Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Karácsony már nem ragaszkodik a közös MSZP-DK listához

Karácsony már nem ragaszkodik a közös MSZP-DK listához

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt az MSZP mai elnökségi ülésén megígérte, hogy nem hagyja cserben a szocialistákat akkor sem, ha esetleg nem jönne össze egy közös ellenzéki lista – értesült a Zoom.hu az elnökségi ülés résztvevőitől. A szocialisták ugyanis garanciát akartak a nemrég miniszterelnök-jelöltjüknek választott zuglói polgármestertől arra, hogy

Karácsony kitart mellettük, és nem alakul ki olyan helyzet közvetlen a választások előtt, hogy az MSZP-nek új embert kell keresnie.

A bizonytalanság azért volt ott a szocialistákban, mert korábban Karácsony kijelentette: nem lesz kizárólag az MSZP miniszterelnök-jelöltje, csak közös jelöltként vállalja a feladatot, úgy, hogy közös országos listát állítanak, a 106 egyéni körzetben pedig koordináltan indulnak a baloldali ellenzéki pártok jelöltjei. A közös lista reményében fel is ajánlotta Gyurcsány Ferencnek a listán szereplést, annak harmadik helyét, amiről egyébként elődje, Botka László miniszterelnök-jelöltként hallani sem akart.

A 106-ban megegyeztek, de ennyi?

A Demokratikus Koalíció azonban nem élt az ajánlattal, külön országos listát állítottak Gyurcsány Ferenc vezetésével. Viszont ők is elfogadták miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergelyt, és végül megszületett az egyezség a 106 egyéni körzet felosztásáról is.

Vagyis Karácsony három feltételéből kettő adott, de valószínű, hogy ennél több, vagyis közös lista már nem lesz.

Legalábbis a 106 körzet felosztását Molnár Gyula MSZP-elnökkel együtt bejelentő Gyurcsány Ferenc határozottan cáfolta, hogy ebben meggondolnák magukat. Kijelentette: “Nem lesz közös lista. Azért utasítjuk el, mert azt gondoljuk, több szavazót hoz, ha külön indulunk.”

Fotó: Halász Nóra

A pártelnök meg is magyarázta, miért. Szerinte az MSZP és a DK eléggé kifejezi a rendszerrel való szembenállását azzal, hogy megállapodott a 106 egyéni körzetben az összefogásról, a külön listák pedig jelzik a különbségeket, így a választók kompromisszumok nélkül tudnak listára szavazni jövő tavasszal. “A választás szempontjából lényegi dolgok úgyis a 106 egyéni körzetben dőlnek el” – tette hozzá.

Gyurcsány elutasítása ellenére a szocialisták elnöke azért azt mondta: továbbra is örülnének a közös listának a DK-val. A Zoom.hu információi szerint ezt az MSZP-ben többen nem is puszta udvariasságnak gondolják, hanem komolyan hisznek benne, hogy a DK elnöke még meggondolja magát – akár az utolsó pillanatban is.

A Jobbikkal nem!

Az MSZP elnöke egy kérdésre válaszolva megerősítette: álláspontjuk nem változott abban, hogy a Jobbikkal semmiféle együttműködésre nem hajlandóak. “A Jobbik ugyan most tisztára mosó kampányt folytat, de ez a jellegükön nem változtat, így elképzelhetetlen velük bármiféle együttműködés” – mondta.

A Zoom.hu megtudta azt is, hogy az MSZP biztos a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt csatlakozásában, elképzelhetőnek tartják a szocialisták még az Együtt részvételét is az ellenzéki összefogásban, de a Momentumra és az LMP-re nem számítanak a pártok együttműködést elutasító magatartása miatt.

Fotó: Halász Nóra

A Bokros Lajos vezette Momát is szívesen felvenné egyébként az MSZP a saját listájára, ám erre jogilag nincs lehetőség, mert a választási törvény alapján a Bokros-pártnak most önállóan kell indulnia, különben megszüntetik. Vagyis a Momának a túlélésért nem elég “felkéredzkednie” az MSZP listájára, hanem saját országos listát kell állítania – ennek feltétele pedig a legalább 27 egyéni jelölt is.

46 DK-s, 60 (58) MSZP-s és a többiek

A 106 egyéni körzetet úgy osztotta fel a két legnagyobb baloldali ellenzéki párt, hogy abból 46 helyen a DK, 60 helyen pedig a szocialisták indítanak jelölteket – jelentették be a pártelnökök. (Noha Molnár Gyula 60 jelöltről beszél, a szám valójában 58, mivel odaszámolta az Együtt-politikus Szabó Szabolcsot és a független Kész Zoltánt – tudta meg a Zoom.hu.) Azt mindketten jelezték ugyanakkor, hogy nyitottak a további összefogás-párti pártokra, és szorítanak nekik helyet a 106 egyéni körzetben.

Fotó: Halász Nóra

“Ha további partnerek lesznek az egymás ellen nem indulásban, akkor be tudjuk vonni őket” – mondta Molnár, aki arra a kérdésre, hogy akár további 20-30 helyet is átadnak-e közösen a többieknek, úgy Gyuválaszolt: örülne, ha ilyen nagy számban jelentkeznének. Gyurcsány is megerősítette: nyitottak a további szereplőkre.

Fotó: Halász Nóra

A fenti megállapodásra a bejelentés előtt mindkét párt elnöksége rábólintott – hangzott el. A 106 körzet felosztását egyébként a két párt jelenlegi társadalmi támogatottságának arányában határozták meg, és bár az elnökök szerint a tárgyalás-sorozat “nem volt könnyű”, végül “a kölcsönös bizalom és belátás” eredményt hozott.

Gyurcsány lenne még a jobboldal kihívója

A Karácsony Gergely közös miniszterelnök-jelöltségét firtató kérdésre Gyurcsány a bejelentéskor azt mondta: ő a DK-lista vezetője, és a DK nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki az MSZP listáján szerepel. Ezért nem indul egyébként az alku szerint Karácsony Gergely egyik párt országos listáján sem, sőt egyéniben sem méreti meg magát. A DK elnöke ugyanakkor egy kérdésre válaszolva azt mondta: ő még fiatal, “így lehet még olyan szituáció, hogy személyemben kihívóra leljen a jobboldal.”