Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Több százan tüntettek a megbélyegzett civilek mellett Pécsen

Több százan tüntettek a megbélyegzett civilek mellett Pécsen

Valószínűleg az elmúlt időszak legkülönösebb tüntetését láthattuk Pécsen szombat este, amit a civilek megbélyegzése és a város gyámság alá helyezése miatt szervezett Getto Katalin a Nappali bár elé.

A mediterránnak nem mondható fagypont körüli hőmérséklet ellenére mintegy 250-300 ember jelent meg, hogy kifejezze szolidaritását az Emberség Erejével Alapítvány mellett. A szónokok nagyrészt arról beszéltek, mennyire káros Pécs számára, hogy az eddigi békés hangulatot felváltotta a gyűlölködés, ami a városvezetés által megszavazott tiltakozó nyilatkozat okozott. Hogy Kiss Tibor Noé írót idézzük: “Pécsen tanultam meg azt, hogy mit jelent egymás elfogadása, hogy nagyon különböző emberek is felül tudnak emelkedni azon, ami szétválasztja őket, és a közös célok miatt inkább azt keresik, ami összeköti őket.”

Mondjon le, cha-cha-cha

A hangulatról a tüntetés alatt végig egy dobos gondoskodott, így átélhettük azt, milyen lenne Kubában egy rendszerellenes tüntetés, már ha lenne ott olyan. Nem túl szokványosak a Fidesz-ellenes eseményeken a „még több stadiont” és a „le a civilekkel” bekiabálások is, ami egy komoly dadaista ízt adott az estének, bár itt ugye annak a városnak az értelmiségéről beszélünk, akik a Burzsoá Nyugdíjasok zenekart is adták az országnak. Volt némi sétáltatás is, ami szintén nem túl gyakori program, átvonult a hallgatóság a Nemzeti Színház elé, közben a 2011-ben elfogadott Húsvéti nyilatkozatból felolvasva azt a részt, ami arról szól, hogy Pécs egy befogadó város.

Tüntetés Pécsen Fotó: Kovács István

Átkeresztelők

A demonstráció egyik csúcspontja az volt, amikor Heindl Péter jogász arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában nem Páva Zsolt polgármester, Csizi Péter és Hoppál Péter képviselő jelenti a fő problémát, hanem Orbán Viktor politikája. A tömeg ekkor spontán átkeresztelte Pávát Gyáva Zsolttá, de a Hopp Hoppál skandálása is nagy népszerűségre tett szert.

Egy másik kiemelkedő pillanat az volt, amikor Garzó Gábor, a NŐ az esély egyesület elnöke röviden arról beszélt, ők naponta találkoznak a mélyszegénységgel a városban, úgy hogy egy vasat sem kaptak a munkájukért az önkormányzattól. A városvezetést egyszerűen csak bűnszervezetnek titulálta, és kijelentette, hogy nem mondhatja meg nekik senki, mit csináljanak és mit nem csinálhatnak.

A tüntetés végén a szervezők elkezdték sorolni a civilek mellett kiállók neveit, és ezzel véget is ért a másfél órásra nyúló demonstráció, ami alatt kis híján kopogósra fagytunk.