Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A pécsi fideszes frakció megszavazta a civilek megbélyegzését

A pécsi fideszes frakció megszavazta a civilek megbélyegzését

Viharos közgyűlésre lehetett számítani Pécsen csütörtök délelőtt, miután Páva Zsolt polgármester beterjesztett egy tiltakozó nyilatkozatot, ami az Emberség Erejével Alapítvány ellen irányult. Az sem a nyugodt légkörnek kedvezett, hogy kedden kiderült, 9,5 milliárd forint hitelért cserébe az állam gyámság alá helyezi a várost. Ennek megfelelően – az utóbbi hónapok mintájára – tiltakozók lepték el a karzatot és a napirend előtti felszólalásokat megelőzően rövid skandálásba kezdtek, majd a közterület-felügyelők távozásra szólították fel őket.

Az ellenzék a város önrendelkezésének csorbítása miatt a közgyűlés feloszlatását próbálta napirendre venni. Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője azzal indokolta a feloszlatást,hogy a városvezetés alkalmatlansága miatt csődhelyzetbe hozták a várost és olyan szerződést kötnek az állammal, ami elveszi az önkormányzatiságot. Azt is kifogásolta Keresztes, hogy senki nem adott felhatalmazást arra Páváéknak, hogy az állammal megállapodjanak. A szocialistáktól Gulyás Emil is ugyanezt hangoztatta, de a Fidesz-KDNP simán leszavazta a napirendet. A polgármester azt hangoztatta, hogy az a kötelességük, hogy Pécs javát szolgálják és pont azt tették a megállapodással. „Soha nem volt annyira jó a kormánnyal a viszony, mint most, amikor Pécs segítségre szorul, fejlődő pályára állítanák ezzel a várost.” Az önkormányzatiság megszüntetésére vonatkozó kifogásokat azzal rázta le, hogy kiforgatják a szavaikat.

Csak a lényegről beszéltek keveset

Az első napirendi pontban tárgyalták az Emberség Erejével Alapítvány ellenes nyilatkozatot, amiben többek között arra kéri Páva Zsolt a pécsieket, hogy ne adjanak ki ingatlant a civileknek. Mint ismert: a kormánypárti politikusok fő problémája a civilekkel, hogy a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól (OSF) kaptak pénzt, és emiatt a városvezetők – alkalmazkodva a Fidesz-propagandához – azzal vádolják őket, hogy bele akarnak szólni a választási kampányba.

A közgyűlési ülésen az ellenzék kritizálta az előterjesztést, de a lényegről kevés szó esett, kis híján belefulladt a vita a migráció kérdésének feszegetésébe. Arra is csupán egyetlen képviselő hívta fel a figyelmet, hogy mivel foglalkozik valójában az alapítvány.

Gyimesi Gábor jobbikos képviselőnek formai problémái voltak a nyilatkozattal, mert szerinte se nem rendelet, se nem határozat, így nincs helye a közgyűlés előtt. A folytatásban hosszan beszélt a migrációról, majd végül azt is felhozta, hogy szerinte a pécsi polgárokat megfélemlítik azzal, hogy arra szólítják fel őket, hogy ne adjanak helyet a civil szervezetnek.

Az Összefogás Pécsért vezetője, Kővári János szerint részben vélt, részben valós veszélyekről szól a javaslat. Szerinte a jelenlegi probléma, hogy egymásnak ugranak az emberek, megmérgezi a Soros-kampány a társadalmat. Nem tartják helyénvalónak, hogy egy civil szervezetre rávetítsék a gonosz képét. Kővári volt az egyetlen, aki elmondta, az Emberség Erejével Alapítvány évek óta az elesettekkel foglalkozik és nem tudják elfogadni, hogy bármely civil szervezetet is ilyen vádakkal illessék.

Az MSZP-s Cserfainé dr. Kovács Ágnesnek az volt a problémája, hogy a szeretet ünnepe előtt egy gyűlöletkampányba próbálnak beleállni és a nyilatkozat egy elterelés. Párttársa, Gulyás Emil pendítette meg, hogy a nyilatkozat olyan veszélyekről szól, amik nem is léteznek.

“Ez az ügy egy hazugságra épül, érdemben foglalkozni vele nem lehet.”

Azt is hozzátette, hogy nem arra kellett volna kérni a polgárokat, hogy ne adjanak ki ingatlant, hanem a városnak kellene egyet adnia.

Az LMP-s Keresztes hecckampánynak tartja az nyilatkozatot és módosítókkal készült (amiket rendre le is szavazott a fideszes többség), amelyek leginkább a migrációs válságról szóltak, nem a pécsi civil szervezet elleni támadásról.

A polgármester a vitában elmondta, hogy vannak nagyon hasznos civil mozgalmak, ezt senki sem vonja kétségbe, velük nincsen probléma, de ott vannak az NGO-k, akik külföldről kapnak pénzt, akik álcivilek és ezt nem lehet összemosni. Ők a pénzzel megvásárolt álcivilek ellen lépnek fel. Páva azt is elmondta, hogy nem akarják a pécsieket megfélemlíteni, ahogy fogalmazott: idejött egy alapítvány és fel kell lépnünk ellene.

A javaslatot a Fidesz-KDNP frakció megszavazta, az ellenzék nem nyomott gombot.

Az első főbérlő visszalépett…

Bár Páváék szerint nem akarnak megfélemlíteni senkit, de a nyilatkozat már célba ért: csütörtökön a Facebookon közölte a Nappali bár, hogy hiába állapodtak meg az Emberség Erejével Alapítvánnyal, hogy a vendéglátóhely feletti galérián egy irodát nyitnak, ez kútba esett. Mint írják: “A helyi és országos politikában, médiában folyó, természetesen mindenféle realitást nélkülöző lejárató kampány hatására létrejött, hisztérikus és ijesztő helyzetet látva főbérlőnk, az ingatlan tulajdonosa megkért minket, hogy ne szerződjenek az Emberség Ereje Alapítvánnyal.”

Nem maradnak iroda nélkül

Az Emberség Erejével Alapítvány a közgyűlési döntés meghozatala után sajtóközleményben reagált a kialakult helyzetre. „Mély szomorúsággal és értetlenséggel értesültünk Pécs MJV közgyűlésének a régió civil társadalmát érintő, fenyegető hangvételű nyilatkozatáról.

A közgyűlés által támogatott nyilatkozat teljes mértékben elfogadhatatlan. Valótlanságra és álhírekre épül, megkísérli a pécsi polgárok manipulálását, és nem csupán egy konkrét civil szervezet ellehetetlenítésére irányul, de rosszindulatú támadás a pécsi civil közösségek ellen” – írják a civilek.

Azt is leírják, hogy nem hátrálnak meg: „az Emberség Erejével Alapítvány változatlan formában és elkötelezettséggel a jövőben is folytatja tevékenységét Pécsett és a régióban. Nemcsak az elmúlt évtizedben megvalósított programok tekintetében, hanem a dél-dunántúli régió civil közösségeit támogató Erősödő Civil Közösségek program lebonyolítását is beleértve.

A képviselői nyilatkozatok következtében új pécsi ingatlan bérlésére kényszerültünk. Azonban

számos nagylelkű felajánlást kaptunk a pécsi polgároktól, így új belvárosi helyszínen alakíthatjuk ki munkahelyünket. A költözés ideje alatt Erősödő Civil Közössége program zavartalanul folytatódik.”