Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Három évet kell várni egy új vesére

Három évet kell várni egy új vesére

Idén kevesebb vese-, máj- és szívátültetést végeztek az orvosok, mint tavaly, annak ellenére, hogy az érintettek száma továbbra is óriási. A tüdőátültetések száma azonban nőtt – szerepel a Magyar Nemzet szombati számában.

A lap a Szervdonációs Regiszter legfrissebb adataira hivatkozva azt írja, míg 2016-ban 343 beteg kapott új vesét, addig idén csak 286. Új májat tizeneggyel kevesebben, összesen 70-en kaptak, új szívet pedig 51-en, a tavalyi 58 után.

A tüdőátültetések száma nőtt, tavalyhoz képest hárommal több, 20 páciens kapott új szervet. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés idén és tavaly is hat alkalommal történt.

Idén kevesebb volt a szervkivétel elhunyt donorokból, míg tavaly 182, idén csak 153 volt ez a szám.

Az Országos Vérellátó Szolgálat tavalyi jelentése szerint a várólistákon lévők átlagos várakozási ideje tavaly év végén vese és hasnyálmirigy esetében közel 3 év volt, májra majdnem egy év, szívre 1,29 év. A legrövidebb várakozási idő a tüdőátültetésnél fordult elő mintegy fél évvel, míg a veseátültetésre várók voltak a listán a leghosszabb ideje, 3,36 éve.

Jelenleg 1248-an vesetranszplantációra, 117-en új májra, 72-en új szívre, 11-en új tüdőre, 49-en pedig kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációra várnak.

(Magyar Nemzet, MTI)