Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Százmilliók az Orbánnak sokszor csak szóban adott tanácsokért

Százmilliók az Orbánnak sokszor csak szóban adott tanácsokért

Évi 217 millió forintba kerül az államnak, hogy 5 miniszterelnöki biztos és 18 miniszterelnöki megbízott tanácsokat ad Orbán Viktornak. A listán megtaláljuk a kormányfő „cselédjét” is.

Egyre többen vannak és egyre többe kerülnek az adófizetőknek – ők az Orbán Viktor munkáját segítő tanácsadók, miniszterelnöki biztosi és megbízotti státusban. A Zoom.hu kikérte a kormánytól a tanácsadók listáját és fizetését, így kiderült, hogy az olykor csak szóban elhangzó tanácsok vegyesen „árazottak”:

van, aki havi 100 ezerért, míg van, aki 1,3 millióért dolgozik.

Többe kerülnek, mint három éve

Ugyan 2016-ban a kormány levezényelt egy komplett bürokrácia-csökkentő programot, ez nem vonatkozott a miniszterelnök tanácsadóira. Míg a miniszterelnöki megbízottak és biztosok száma 2014 végén 12 volt (egy biztos és tizenegy megbízott), most, 3 évvel később csaknem kétszer ennyien, 23-an vannak (öt biztos és tizennyolc megbízott).

De legalább nem kerülnek kétszer annyiba: a havi juttatásukra költött közpénz három év alatt csak 64 százalékkal nőtt. Míg a 2014 végi állapot szerint évente 132 millió forintjába került az adófizetőknek a csapat, addig most már évi 217 milliót kell költeni a fizetésükre. Ehhez még jön sok esetben egyéb juttatás, mint például mobiltelefon-, vagy gépkocsihasználat.

Álláshalmozók is vannak köztük

Az öt miniszterelnöki biztos közül Deutsch Tamás internetügyi biztos és Homolya Róbert, az M4-es projektért valamint az elektronikus közbeszerzésért felelős biztos ingyen dolgozik.

Homolya három munkakört is betölt – igaz, csak kettőért vesz fel pénzt.

A fejlesztési tárca közlekedéspolitikai államtitkára, emellett a közlekedési infrastruktura-fejlesztésekért felelős kormánybiztos is – e két államtitkári fizetése mellett ingyen látja el miniszterelnöki biztosi munkáját.

Jó emberre bízták

Homolya úgy lehetett az elektronikus közbeszerzés koncepcióját előkészítő miniszterelnöki biztos, hogy korábban összeférhetetlenséget tárt fel vele kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Az Index.hu írt 2015-ben arról, hogy az OLAF szerint összeférhetetlen volt Homolya pozíciója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben (NFÜ) egyéb céges érdekeltségeivel. Homolya ugyanis az NFÜ elnökhelyettese volt 2010-ben, amikor az EU-s támogatásból megvalósuló projektek között több olyan volt, ahol közbeszerzési tanácsadóként a hozzá köthető cégek vettek részt. Homolya később, 2012-től a helyettes államtitkári rangban vezette a Miniszterelnökségen a Nemzeti Fejlesztési Irodát, majd egy ideig Lázár János alatt miniszteri biztosként a felelt a közbeszerzési ügyekért. Mostani, miniszterelnöki biztosi beosztását azután kapta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – indoklás nélkül – felmentette az uniós pályázatok kiírásáért felelős Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság elnöki posztjáról.

Az egyik legtöbbet kereső miniszterelnöki biztos Héjj Dávid. E munkakörében a „társadalmi és kormányzati egyeztetések koordinálása” a feladata, amiért már majdnem miniszteri szintű fizetést, havi bruttó 1,25 millió forintot vesz fel, miközben ellátja kormánybiztosi feladatát is bruttó 748 ezer forintért. Héjjről érdemes tudni, hogy a Századvég politikai elemzőjéből lett állami hivatalnok: 2010-ben az akkor Fidesz-frakcióvezető Lázár János kabinetfőnökévé szegődött, majd 2012-ben már stábvezető volt a Lázár vezette Miniszterelnökségen.

