Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

160 milliárdos csekket állított ki a Fidesznek az ÁSZ helyett a Momentum

160 milliárdos csekket állított ki a Fidesznek az ÁSZ helyett a Momentum

A Fidesz alsó hangon évi 15-20 milliárdos kampányköltése bűncselekmény: akkor is, ha Polt Péter ügyészsége és Domokos László Állami Számvevőszéke (ÁSZ) nem így látja – állítja a Momentum, utalva arra, hogy hat ellenzéki pártot is megbírságolt az ÁSZ, de “a Fidesz gyanús kampánytechnikáinak kivizsgálása még várat magára.”

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke az ÁSZ épülete előtt ezért bemutatott egy 160 milliárd forintról szóló sárga csekket. Szerinte ennek valódi kiállítása a Fidesz nevére az ÁSZ utolsó lehetősége arra, hogy “tisztára mossa a nevét”.

Ráírták a csekkre: A büntetés “Erzsébet-utalványban NEM fizethető” Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Mivel a Momentum szerint mindez nemcsak a Fidesz gátlástalan politizálását mutatja jól, hanem a pártfinanszírozás jelenlegi szabályozásának hibáit és hiányosságait is, javaslatokat tett a rendszer reformjára az alábbiak szerint:

  • Az állami támogatás mértéke legyen arányos azzal, hogy az adott pártot milyen mértékben támogatják az emberek. A költségvetési források a pártok saját adománygyűjtő képességéhez képest legyenek elosztva
  • Legyen egy felső, egymillió forintos éves limit a magánszemélyektől érkező adományok tekintetében, megakadályozva ezzel az oligarchák politikai térnyerését, valamint tovább ösztönözve a mikroadományok gyűjtését
  • A közérdekű adatigénylés lehetősége pártokra is legyen kiterjesztve, a közpénzekkel gazdálkodás erejéig, mivel az államtól érkező támogatások felhasználásának megismerhetősége a pártok esetében is közérdek

Megsorozta az ellenzéket az ÁSZ

Ami a Momentum akciójának előzményeit illeti, a Zoom.hu is megírta, hogy a Jobbikra kirótt, összesen 663 millió forintnyi büntetés és bírság után az ÁSZ nem állt le: öt másik ellenzéki pártnál is szabálytalanságokat tárt fel, és a Jobbikénál jóval kisebb, de így is jelentős összegű bírságokat szabott ki, majd büntetésként még meg is duplázta ezt, így jöttek ki az alábbi összegek:

  • Párbeszéd – 15 millió forint
  • Együtt – 19,6 millió forint
  • Demokratikus Koalíció – 15 millió forint
  • LMP – 16 millió forint
  • Magyar Liberális Párt – 20 millió forint

Minden esetben irodabérléseket kifogásolt az állami – Domokos László volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett – szervezet, mondván: a pártok túl olcsón – a piaci áraknál kevesebbért – bérelték irodáikat, ingatlanjaikat. Az ellenzéki pártok megdöbbentek az ÁSZ határozatain, mert az az érzésük, hogy a cél a büntetésekkel az anyagi ellehetetlenítésük nem sokkal a választások előtt. Megjegyezték: jobbára olyan, évek óta létező bérleti szerződéseket kifogásolt az ÁSZ, melyekkel korábban nem volt baja.

Az ÁSZ visszautasít és kioktat

Reagált közben az ÁSZ is, felhívva “az ellenőrzés alatt lévő pártok figyelmét, hogy a közvélemény félrevezetése és az ÁSZ politikai indíttatású támadása helyett, vessék össze a saját gazdálkodási gyakorlatukat a jogszabályi előírásokkal, és ez alapján reagáljanak az ÁSZ bizonyítékokon alapuló megállapításaira.” Azt is közölték, hogy

“az ÁSZ ellenőrzéseit szigorú szakmai standardok alapján, transzparens módon, minden egyéb szervezettől függetlenül, pártatlanul végzi.”

Emlékeztettek, hogy 2017 nyarán zárták le a Fidesz és a KDNP 2014-2015. évekre vonatkozó ellenőrzését, jelentésük megtalálható a honlapjukon. Amúgy pedig megjegyezték, hogy az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlan közlések szerintük “a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik.”