Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kiemelt állami ügy lett egy offshore cég metró feletti beruházása

Kiemelt állami ügy lett egy offshore cég metró feletti beruházása

 Az izraeli-grúz Michael Gagel neve korábban nemcsak budapesti ingatlan-beruházásokban, hanem a letelepedésikötvény-bizniszben is feltűnt.

A kormány pénteki rendelete értelmében „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja az ingatlan-nyilvántartás szerint a Budapest belterület 32538/1, 32474 és 32475/1 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanokon, illetve az ezen ingatlanokból telekalakítási eljárás jogerős befejezését követően kialakított ingatlanokon megvalósuló ingatlan- és infrastrukturális fejlesztések megvalósítására irányuló beruházással összefüggő, az 1. mellékletben felsorolt közigazgatási hatósági ügyeket.”

Ez az ingatlan nem más, mint a Puskás Ferenc Stadion metróállomás feletti irodaház, amelyben eddig is részesedéssel bírt a Welt-Stadt Immobilien (WSI) Kft. A WSI egy ciprusi offshore hátterű tulajdonossal rendelkező, de valójában az izreali-grúz állampolgár, a korábban Habony Árpáddal és Andy Vajnával fotózkodó Michael Gagel cége. A Zoom.hu információi szerint a WSI ügyletét Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter ügyvédi irodája intézte.

Egy fővárosi közgyűlési előterjesztés szerint a „Welt-Stadt Kft. a Stadionok metróállomás felett lévő korszerűtlen 2 szintes irodaház elbontását követően, a Kerepesi út déli oldalán álló irodaépületekhez hasonló új irodaház építését tervezi a Hungária körút 46. sz. alatti ingatlanon, földszint + 5-6 emelet magassággal.”

Forrás: Google Street View

A hetilap írta meg nyáron, hogy a metróállomás feletti irodaház esetében a BKV üzleti terve számol az ingatlan eladásával, amelyet jóvá is hagyott a főváros. Az érdekcsoport vételi jogát már be is jegyezték az ingatlan-nyilvántartásba – írta korábban a Heti Válasz.

Demszkyéktől Tarlósékig

Valójában a WSI már 2008-ban megszerezte a közel 8000 négyzetméteres terület 17,2 százalékát (a rossz állapotú Stadionok-irodaház parkolóját), a hetilap szerint „felfoghatatlanul alacsony, 48 millió forintos” áron. Az eladást a BKV két akkori SZDSZ-es igazgatósági tagja, Tóthfalusi György elnök és Forró Zoltán, Demszky Gábor volt főpolgármester korábbi kabinetfőnöke intézte. Gagel cége ezáltal az osztatlan telek résztulajdonosává vált. A felek az idei nyáron együttműködési megállapodásban rögzítették, hogy 60 napon belül az elővásárlási joggal is felruházott grúz-izraeli értékcsoporté lesz a Hungária körút 46. szám alatti ingatlan 100 százaléka.

Ezt elismerte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is, amikor októberben előterjesztette a fővárosi településszerkezeti terv (TSZT 2015) és a főváros rendezési szabályzata (FRSZ) eseti módosítását annak érdekében, hogy a metróállomás felett tényleg megépülhessen az irodaház.

„A Stadionok állomás fölötti felépítmény osztatlan közös tulajdon tárgyát képezi. Ez ténykérdés. Még annak idején az Aba Botond által vezetett BKV idejében történt meg az értékesítés, arra a beruházónak elővásárlási joga van, és a vételi opciójával élt, közel 1 milliárd forint értékben. Ez benne is szerepel egyébként a BKV üzleti terveiben, és ezzel nyilvánvalóan számol is. Annak érdekében, hogy az ott felhúzni kívánt felépítmény megvalósítható legyen, ezért kell az egyébként a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő oldaltelket és annak a területfelhasználási egységének a határát módosítani. Ezt tartalmazza a mostani előterjesztés. Ha ez megtörténik, nyilvánvalóan egy külön értékesítés tárgya lesz az a területsáv, és amelynek a közvetlen hasznosultja a Fővárosi Önkormányzat lesz pályáztatás útján.”

A főpolgármester-helyettes annak kapcsán mondta ezt el, hogy az előterjesztést az ellenzék oldaláról azzal támadták, hogy az adásvétel utáni szabályozási módosítással a főváros emelte az ingatlan értékét.

Péksüti, méregdrága ingatlan és letelepedési kötvények

Gagel és köre azonban más ügyletekben is aktívan felbukkan. Gagelt tartják számon a budapesti metrókban hosszú ideje (jóval a 2010-es kormányváltás előtt óta) pékségeket üzemeltető Princess tulajaként. Idén januárban Gagel neve egy luxusingatlan körül is felmerült: az ötcsillagos Four Seasons szálloda mögött álló, budapesti V. kerületi OGYÉI-székházat 3,87 milliárdért vitte el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. meghirdette liciten a szerencsés nyertes, egy budai játékbolt ügyvezetője, Rózsa Judit. Ő a Heti Válasz szerint egy ingatlanos vállalkozáson keresztül kapcsolódik Michael Gagelhez.

De Gagel neve felmerül a letelepedésikötvény-bizniszben is: szintén a Heti Válasz írt arról, hogy ő és Michaeli Shabtai üzletember közösen segítik az orosz nyelvterületre specializált liechtensteini kötvénycég, a VolDan Investments Ltd. működését. A két férfi be is perelte a Heti Választ, mondván: nekik semmi közük sincs a kötvényüzlethez, de a bíróság első fokon kimondta: a VolDan a Gagel–Michaeli-kör infrastruktúráját és embereit használja, valós, megalapozott tényállítás, mert nyilvánosan hozzáférhető, részben cégnyilvántartási, illetve ingatlan-nyilvántartási adatokkal alátámasztható.

Ezek mellett Demeter Márta LMP-s képviselő rákérdezett Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy nem jelent-e kockázatot az, hogy egy offshore hátterű cég építkezik a metró felett. A miniszter a Magyar Nemzet cikke szerint azt írta válaszul, hogy a felszíni irodaépület nincs kihatással az M2-es vonal egyes szakaszainak kettős rendeltetésére, vagyis az óvóhelyi funkcióra. Pintér Sándor szerint a létesítménnyel összefüggésben nincs olyan információ, ami alapján a metró rendeltetésszerű működése veszélyben lenne és az irodaház tulajdonjogával kapcsolatos kérdések amúgy sem tartoznak a belügyre.