Farkas Flórián miniszterelnöki biztosként havi bruttó egymilliót tesz zsebre MTI Fotó: Kovács Tamás

Miniszterelnöki biztos még a romaügyekért felelős Farkas Flórián is – az e körben átlagos államtitkári fizetésért, ami bruttó 997 ezer 200 forint. Ennél kevesebbel, 673 ezer 90 forintos havi pénzzel kell beérnie a többek között Orbán Viktor gyerekkorának helyszínét, Felcsútot is magába foglaló térség területfejlesztési biztosának, Tessely Zoltánnak.

Nem hagyták őket az út szélén

A miniszterelnöki megbízottak 18 fős, népes csapatában több olyan személyt is találni, aki már az első Orbán-kormány idején is tanácsaival segítette a miniszterelnököt. Közéjük tartozik például Tellér Gyula, aki társadalomelméleti tanácsaiért bruttó csaknem egymillió forintot kap havonta. Az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal politikai elemző főosztályát vezető

Tellér ma is a rendszer ideológusa,

Orbán Viktor emlékezetes tusnádfürdői beszédében az ő tanulmányát „mondta fel.”

Szintén régi tanácsadó Orbán környezetében Félegyházy-Megyesy Jenő József volt denveri tiszteletbeli konzul, aki miniszterelnöki biztosként a nyugati magyarság társadalompolitikai hátterét, illetve az észak-amerikai kapcsolatok érintő kérdésekben ad tanácsot Orbánnak havi csaknem egymillióért.

Ugyanennyit kap a biztosként a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetésével megbízott Klinghammer István, aki 2000-2006 között az ELTE rektora volt, majd a második Orbán-kormány idején egy darabig felsőoktatási államtitkár. Az Iroda vezetője előtte a tavaly elhunyt Granasztói György volt, akinek a nevéhez fűződik az újralapított Szent István-rend mellett a Magyar Becsületrend is.

Horthy után szabadon

A Corvin-láncot, illetve az ennek alacsonyabb fokozatát jelentő Corvin-koszorút eredetileg Horthy Miklós kormányzó alapította 1930-ban, gróf Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter ötletére és ellenjegyzésével. A kitüntetés célja, hogy egy szűk körű, a rendszert támogató elitklubban tartsa – a láncot legfeljebb 12, a koszorút legfeljebb 60 ember viselhette egyszerre – a magyar tudomány és művészet vezető személyiségeit.

József Attila 1930-ban, névtelen cikkében “Korvinfityegőnek” minősítette a kitüntetést,

amit a II. világháború után – más kitüntetésekkel szemben – nem tiltottak be, de feledésbe merült. Az első Orbán-kormány idején hozták létre újra: először, 2001-ben 12 díjazott kapta meg. A 2002-es kormányváltás után menesztették a Corvin-lánc Irodát vezető Schmidt Máriát, és a szocialista kormányok „eltemették” a díjat. A kitüntetést harmadszor a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről című, 2011-ben elfogadott sarkalatos törvény hozta létre. Az elismeréssel pénz nem jár, és a lánc az állam tulajdonaként egyik díjazottról a másikra száll – bár a láncon függő, Mátyás király arcképével díszített érem hátoldalába belevésik a kitüntetettek nevét.

Van, mikor szóban is elég a tanács

Régi tag a tanácsadói gárdában Hegedűs Zsuzsanna szociológus, aki a társadalmi felzárkóztatást megalapozó tanácsokat ad Orbánnak – a megbízottak közt a legmagasabb, havi bruttó 1,3 milliós fizetésért. Ráadásul neki – ha úgy jön ki a lépés – elég szóban is megosztania ötleteit a kormányfővel, így viszont nehéz mérni a fizetésével szemben álló teljesítményt. Az utóbbi időben nem sokat lehetett róla és munkájáról hallani, korábbról viszont emlékezetes maradt akciója, amikor a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetőjeként az állami Audiból kiszállva csibéket és malacokat osztott hátrányos helyzetű családoknak.

