Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Milliárdos bevételkiesés lett a Microsoft és magyar partnerei szakításából

Milliárdos bevételkiesés lett a Microsoft és magyar partnerei szakításából

A Miniszterelnökség a Microsoft belügyének tekinti a történteket.

A Microsoft váratlan döntése, amellyel radikálisan átalakította magyarországi üzleti hálózatát, nagyon fájó sebet ejtett a korábbi partnercégein.

A szoftveróriás magyar leányvállalata egyáltalán nem volt tekintettel a termékeladásaiban eddig kulcsszerepet vivő informatikai kereskedőcégek üzleti érdekeire: novemberben, egy állami gigaközbeszerzés kellős közepén vonta meg tőlük a Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt – írja a 24.hu.

A lap kedden írta meg, hogy a példátlanul kemény döntést néhány nappal azután hozta meg a Microsoft Magyarország Kft., hogy Sagyibó Viktort, a cég korábbi kormányzati üzletágvezetőjét a Miniszterelnökség miniszteri biztosának nevezték ki. Sagyibó 2016 elején hagyta el – szinte titokban – a Microsoftot, miután az amerikai anyavállalat revizorai átvilágították a kormányzattal a Papp István vezérigazgató hivatali ideje alatt kötött üzleteket.

A 24.hu információi szerint az amerikaiak 2014 decemberében jelentek meg Budapesten, és egy elhúzódó vizsgálat keretében, a compliance (megfelelőségi) szabályzat alapján vizsgálták a menedzsment tevékenységét, de kíváncsiak voltak a legmagasabb besorolású viszonteladók, az úgynevezett LAR-partnerek üzleteire, sőt tulajdonosi hátterére is. A fő kérdés az volt, hogy milyen haszonkulccsal dolgoztak az állami szervekkel kötött üzletekben a partnercégek.

A belső nyomozás megindításával kapcsolatban sok a találgatás. A Microsoft-termékek forgalmazásának letiltása mindhárom cég számára milliárdos bevételkiesést okoz majd. Ráadásul az érintett cégek tulajdonosain keresztül kormányközeli vállalkozásokhoz vezető szálak is kibogozhatók.

A mostani szakítás mindenesetre példátlanul kemény lépés a Microsofttól.

A Lázár János vezette Miniszterelnökség a kérdésre, hogy van-e információjuk arról, hogy a Microsoft amerikai anyacége vizsgálatot folytatott a magyar kormányzati szerződésekkel kapcsolatban, azt írta:

„A Miniszterelnökséget nem szükséges tájékoztatni az egyes cégek belső vizsgálatairól, azt a Microsoft belügyének tekintjük.”

A további részletek ide kattintva olvashatók el.