Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Mészáros-lufit most töltik meg tartalommal

A Mészáros-lufit most töltik meg tartalommal

Beválasztották a cég igazgatóságába Juhász Sándort, aki a Konzum Befektetési Zrt. felügyelőbizottságában is fellelhető.

A Mészáros-birodalom tulajdonszerzése utáni első közgyűlését tartotta december 21-én, csütörtökön az Appeninn Holding. Két meghatározó módosítás történt a cég életében: az igazgatóságba a felcsúti vállalkozóhoz köthető ember került, illetve módosítottak az alapszabályon. Az igazgatóságból két ember lemondott, helyükre pedig egyet választottak.

A grémium új tagja Juhász Sándor lett, akit a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. oldala a társaság felügyelőbizottságának tagjaként említ.

Aligha kétséges, hogy ezzel immár az Appeninn igazgatóságában is ül Mészároshoz közeli vezető.

A másik módosítás az alapszabályt érintette. Ez a részvényesek igazolási módjáról szól. A részvényesek a közgyűlések esetében immár a Keler Zrt-től beszerzett részvényesi megfeleltetéssel, vagy a részvénytulajdonosok által a társaságnak átadott tulajdonosi dokumentummal igazolhatják magukat. Mint emlékezetes, ez volt az a pont, ahol a szintén Mészároshoz köthető Opus – akkori nevén még Opimus – egy kellemetlen ügybe futott bele az év elején. Tavasszal a társaság közgyűlésén ugyanis a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke jelezte, törvénysértés történt az ülés kapcsán. A szervezet vezetője, Dióslaki Gábor azt kifogásolta, hogy hiába rendelkezett valaki Opimus részvényekkel, kizárólag akkor lehetett jelen a közgyűlésen, ha ezt a szándékát korábban jelezte. Ez így viszont sérti a közgyűlés összehívására vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A követelményeket azóta az Opusnál, s most az Appeninnél is módosították, így a részvételhez immár elegendő a részvénykönyvi megfeleltetés.

Az Appeninnél történt változások láthatóan abba az irányba hatnak, hogy rendezzék a sorokat a Mészáros Lőrinchez köthető cégbirodalmon belül. Ebből a szempontból pedig egy furcsa folyamat körvonalazódik. A felcsúti polgármesterhez köthető Konzum, Opus Global és az Appeninn esetében a korábban tőzsdei lufiként emlegetett árfolyamemelkedés mögött most jelenik meg a tartalom – a szinte napról napra bejelentett cégvásárolások és tőkeemelések révén. Vagyis a lufit most, utólag töltik fel tartalommal, ráadásul úgy, hogy ez a kisbefektetők számára is vonzó. Hasonlóra eddig nem nagyon volt tőzsdei példa – mondta Dióslaki Gábor.

A fejleményekhez annyit fűzött hozzá: bármilyen furcsa is, alighanem akaratán kívül ezzel a lépéssorozattal Mészáros Lőrinc többet tesz a hazai tőzsde fejlődéséért, mint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) legnagyobb tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank. Hiszen így forgalmat generál és munkásságával a figyelmet a börzére irányítja. (Nem mellékes, tegyük hozzá, hogy a felcsúti polgármesterhez köthető társaságok árfolyamának növekedése más cégeket is maga után húz.)

A jegybank egyébként például évek óta nem teszi lehetővé azt, hogy a börze hozzájusson ahhoz az osztalékhoz, amely a központi elszámolóházban, a Keler Zrt-ben meglévő tulajdoni hányada után halmozódott fel. Ez ma már mintegy 10 milliárd forint, amelyből egyébként a BÉT lényegében minden fejlesztési programját finanszírozni tudná.

Dióslaki Gábor szerint

a folyamatoknak van egy eleme, amelynek a kisbefektetők alighanem kifejezetten örülnek.

Az adásvételek és tulajdoni hányadok átruházásával párhuzamosan zajlott zártökű tőkeemelések rendre piaci árfolyamon zajlottak. Ennek következtében a nagybefektetők sem adnak túl néhány nap vagy hét után tulajdonukon, miután a nyereségrealizálás így nem lehetséges számukra, hiszen a bekerülési érték esetükben is az éppen aktuális piaci ár volt, nem pedig mélyen a piaci ár alatti összeg.

Hasonló véleményen volt egy másik, a tőkepiacon otthonosan mozgó befektető is. Arra a felvetésünkre, hogy hol lehet vége a Konzum, az Opus vagy az Appeninn árfolyam-emelkedésének, úgy reagált: ez attól függ.

Az a kérdés, hogy a tartalommal való feltöltés során mennyi vagyont halmoznak fel.

Világos, hogy a Konzum esetében egy borzasztóan komoly érték már kapun belülre került a kibővített Hunguest Hotels (HH) lánccal. Ez a cég, ha csak az ingatlanjait nézzük, azaz „téglaárban” is hatalmas vagyont tartalmaz. Nem véletlen, hogy korábban a piacon a HH-t Leisztinger Tamás – a szállodaipari vállalkozás korábbi tulajdonosa – portfoliója koronaékszerének nevezték. A HH ugyanis komoly „pénztermelő” vállalkozás.

Ha a későbbiekben még további vagyonelemeket halmoznak fel a vállalkozásokban – amelyre a sajtóközlemények alapján hajlandóságot mutatnak –, akkor bőven lehet az áruk még több is. Ahogy forrásunk fogalmazott:

ennek lényegében csak a jó ízlés szab határt.