Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Farkasházy Tivadar: Szent meggyőződésem, hogy Orbán kezd megháborodni

Farkasházy Tivadar: Szent meggyőződésem, hogy Orbán kezd megháborodni

Farkasházy Tivadar – bár a felesége a főszerkesztő – szinte egyedül látja el a Hócipő magazinnal kapcsolatos teendőket, a Szent István körúti szerkesztőség szobái között vándorolva ír, szerkeszti az anyagokat, de még az olvasói telefonokat is ő veszi fel.  A „szatirikus kéthetilap” főhadiszállásán beszélgettünk.

Elég nehezen találtuk meg a szerkesztőséget, semmi cégér, semmi jelzés…

Jobb ez így…

Volt, hogy kéretlen vendégek érkeztek?

Erről nem szeretnék beszélni… 1999-ben felgyújtották a kocsimat… Most már kerülöm ezt a témát.

Az már lassan húsz éve volt.

Egy hete jött szembe velem egy idős bácsi, már messziről szitkozódott, hogy „szemét, zsidó, bolsevik, népellenség…”. A karján volt egy fiatal nő, aki viszont mosolygott és finoman jelezte, hogy a mellette lévő bácsi nincs teljesen rendben… Tavaly nyáron két nő köpött le az utcán, mert egy fél évvel korábban azt mondtam, hogy természetesen mindig a magyaroknak drukkolok, de ha kikapunk, azzal vigasztalom magamat, hogy szereztünk egy rossz napot Orbánnak. A Magyar Idők megvárta az EB sikereit, és valóságos kampányt indított ellenem.

Félnie kell ma egy magyar ellenzéki médiamunkásnak?

Remélem, hogy ezek csak kirívó példák és nekem szólnak, de egyéb módokon igenis el lehet lehetetleníteni egy nem kormánypárti újságírót. Pláne, ha focizik.

Nem hívják szakérteni az M4-be?

Oda nem is mennék… Nézze, sok évig játszottam a médiaválogatottban, 2010 óta már nem hívnak, mert

több városban megmondták nekik, hogy ha én is jövök, akkor köszönik szépen, nem hívják a csapatot.

Játszottam sokat a salgótarjáni Gabora Gálán is, egyik évben megmondta a polgármester, nem ad pénzt, ha én is pályára lépek. Hogy mást ne mondjak, a Hócipőben 2010 óta semmiféle hirdetés nincs…

Miből tartják el a lapot?

Teljesen függetlenek vagyunk, külföldről sem kapunk pénzt. Rendkívül hűséges olvasóink vannak, ők tartanak életben minket. Egyébként érdekes változások zajlottak le, míg régen a fiatal vagy középkorú értelmiség lapja voltunk, ma vidéki zsákfalvakból is sok az előfizetőnk.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A televízióban és a rádióban sem jelenik meg annyit, mint régen. Hogyan élte meg, hogy a Heti hetest fokozatosan lekapcsolták?

Egyrészt rendkívül hálás vagyok a csatornának, mert 17 és fél évig helyet adtak nekünk, csodálatos korszaka volt az életemnek. A vége viszont dicstelen lett. Háromféle magyarázatot kaptunk. Először azt mondták, hogy takarékosságból három hónap szünet jön, majd azt, hogy a producer engedély nélkül nyilatkozott, utána pedig azt, hogy megnézték a nézettséget, és tévedtek, a számok nem indokolják a folytatást. Megérdemeltük volna a korrektebb elbocsátó üzenetet egy ilyen sikerszéria után. Rendkívül sok gagyi műsor van a csatornán a mai napig, mi viszont tudtunk némi értéket csempészni a műsorrendbe. Elfáradt a műsor? Vicc, maximum a szereplők vagy a díszlet. Kolosi meg is sértődött, amikor azt mondtam, azért szüntették meg, mert elfáradtak a hírek… Lehet, hogy volt valami háttéralku, amiről én nem tudok.

