Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hanga Ádám: Évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eljutok idáig

Hanga Ádám: Évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eljutok idáig

Hosszú éveket kellett várni, hogy a magyar kosárlabda kitermeljen egy Dávid Kornélhoz hasonló világklasszist, most Hanga Ádám személyében újra van egy magyar játékos, aki valóban tényező Európában. Egyelőre még csak Európában.

Csapatod, a Barcelona második helyen szerepel a spanyol bajnokságban, szorosan tapadva a Real Madridra. Az október végén egészen más arcát mutatta az együttes.
Ez igaz, elég hullámzó teljesítményt nyújtottunk akkor. A szezont jól kezdtük, voltak nagyon jó mérkőzéseink, aztán jött egy rossz széria, amikor zsinórban ötször vereséget szenvedtünk. Most már összekapta magát a csapat, jól szerepelünk a bajnokságban. Igaz, az Euroligában még van javítanivalónk, de úgy gondolom, nem lesz gond.
Az októberi rossz szériának többek között egy Real Madrid elleni győzelem vetett véget. Ezt az „el clásicót” is úgy kell elképzelnünk, mint a labdarúgók esetében?
Egyértelműen! A Liga ACB csúcsmeccse a Barcelona-Real Madrid, igazi presztízsmeccs, mindenki jobban odateszi magát, mint máskor. Ez nem csak egy meccs a sok közül. De azért azt az őrületet, amit Messiék kiváltanak, nehéz überelni.

Belgrád, 2017. október 21.
Hanga Ádám, az FC Barcelona (b) és Taylor Rochestie, a Crvena Zvezda játékosa a férfi kosárlabda Euroliga mérkőzésen Belgrádban 2017. október 20-án. Az FC Barcelona 90-82-re kikapott. (MTI/EPA/Andrej Cukic)

Régebben érdeklődött irántad a madridi csapat is.
A hangsúly a „régebben”-en van, mára alábbhagyott az érdeklődésük. Ezen a nyáron nem is volt más lehetőségem, mint, hogy a Barcelonához szerződjek. Mivel Spanyolországban szerettem volna maradni, de nívósabb csapatban, mint az előző klubom, a Baskonia, nem volt kérdés, hogy a presztízs szempontjából Barcelonában folytatom. Nagyon boldog vagyok, hogy így alakultak a dolgok.
Még 2011-ben azt nyilatkoztad, hogy az az álmod és célod, hogy Spanyolországba játssz. Most, hogy elérted ezt, mi motivál még?
Az embernek úgy változnak a céljai, ahogy megy előre az életben. Próbálok mindig olyan csúcsokat kitűzni magam elé, amiket el tudok érni, mert csak így lehet sikerélményem. Akkor valóban ez volt a célom, mára elértem, de mindig keresem új kihívásokat, új célokat.

Most itt vagyok, talán a legjobb spanyol csapatban játszom, most az a cél, hogy tartósan magas színvonal játsszak, szeretnék bajnokságot, kupákat nyerni, ez eddig még nem adatott meg a karrieremben.

2011 nyarán draftolt a San Antonio Spurs. Nem vagy csalódott, hogy nem az NBA-ben játszol?
Jelen pillanatban egyáltalán nem gondolkozom az NBA-ban, 3 évre írtam alá a Barcelonában, nagyon jó helyen vagyok, minden energiámmal a jelenlegi csapatomra koncentrálok. Jelenleg nincs semmiféle kommunikáció a Spursszel. Nyaranta ki szoktam menni Amerikába, részt veszek különböző táborokban, a csapat képviselői néha eljönnek és megnéznek a Barcelona mérkőzésein, de ennyi. Tavaly kicsit felpörgött a történet, sokkal többet jöttek meglátogatni, sokkal aktívabbak voltak. Amikor eldőlt, hogy a Barcához igazolok, visszaesett az érdeklődés. Többek között ezért sem érdemes erről beszélni, de azért sem, mert elég ritkán adatik meg egy magyarnak, hogy az Euroligában játsszon, ráadásul egy ilyen csapat színeiben. Inkább ezzel foglalkozom, örülök, hogy egy ilyen klubban lehetek. Évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eljutok idáig.

A Sportando az Euroliga 10. legjobb játékosának választott, korábban az edzők a sorozat harmadik legjobb védőjének is megválasztottak, és szinte nincs olyan összefoglaló, amelybe ne kerülne be egy-egy zsákolásod. Magyarországon sztár vagy, de Barcelonában mennyire érzed ezt a státuszt?
Ezek a statisztikák csak pillanatnyi sikerek, folyamatosan jól kell teljesíteni. Itt mindenki sztár ebből a szempontból, de csak akkor tudsz fent maradni, ha folyamatosan jól teljesítesz, nyomás alatt is.

Márpedig Barcelonában iszonyatosan nagy a nyomás, de bírni kell.

