Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja marad házi őrizetben

A Dózsa György úti gázolás gyanúsítottja marad házi őrizetben

A Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség indítványozta M. Richárd házi őrizetének meghosszabbítását. A Dózsa György úti baleset miatt halált okozó közúti baleset okozása vétségével és kábítószer fogyasztással elkövetett kábítószer birtoklás vétség elkövetésével is gyanúsított M. Richárd védője viszont azt kérte, hogy szüntessék a házi őrizetet. A bíróság az ügyészség indítványát találta alaposnak, mert a gyanúsított esetében a bűnismétlés veszélye olyan mértékű, amely csak a házi őrizet meghosszabbításával zárható ki, a lakhelyelhagyási tilalom nem lenne erre alkalmas.

A gyanúsított előélete és életvitele alapján a bíróság nem következtethet arra, hogy az enyhébb kényszerintézkedés szabályait betartaná,

ezért a Budai Központi Kerületi Bíróság 3 hónappal, 2018. március 21-ig meghosszabbította M. Richárd házi őrizetét és a továbbiakban is fenntartotta a mozgásának nyomkövetővel való ellenőrzését.

Hétfőn derült ki, hogy december 22-én járt volna le a Dózsa György úti halálos baleset miatt indított nyomozás határideje, idén azonban már biztosan nem zárják le a büntetőügyet. A Fővárosi Főügyészség szóvivője a Zoom.hu kérdésére azt közölte, hogy „az illetékes ügyészség a határidő meghosszabbítása érdekében megtette a szükséges intézkedéseket”.

Mint ismert, a kecskeméti maffiaper volt vádlottja, M. Richárd május 15-én legalább 135-140 km/órás sebességgel csapódott Mercedesével a Dózsa György úton egy balra kanyarodó Citroënbe. A balesetben egy 37 és egy 23 éves férfi meghalt, és többen – köztük Citroën vezetője – súlyosan megsérültek. A Mercedes sofőrjéről később kiderült, hogy a baleset idején nem volt jogosítványa, szervezetében pedig kokaint is kimutattak, igaz „az már nem befolyásolta cselekvőképességét.”

A rendőrség csaknem három hónappal a halálos baleset után, augusztus 21-én vette őrizetbe és kezdeményezte M. Richárd előzetes letartóztatását, de a bíróság a férfit házi őrizetbe helyezte. A férfi akkor nem kapott nyomkövetőt, a rendőrség szúrópróbaszerűen ellenőrizte otthonában. Szeptemberben azonban a bíróság „már egyetértett az ügyésszel abban, hogy a bűnismétlés veszélye – megnyugtatóan – csak technikai nyomkövető eszközzel küszöbölhető ki.”

Időközben a rendőrség halált okozó közúti baleset okozása bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a Citroën sofőrjét is gyanúsítottként hallgatta ki.