Politikai?

Borókai Gábor évekkel ezelőtt elmondta nekem, nem a mi oldalunkkal – Verebes, Havas stb. – volt a baj, hanem a „túloldallal”. Bajor, Hernádi és Gálvölgyi egy olyan réteget is bevont, amely nem nagyon érdeklődött addig a politika iránt. Őket az nem izgatta, hogy mi hárman mit mondunk, mit írunk a saját táborunknak, de ezzel a három remek színésszel ne hatoljunk be az ő többmilliós rajongóbázisukba. Megfertőztük őket a politikával, ezért haragudtak ránk. Lehet, hogy itt valami történt…

Ha a TV2-től megkeresnék, hogy csinálhat egy Heti hetest, de náluk, akkor „átülne”?

Andy Vajnával én perben álltam, kétmillió forintot követelt tőlem egy mondatomért. Sok minden elképzelhető, a fantáziám végtelen, de az, hogy én megszólaljak a TV2-ben, az a sci-fi kategória. Elmehettem volna most a Vigyázat, gyerekkel vagyok! című műsorba, de unokáim apja lemondta…

Egyetért azokkal, akik bár elítélik a Tények stílusát, a showműsorokban azért részt vesznek?

Nem. Aljas a csatorna hozzáállása, hogy a szórakoztató műsorokkal behúzza az embereket, hogy majd nézzék a Tényeket is.

Ennél csak egy undorítóbbat tudok, az M4-en a sportközvetítések közti egyperces híradókat. A világon ilyen nincs, még Észak-Koreában sem.

Göbbels méltó tanítványai dolgoznak a TV2-nél! Természetesen nem nácizom le őket, de a módszerek hasonlóak. Ez a legaljasabb foka az újságírásnak. Igenis van felelősségük azoknak a „független” sztároknak is, akik a showműsorokban parádéznak. Nekik kellene a sarkukra állniuk, különben nem indul itt el semmi.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A mostani Rádiószilveszter névsorát látta?

2007-ben kisétáltam a rádióból, a mai napig ott a cuccom. Azóta azt sem tudom, hol van a rádió…

Ugyanott…

Nézze, nekem az a legnagyobb bánatom, hogy a rádióban eltemették a múltunkat.

Pontosan kik?

Az enyémet például Such György, ő szüntette meg a Kabarécsütörtököt.

Emiatt is kerültem el a rádióból, nagy balhét rendeztem. Azóta vissza se nézek.

Ennek a szakmának az érdekérvényesítési képessége nulla. Rocksztárok két-három slágerből elélnek a mai napig. Azért mi is letettünk valamit az asztalra a Markos-Nádas, Boncz, Bandó, Koltai, Bajor, Déri, Kern, Verebes, Gálvölgyi generációval.

Ön ilyen típus? Ha véget vet valaminek, akkor feléget minden hidat?

Kényszerűségből tettem. 33 évemet öltem a Rádiókabaréba, húztam egy vonalat, ennyi volt, mostantól mást csinálok.

Van önben sértődöttség?

Ez le van zárva, de ha szóba kerülnek a régi idők, akkor örömmel mesélek róla. Fábry Sándorról is rengeteg szép emlékem van, amelyeket büszkén őrzök, annak ellenére, hogy jóideje már szóba sem állunk egymással, lassan tizenöt éve.

Most két könyvben is szerepel a neve, az egyik épp a Heti hetesről szól, a másik viszont Orbán Viktor hamis dicsérete. Újabb ellenségeket szerezhet magának.

Már megszoktam. De senki se irigyeljen, 25 évnyi Orbán-beszédet kellett elolvasnom az Orbánság aranya című könyvünkhöz…

Jól szórakozott?

