Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az ombudsman szerint nem volt jogszerű az LMBTQ-szervezetek kitiltása Szegeden

Az ombudsman szerint nem volt jogszerű az LMBTQ-szervezetek kitiltása Szegeden

Székely László szerint az állami tulajdonú Új Nemzedék Központ sem tehet alkotmányos módon különbséget az egyes civil szervezetek között.

Az alapvető jogok biztosa Szél Bernadett országgyűlési képviselő (LMP) Kitilthatóak-e az LMBTQ szervezetek az Új Nemzedék közösségi tereiből? című kérdésére adott írásbeli válaszában fejtette ki a véleményét – szúrta ki a Zoom.hu.

Az ügy előzménye – amint azt az LMP-s képviselő kérdésének címe is sugallja – az volt, hogy november végén kitiltotta az Új Nemzedék Központ az LMBTQ-szervezeteket a közösségi tereiből. A Szegedi LMBT Közösségért Csoport közleménye szerint az indoklás az szerepelt, hogy az LMBTQ-szervezetek azonos elbírálás alá esnek a politikai pártokkal, mivel „politizálnak”, azaz szeretnének beleszólni az őket érintő közügyekbe (mint ahogy tették azt például a helyi esélyegyenlőségi program kapcsán). A rendelkezésre álló információk szerint a döntés nem helyi szinten született, hanem az Új Nemzedék központi vezetése hozta azt meg.

Székely László, az alapvető jogok biztosa válaszában azt írja, hogy a konkrét esetben vizsgálatot ugyan nem folytatott, a kérdést illetően elvi jellegű választ tud adni.

Ebben az szerepel, hogy a civil szervezetektől nem várható el az értéksemlegesség; értelemszerűen az általuk kitűzött, fontosnak tartott célt jelenítik meg. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény (Ebktv.) hatálya alá tartozó jogalanyok nem tehetnek diszkriminatív módon különbséget a civil szervezetek között abból a szempontból, hogy azok vállalt céljaival egyetértenek vagy nem.

Ezekkel a célokkal nem kell azonosulniuk, de

szolgáltatásaikat valamennyi civil szervezet számára azonos módon kell biztosítaniuk,

és különbséget csak szűken értelmezett objektív kritériumok szerint tehetnek. Mindaddig, amíg a civil szervezetek tevékenysége az egyesülési jogról szóló törvényben rögzített alkotmányos keretek között marad, Székely László álláspontja szerint közöttük megkülönböztetést alkalmazni csak szűk körben, az erre irányadó alkotmányos illetve az Ebktv .-ben rögzített törvényi mérce szerint, azaz a szükségességi-arányossági illetve az ésszerűségi teszt standardjaira figyelemmel lehet.

Az alapvető jogok biztosa szerint tehát a képviselt csoport jellemzői, vagy a civil szervezet által képviselt más érték vagy érdek alapján az irányadó alkotmányos alapelvek és a hatályos jogszabályok értelmében

nem tehető alkotmányos módon különbség az egyes civil szervezetek között.

A Szegedi LMBT Közösségért Csoport 2017 áprilisa óta szervezett különféle, elsősorban fiataloknak szóló közösségi programokat – gyűléseket, teaházakat, filmklubot, társasjátékos esteket – a szegedi Új Nemzedék közösségi térben. Azért választották az Új Nemzedéket programjaik helyszínéül, mert a közösségi tér – számos más szegedi intézmény és vendéglátóhely mellett – áprilisban kihelyezte ajtajára a szivárványszínű, „Biztonságos tér” feliratú matricát, amellyel nyilvánosan is kifejezte, hogy biztonságos és diszkriminációmentes környezetet kíván biztosítani az LMBTQ-emberek számára.

Az Új Nemzedék – a honlapja szerint – országszerte antidiszkriminációs és esélyegyenlőségi képzést is tart, amelynek célja „a résztvevők ismereteinek bővítése a diszkriminációmentesség és az egyenlő bánásmód érvényesítésének feladatairól és eszközeiről”, valamint „az esélyegyenlőséggel kapcsolatos alapismeretek elsajátítása, a diszkrimináció megelőzése és leküzdésére való képesség fejlesztése”. Ezek alapján az látható, hogy az Új Nemzedék országos hálózata elkötelezett az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód mellett.