Orbánt sportügyi tanácsokkal is ellátják MTI Fotó: Beliczay László

Szintén nem feltétlenül van írásos nyoma egy másik miniszterelnöki biztos, Kárpáti György munkájának. Az olimpiai bajnok vízilabdázó, a nemzet sportolója korábban egy interjúban bevallotta, hogy havonta legfeljebb negyedórás telefonbeszélgetéssel keresi meg sportügyi tanácsadói juttatását – ez most bruttó egymillió forint.

Kultúr- és riogatásbiztos, és a „cseléd”

További ismerős név a listán Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkáré és Kerényi Imréé, aki korábban úgy jellemezte magát, mint Orbán Viktor „cselédje.” Kerényi az egyik leghosszabb nevű államigazgatási feladatért, „a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért” felel, míg Szőcs általános kulturális ügyekért.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak van az egyik leghosszabb nevű feladata MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyarország egykori télügyi kormánybiztosa ma már csak az alacsonyabb presztízsűnek számító miniszterelnöki megbízott, de Bakondi György pozíciója mégis nagyon fontos: a miniszterelnöki belbiztonsági főtanácsadójaként gyakorlatilag napról-napra végighaknizza még ma is a kormánypárti médiát a migránsveszéllyel riogatva, holott a kormányzati kommunikáció azóta már Soros Györgyre helyezte a hangsúlyt. A volt határőr, az UD Zrt. egykori ügyvédje, és mindegyik Orbán-kormány alatt a katasztrófavédelem irányítója havi csaknem egymillió bruttóért teszi a dolgát.

Kevés, kevesebb, még kevesebb

A miniszterelnöki megbízottak között átlagosnak számító bruttó 997 ezer 200 forintnál ketten keresnek többet: az említett Hegedűs Zsuzsanna mellett az ukrán helyzettel összefüggő magyar külpolitikai stratégiát alakító Kovács Miklós, aki havi 1,12 millióért ad tanácsokat e téren. Az átlagnál kevesebb, havi 747 ezer 900 forint bruttó jár Kopek Gábornak, aki 2014-ig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Mome) rektora volt, biztosként pedig a Mome Laboratory Kreatív Innovációs és Tudáspark elnevezésű állami beruházás szakmai programjáért felel. Ennél is kevesebbet, jelképes

100 ezret kap Waberer György, aki pénzügypolitikai kérdésekben ad szaktanácsokat a miniszterelnöknek

– ő bizonyára nem szorul rá a magasabb fizetésre, lévén, hogy a nevét viselő szállítmányozási cég felépítésével milliárdos, Magyarország egyik leggazdagabb embere lett.

Egyetlen forintot sem kap miniszterelnöki megbízotti munkájáért Nagy István, akinek feladata a hazai gazdaság mozgásterének bővítése, a versenyképesség erősítése. Szintén díjazás nélkül látja el feladatát Altusz Kristóf, aki a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos diplomáciai egyeztetésekért felel, de már nem sokáig. Ő – amellett, hogy a külügyi tárca európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára – volt a kormány CEU-főtárgyalója, de hamarosan koppenhágai nagykövetté nevezik ki.

Évi 105 millió a kormánybiztosokra

Nemcsak a miniszterelnöki megbízottak és miniszterelnöki biztosok viszik a pénzt. A Zoom.hu korábban összesítette a kormánybiztosok fizetését is: 14 kormánybiztos összesen 105 millió forintba kerül évente a költségvetésnek. Vitorlázás, kisvasút és forradalomügyi kormánybiztos is van – sokan csak összehangolnak, koordinálnak havi egymillióért. A kormánybiztosokról itt írtunk bővebben:

Évi százmilliónkba kerülnek az álláshalmozó kormánybiztosok

Évi százmilliónkba kerülnek az álláshalmozó kormánybiztosok Vitorlázás, kisvasút és forradalomügyi kormánybiztos is van – sokan csak összehangolnak, koordinálnak havi egymillió forintértért. Régebben még az évszámoknak és a téli felkészülésnek is volt kormányzati felelőse. Szijjártó Péter egyszemélyben három posztot is betölt.