Nem mondhatnám, bár jó móka volt Mráz Ágoston és Fricz Tamás stílusában dicsérni Parával, Váncsával és Marabúval. Nekem szent meggyőződésem, hogy Orbán kezd megháborodni. A korábbi beszédei a mostaniakhoz képest szinte gyerekmondókák. Elmegy egy szegény erdélyi faluba, és azt mondja, nekik, hogy gazdagok, mert magyarok… Hogy a magyar nép menti meg az emberiséget a gonosztól… De tudja, mi a legnagyobb baj? Hogy ezt ő már el is hiszi. Meggyőződésévé válik, hogy ő egy kiválasztott. Mátyás király nem mert ilyet állítani magáról.

Van fogadókészség.

Az van, viszont semmiféle kritika sincs házon belül. Szíjjártó, Kósa, Habony, Németh Szilárd… Mire figyelmeztethetik a miniszterei? Hol van Mellár Tamás, Chikán Attila, Bod Péter Ákos vagy Járai Zsigmond? Kik veszik körbe az eszelős Matolcsyn kívül?

Szükség lenne fékekre a kormánypárton belül is?

Ő egy elszabadult hajóágyú, azt csinál, amit akar. Itt vannak ezek a stadionok. A világban sehol nem építenek oda, ahol nincs közönség! Felcsút, Mezőkövesd, Kisvárda, és hátra van még Balmazújváros… De már a kézilabdában is elindultak a folyamatok. Az ötezres Csurgón nyolc idegenlégiós van… Mocsai elvtársat állítsa már le valaki! Mi lesz a sportkórház helyén? Stadion. Ha lenne egy normális ember Orbán közelében, szólna neki, hogy ezt azért ne… Talán a köztársági elnök? Áder János csak snecire megy! A nagy halakra nem jut ideje…

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A közvélemény-kutatások azt mutatják, az a bizonyos „hajóágyú” a megfelelő irányba megy.

Akkor miért találkozom oly kevés élő fideszessel a fővárosban? Sajnos a vidéket a hivatásos ellenzék feladta.

Ők azért járják az országot.

Inkább a pesti stúdiókat. Strigulázzák, hányszor voltak az ATV-ben vagy a Hír TV-ben, ahelyett, hogy ellenzéki fórumokat, klubokat, összejöveteleket szerveznének az országban, és amióta boldog-boldogtalan tüntetéseket tart, ott is egyre kevesebb az ember. Az egy szakma, kivárni a megfelelő pillanatot. És ne mindenki külön. A vidék jó része az M1, M2, M8, M9… csatornáin kapja az információkat.

A nyomtatott sajtó legalább független, legalábbis Mészáros Lőrinc szerint.

Észrevette, hogy amikor nyilatkozik, mindig nevetésre áll a szája? Orbáné is. A Bayer Zsolt-féle Sajtóklub négy embere is röhög rajtunk.

Van annál megalázóbb, hogy olyan röhög rajtunk, akinek 400 évre börtönbe kellene vonulnia?

Így higgyünk a felcsúti gázszerelőnek. Visszatérve az „ellenzékre”, kényelmes terep számukra a parlament, együttérző pillantások a felszólalások után, aztán kijönnek és…?

Ön szerint Szél Bernadett vagy Karácsony Gergely össze tudná fogni a demokratikus ellenzéket?

A kettő közül csak az egyik akarja, de ő is elég rosszul kezdte. Ha egy színházban nincs Hamlet, akkor elő kell adni a 12 dühös embert. Orbánnak 2006 óta nem volt tévés vitája, ha szakemberekkel kerülne szembe, biztos, hogy alulmaradna.

Kikből állna a 12 dühös ember?

Lehet tíz is, a lényeg, mindenki csinálja azt, amiben erős. Gyurcsány Ferenc menjen azok közé, akik még hisznek benne, Kunhalmi Ágnes foglalkozzon az oktatással, Gőgös Zoltán csak falura járjon, mert abban nagyszerű, Juhász Péter és Hadházy Ákos vizsgálja a korrupciót. Az egészségüggyel Komáromi Zoltán és Sándor Mária, az oktatással Törley Katalin, a választási törvénnyel Gulyás Márton foglalkozzon, a demokráciával Majtényi László. 12:0-ra legyőzhetnék Orbánt. Vagy 11:1-re, a migránskérdésben esetleg rúghat egy becsületgólt. Össze kell írni a problémákat, melléírni a neveket, majd feltenni a Facebookra. Szerintem egy hét alatt kapna egymillió like-ot.

