialisták indítanak jelölteket. (Noha Molnár Gyula 60 jelöltről beszél, a szám valójában 58, mivel odaszámolta az Együtt-politikus Szabó Szabolcsot és a független Kész Zoltánt – tudta meg a Zoom.hu.) Azt mindketten jelezték ugyanakkor, hogy nyitottak a további összefogás-párti pártokra, és szorítanak nekik helyet a 106 egyéni körzetben.

Fotó: Halász Nóra

A fenti megállapodásra mindkét párt elnöksége rábólintott. A 106 körzet felosztását egyébként a két párt jelenlegi társadalmi támogatottságának arányában határozták meg, és bár az elnökök szerint a tárgyalás-sorozat “nem volt könnyű”, végül “a kölcsönös bizalom és belátás” eredményt hozott.