Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
A Jobbik után a többi ellenzéki pártra is rászállt az ÁSZ

A Jobbikra kirótt, összesen 663 millió forintnyi büntetés és bírság után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem állt le: öt másik ellenzéki pártnál is szabálytalanságokat tárt fel, és a Jobbikénál jóval kisebb, de így is jelentős összegű bírságokat szabott ki, majd büntetésként még meg is duplázta ezt, így jöttek ki az alábbi összegek:

  • Párbeszéd – 15 millió forint
  • Együtt – 19,6 millió forint
  • Demokratikus Koalíció – ? forint
  • LMP – 16 millió forint
  • Magyar Liberális Párt – 20 millió forint

Megsorozták őket

A Mérce írta meg, hogy az ÁSZ a 2015-ös és a 2016-os évek gazdálkodását vizsgálva szabálytalanságokat állapított meg, és megbírságolta az LMP-t, az Együttet, a Párbeszédet, és a Demokratikus Koalíciót (DK). Később kiderült, hogy nem úszták meg a Liberálisok sem, nekik is fizetniük kell.

Több tízmilliós fizetési kötelezettséget szabott ki az ellenzéki pártokra az ÁSZ MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Minden esetben irodabérléseket kifogásolt az állami – Domokos László volt fideszes országgyűlési képviselő által vezetett – szervezet, mondván:

a pártok túl olcsón – a piaci áraknál kevesebbért – bérelték irodáikat, ingatlanjaikat.

Az ellenzéki pártok megdöbbentek az ÁSZ határozatain, mert az az érzésük, hogy a cél a büntetésekkel az anyagi ellehetetlenítésük nem sokkal a választások előtt. Megjegyezték: jobbára olyan, évek óta létező bérleti szerződéseket kifogásolt az ÁSZ, melyekkel korábban nem volt baja.

Szolidáris a Jobbik

A Jobbik elítéli, hogy a Fidesz az Állami Számvevőszéket már nem csak a Jobbik, hanem a többi ellenzéki párt ellen is bunkósbotnak használja fel – reagált a párt. Azt is írták, sajnálják, hogy igazuk lett, amikor a Jobbik 663 milliós büntetése után figyelmeztettek: ma a Jobbik, holnap a többi ellenzéki párt, holnapután meg minden, a kormány egyeduralmi törekvéseinek útjában lévő társadalmi csoport kerül majd sorra.

A Fideszt épp’ nem vizsgálják

Az ÁSZ közleményéből kiderül, hogy a fenti pártok mellett mostanában az MSZP gazdálkodását is vizsgálták, de ezek szerint náluk nem találtak szabálytalanságot. A Fidesz gazdálkodása törvényességének ellenőrzése viszont már nem fért bele a választások előtt az ÁSZ munkarendjébe – derült ki a szervezet közléséből.

A Fidesz gazdálkodásának vizsgálatára most nem jutott idő Fotó: Kurucz Árpád/Anadolu Agency/Getty Images

Az ÁSZ a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta, az érintettek számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi – tudatták. Hozzátették: az ÁSZ a tiltott támogatás megállapításával hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához – tartalmazza a közlemény.

Felháborodtak, perelnek, gyűjtenek

Az ÁSZ lépésén minden érintett felháborodott. A Liberálisok a szerintük jogtalan, “a Fidesz megrendelésére” hozott büntetés miatt Guy Verhofstadthoz, az ALDE nevű liberális európai parlamenti frakció vezetőjéhez fordul. Az Együtt elnöke, Juhász Péter jogi lépéseket is kilátásba helyezett, és arról beszélt: vérlázító, hogy az ÁSZ a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva próbálja ellehetetleníteni a pártokat.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke Fotó: Halász Nóra

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos szerint a rájuk kirótt 16 milliós fizetési kötelezettség csak is jó, hogy egyes médiumok hatalmas visszaélésekről számolhassanak be velük kapcsolatban. Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője is politikai megrendelésre készült lépést emlegetett, hogy “a Jobbik illegális finanszírozási ügyével összekössék a többi ellenzéki pártot.”

A Párbeszéd adományokat is elkezdett gyűjteni, hogy kifizethesse a bírságot.

Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója pedig úgy reagált, hogy náluk az adott időszakban 25 vidéki és 2 központi irodát vizsgálhatott az ÁSZ, de a jelentéstervezetből szerinte nem derül ki, melyik irodákat és milyen alapon tartotta illegális támogatásnak a szervezet. A politikus egyébként nem említett pontos összeget a bírságra.