Az még mindig jóval kevesebb, mint ahányan visszaküldték a nemzeti konzultációs íveket

Amelyeket Rákay Philip számolt össze? De lenne nekünk is egy konzultációs ívünk, egy bizonyíték, hogy rengeteg magyar együtt gondolkozik. Nem véletlenül hívtam 2016-ban elsőként Sándor Máriát, Gulyás Mártont, Juhász Pétert a szárszói pódiumra. Ők bizonyítottak az utcán. Ez a társaság elfújná Orbán Viktort.

Fotó: Instagram/Gulyás Márton

A Gulyás Mártonnal közös szárszói fotója alaposan bejárta az internetet. Akkor is meghívja a vendégeket Balatonszárszóra, ha olyat tesznek, nyilatkoznak, ami önnek nem tetszik?

Igen. A rendezvényt nem tehetem ki a saját szimpátiámnak. Volt ott olyan ember, akitől kifejezetten viszolyogtam, de ott volt… Azt sajnálom, hogy a fiatal politikusok nemigen akarnak eljönni. Ezzel nincs baj, ha megteremtették volna a saját „szárszójukat”, de nincs ilyen. Nem az a bajom, hogy nem jöttek, hanem, hogy máshol sem csináltak hasonlót vagy egy jobbat, korszerűbbet, az internet és fiatalok nyelvén.

Akkor lesz 2018-ban is?

Nem úgy tűnik.

Kifejtené ezt bővebben?

Szép nagy a kert, de nem tudom annyi részre felparcellázni, mint ahányan különbözőféleképpen gondolkoznak. Ők állandóan azt keresik a másikban, hogy miben más, nem azt, hogy miben hasonló. Mint száz kutya a Városligetben, akik körbepisilik a fákat, megjelölik a területüket.

Többet kap az ellenzék öntől, mint a kormánypártok.

Észhez kéne végre térni, a jelenlegi kormánynak már mindegy. Vagy a győzelem vagy a börtön, ennyi választásuk lesz. Most még mindenki viháncol, de rendkívül ostobák azok, akik azt hiszik, hogy 2018 áprilisa után is folytatódik az, ami most van.

Orbán állapota csak súlyosbodhat. S ezáltal a miénk is. Egy egész új világ következik.

Akkor ön szerint biztosan a Fidesz nyer?

A lovin se mindig a favorit nyer, de szemlátomást sokan a második helyet tűzték ki. Ez már a római amfiteátrumban sem volt jó helyezés a gladiátoroknál… Az utolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy a választók kiköveteljék tőlük az okos harcot, az értelmes együttműködést, a többit, aki újabb négy évig a parlamentben akar sóhajtozni, el kell kergetni. Ne lehessen valaki három cikluson keresztül ellenzéki képviselő.

Ön mit tenne a helyükben?

Nem kellene egymást nyírni, meg lehallgatni… és nem a Soros-tervet cáfolni. A migráns kérdés a tizenhatodik probléma. Előtte van legalább 15 fontosabb. El kell érni, hogy a választófülkékben az emberek előtt csak két „kép” legyen: az egyiken Orbán, a másikon kihívója. Teljesen mindegy, hogy milyen pártból van. Lehet jobbikos is, mindegy. Három lehetőség van, ebből kettő a Fidesz. Ha nem megyek el szavazni, akkor a Fidesz nyer, ha Orbán Viktorra szavazok, akkor még jobban. Egyetlen egy esetben lehet új kormány Magyarországon, ha a másikra szavazok. Úgy, hogy meg sem nézem, ki az! Ettől még nem lesz közös program, de felállhatna egy szakértői kabinet, amely feltárná a Fidesz összes bűnét, és egyszer és mindenkorra közszemlére tenné, hogy ezek mit műveltek az országgal. S amit lehet, visszaszerez. Miután Orbán végleg eltűnt a politikából, ki kell írni egy új választást. És akkor van értelme a pártok különböző elképzeléseinek.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ön szerint melyek a Fidesz legfőbb „bűnei”?

