Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szerda 9:20, mai második cégvásárlását jegyzi a Mészáros-birodalom

Szerda 9:20, mai második cégvásárlását jegyzi a Mészáros-birodalom

Ezúttal egy komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszert működtő vállalkozást vettek meg.

A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Status Capital) befolyást szerezhet a GEOSOL Kft.-ben, amely Magyarország egyik legkorszerűbb, komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét működteti – tette közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A Mátrai Erőmű ipari parkjában működő vállalatot az Opus érdekeltségében lévő alapkezelő magántőkealapja, a Status Energy vásárolja meg a tulajdonában lévő Geo Invest Kft.-n keresztül.

A tranzakcióval a magántőkealap tulajdonába kerülnek a Geosol anyavállalatai is, az Arcata Holding Kft. és a Salinas Kft. Az eladók közvetlen módon, illetve leányvállalataikon keresztül a Bonitás 2002 Zrt. – Csányi Sándor befektetési cége –, a Veolia Víz Zrt., illetve a Westbay Kft. A felek a tranzakció értékét üzleti titokként kezelik. Az ügylet lezárásához GVH és az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (ECN) jóváhagyása is szükséges.

Ha ez megtörténik, akkor a Status Energy Magántőkealap 100 százalékos befolyást szerez a GEOSOL Kft. fölött.

A GEOSOL-t a Mátrai Erőmű (amit épp a múlt héten vett meg a gázszerelőből lett milliárdos) lignit tüzelésű blokkjainak alternatív tüzelőanyag igényének kiszolgálására létesítették. A 84 főállású alkalmazottat foglalkoztató vállalat hosszú távú szerződések alapján, közvetlen feladórendszeren keresztül évente 500 ezer tonna biomasszát szállít az erőmű számára. A társaság stratégiai célja, hogy a következő években Magyarország legnagyobb alternatív tüzelőanyag előállító és kereskedő cégévé váljon, amely képes kiszolgálni a hazai és közép-kelet-európai lignittüzelésű erőműveket alternatív tüzelőanyagokkal – írják. A GEOSOL 2016 évi nettó árbevétele 4,2 milliárd forint volt, a társaság eredménye megközelítette az 1 milliárd forintot. Ebből az látszik, hogy Mészáros Lőrinc birodalma egy igencsak hatékony, sőt, feltűnően hatékony vállalatot szerzett meg.

Reggel kilenckor a szintén Mészáros érdekeltségű Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. bejelntette, hogy a cég valamint a Konzum PE Magántőkealap és a Konzum Management Kft. együttesen 51,34 százalékos, többségi befolyást szerezhet az irodaházakat, ipari és logisztikai ingatlanokat tulajdonló, illetve üzemeltető Appeninn Holding Nyrt. fölött.