A szurkolókkal milyen a kapcsolatod?
Egyelőre teljesen jó, semmi problémánk nincs egymással… Bár rigmusok még nem születtek rólam, jó a kapcsolatunk. Igaz, kicsit többet várnak a csapattól, de fejlődünk, lassan újra a topformába kerülünk.

Vitoria, 2015. december 3.
Hanga Ádám, a spanyol Laboral Kutxa Vitoria (k, felül) és Frejus Zerbo, a Burkina Fasó-i Limoges játékosa (b) a férfi kosárlabda Euroliga B-csoportjának nyolcadik fordulójában játszott mérkőzésen Vitoriában 2015. december 3-án. (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)

Az utóbbi hónapokban kissé felbolydult az élet Katalóniában. A sportolók mennyit éreznek meg a feszült politikai helyzetből?
Inkább a közönségen láttam, hogy foglalkoztatja őket ez a dolog.

Többször volt, hogy a mérkőzéseink első tíz percében csönd volt. A nézők még „behozták” a kinti dogokat, nehezen oldódtak fel.

A 17. percben egyébként mindig felhangzik a „Libertad, libertad!”-rigmus, ami a szabadságot, a függetlenséget jelöli. Inkább az embereket foglalkoztatja, hozzánk nem nagyon ér el. Tisztában vagyunk az eseményekkel, de a sok edzés, utazás és mérkőzés miatt nem tapasztaljuk a „bőrünkön”. A szezon elején jobban érezhető volt ez, most már kevésbé.
Mennyire tudod kihasználni, hogy a világ egyik legszebb és legérdekesebb városában élhettek?
Velem él a két kislányom és a feleségem is, de annyira nem tudjuk élvezni a várost, mint szeretnénk. Annyira nem érdekes az életem, ahogy az emberek gondolják… Reggel elmegyek edzésre, este hazajövök, sok minden nem csinálok. Szünnapokon néha lemegyünk a tengerhez vagy sétálunk a városban, de rengeteg edzés, utazás és meccs miatt, nem nagyon tudom kihasználni, hogy Barcelonában vagyunk.

Kolozsvár, 2017. szeptember 4.
Vojvoda Dávid, Hanga Ádám és Ruják András (b-j) a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország – Csehország mérkőzés végén Kolozsváron 2017. szeptember 4-én. A magyar válogatott 85-73-ra győzött.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar kosárlabda-válogatott 18 év után végre kijutott egy Európa-bajnokságra. Milyen érzés volt csapatkapitányként részese lenne ennek a sikernek?
Óriási élmény volt számomra ez az időszak, a selejtezőktől kezdve az Európa-bajnokságig. Nem adatott meg nekem még, hogy a hazám válogatottjával sikeres legyek, egyáltalán nemzetközi tornán szerepeljek. Rengeteget játszottunk együtt, de most minden összejött, büszke vagyok a csapatra, a társaimra. Azt hiszem, az elvárhatnál egy kicsit többet teljesítettünk, de pont azt beszéltük egymás között, hogy reméljük, ez nem egy kicsúszott eredmény volt.
Ez jövőre bizonyíthatjátok, folytatódik a selejtezősorozat a 2019-es világbajnokságra.
Sajnos, nem tudok együtt lenni a srácokkal, rengeteg mérkőzésem van, de azért követem a fejleményeket. A célkitűzés most is adott: jussunk tovább.

Én bízom a csapatban, jó dolog, hogy fiatalítunk, az újak szépen lassan be fognak épülni a csapatba. Az „öregeknek” inkább már csak mentorszerepük van már, de ennek így is kell, hogy legyen.

Kecskemét, 2016. augusztus 31.
Hanga Ádám (j) és a brit Teddy Okereafor a kosárlabda Európa-bajnoki selejtező 1. fordulójában játszott Magyarország – Nagy-Britannia mérkőzésen a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban 2016. augusztus 31-én. Magyarország – Nagy-Britannia 96-77.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Legutóbb még a Dávid Kornél fémjelezte csapat szerepelt Európa-bajnokságon. Előtted ő volt „A” magyar kosaras. Mennyire kísérted figyelemmel a pályafutását kiskorodban?
A kilencvenes évek végén még annyira kicsi voltam, hogy a kosárlabda sem érdekelt akkor, akkor még nem volt annyira kinyitva a szemem. Persze, hallottunk arról, hogy Dávid Kornél kosaras, és, hogy az észak-amerikai bajnokságban játszik, de akkoriban körülbelül ennyi NBA-hír jutott el hozzánk. De tudom, mit jelentett a magyar kosárlabdának, és büszke vagyok arra, hogy Dávid Kornélék után mi is kijutottunk az EB-re.
Említetted, hogy ritkán tudsz hazajönni, de azért a karácsonyt Magyarországon töltitek?
Sajnos nem. December 22-én, 26-án és 29-én is van mérkőzésünk, esélytelen, hogy hazajöjjünk. Már megszoktam, az utóbbi hét évben így volt, és valószínűleg így is lesz az elkövetkező időszakban.