Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

150 milliós büntetést szabtak ki a BKK e-jegyrendszere miatt

150 milliós büntetést szabtak ki a BKK e-jegyrendszere miatt

Megbüntette a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t és a T-Systemst a félkészen átadott e-jegy-rendszer miatt – írja a hír TV.

A döntőbizottság szerint az ajánlatkérő és a kérelmezett megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt azáltal, hogy a BKK közbeszerzési eljárás nélkül újra a T-Systemt bízta meg a jegyrendszer elkészítésével, annak ellenére, hogy az az első verzióban súlyos hibákat hagyott.

Mint ismert: a BKK a budapesti vizes vb kezdetén indította el kísérleti jelleggel az e-jegyek értékesítését. A botrány akkor robbant ki, amikor a T-Systems Magyarország az informatikai rendszerét ért jogosulatlan befolyásolás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen azt követően, hogy egy fiatalember rést talált a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a T-Systems által fejlesztett Online jegyértékesítési rendszerén és 50 forintért vásárolt magának havi bérletet. Az így megvásárolt bérletet soha nem használta és a rendszerhibára felhívta a BKV figyelmét. Meggyanúsítása ellen számos szervezet tiltakozott, sőt a fővárosban még demonstrációt is tartottak a BKV központi épülete előtt.

Júliusban az is kiderült, hogy a rendszer adatbázisa is igen sérülékeny, és hogy rosszindulatú hekkerek valószínűleg megszerezték több ezer felhasználó adatait, benne a teljes névvel, e-mailcímmel, személyi igazolványok számával.