Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Závecz Research: Versenyt fut a DK és az LMP, megállt az MSZP zuhanása

Závecz Research: Versenyt fut a DK és az LMP, megállt az MSZP zuhanása

A Fidesznek fél éve folyamatosan nő a szavazótábora, az utóbbi egy hónapban 31-ről 33 százalékra bővült a választókorúak körében – derült ki a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából. A Závecz a Jobbik kisebb csökkenését mérte – 10-ről 9 százalékra estek -, viszont az MSZP őszi zuhanása megállt, és a párt maradt 8 százalékon.

A Fidesz a nyár közepén a választókorú népesség 24 százalékát tudta maga mögé állítani, most 33 százalékos, ami azt jelenti, hogy 700 ezer új választó csatlakozott a kormánypárthoz. Minden társadalmi rétegben erősödött a Fidesz, de a nyugdíjasok, az alacsony iskolázottságúak és a 10 ezer főnél kisebb lélekszámú településeken az átlagot meghaladó mértékben, 14-16 százalékponttal.

Szoros versenyt fut a DK és az LMP, mindkét párt a választókorúak 5 százalékára számíthat – előbbi 1 százalékpontot veszített, utóbbi tábora nem változott. A felmérésben még közösen mért Együtt-Párbeszéd 2 százalékos, s nem módosult a Momentum, a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok táborának mérete sem – 1 százalékon állnak. A pártoktól távolságot tartók csoportja 34 százalékos.

A biztos pártválasztók közé a választópolgárok bő négytizede tartozik – aktivitásuk enyhén emelkedik. Ebben a szavazói körben a Fidesz 52 százalékot ér el, a Jobbik 14 százalékos.

A szocialistákat az eltökélt szavazók 12 százaléka támogatja, a DK-t 8, az LMP-t 7 százalék.

Az Együtt-Párbeszéd mögé az aktív választók 3 százaléka sorakozott fel, a Momentum 2 százalékos volt, míg a Kétfarkú Kutyapárt és a Liberálisok 1-1 százalékosak – ezek a legérdekesebb eredményei a Závecz Research december első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Kétszer annyi kormányváltó

A Závecz Research kutatása megállapítja, hogy kettéosztott az ország lakossága, amikor a kormány maradásáról vagy távozásáról mond véleményt. Az elmúlt hónapokban a kormányváltók voltak többen, legutóbb, novemberben 44 százalék volt az arányuk, decemberben 39 százaléknyian vannak. A jelenlegi kabinet maradását kívánók aránya nem módosult, 38 százalék.

A pártnélküli szavazók java része, 54 százaléka nem nyilvánít véleményt, de több mint kétszer nagyobb a kormány leváltását kívánók aránya a maradást szorgalmazóknál (32%-14%). Az emberek megosztottak abban is, legyőzhető-e a Fidesz a jövő évi választáson: 36 százalékuk szerint van erre esély, míg 39 százalék úgy véli, hogy nincs.