Menjen csak be egy sürgősségi ügyeletre… Én nemrég voltam, egy focistát vittem, akinek szegycsonttörése volt, és alig kapott levegőt. Nyolckor érkeztünk, éjjel egykor kerültünk sorra. Tele volt a rendelő, mellettünk elvágott csuklójú és nyakú, vérző öngyilkosok ültek, egy 85 éves néni csendben, hogy sorra kerüljön a combnyaktörése, megszámoltam, volt időm rá, úgy nyolcvanan várakoztak, hogy foglalkozzon velük az a két gyakornok orvos, aki épp ügyeletben volt. És ez csak egy „bűn” a számtalan közül. És most azon vitatkozunk, hogy van-e Soros terv vagy nincs… Folytassam?

Mi következne?

Az oktatás. Az unokám révén érintett vagyok. Teljesen lebutították az oktatást, visszatért a porosz iskola, lázítanak a gimnázium ellen, leszállították a tankötelezettséget. Bár örülnünk kellene, hogy nem vitték le 6-8 évre. Miért ne lehetne konkurálni a távol-keleti gyerekrabszolga munkásokkal? Parragh urat különösen imádom, a neje is jól járt a hárommilliós MNB-állással, Polt Péter feleségével egyetemben… A helyükben gyorsan építenék egy szép modern börtönt, még jól jöhet nekik.

Rendben, kijavítom magam, mégis többet kap a kormány. Jól érzem, hogy tudná még folytatni a sort?

Könnyebben, mint Németh Szilárd vagy Budai Gyula az aradi vértanúkat. Szörnyű, hogy elkótyavetyéltük az Európai Uniós forrásokat térkövekre, 11 kilátóra egy faluban, tanösvények… Tizenkét Alcatraz és Sing-Sing. Frusztráló, hogy ezt már nem lehet visszacsinálni… Folytassam?

Én ráérek.

Ott van a rendszerszintű korrupció. Persze mindig is volt, de különbséget kell tenni a kis és a nagy korrupció között. Orbán arra játszik, hogy kihozza ikszre ezeket a baloldallal, és a nemzeti kártyával győzzön. Aztán itt vannak a fantomintézmények, Alkotmánybíróság, Nemzeti Bank, ügyészség, Számvevőszék.

Bírja még szuflával?

…az önkormányzatoknak visszaadni a jogokat, újra legyen szabad a sajtó, csökkenjenek a társadalmi különbségek.

Vitatkozhatunk, hogy 2, 3 vagy 4 millió szegény gyerek van, mit mond a KSH és mit az Eurostat…De a legenyhébb verzió is súlyos.

És, ami a legnehezebb: rendet tenni a megvezetett emberek fejében. Én már csak nevetek, ha azt hallom, hogy migránsnak néztek egy pólócsapatot, de az emberek zöme nem.

Legalább a humor meg tudja menteni.

Azt is ellopják… Nekünk kellene csinálni a paródiákat, de amiket Kósa Lajos vagy Németh Szilárd mond, már önmagában paródia. Ellopják a műfajunkat. Dedikálni se engedtek be minket egyetlen könyvesboltba se… Lexikont kéne írni helyette kisvasutakról.

A felcsútin utazott már?

Természetesen és nagyon élveztem! Olyan, mintha kibéreltem volna egy egész vonatot! Egyedül én közlekedtem rajta. Most állítólag meghosszabbítják Belgrádig, rám számíthatnak!