Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Három éve még a Jobbik ellen buzdítottak, ma már mást gondolnak

Három éve még a Jobbik ellen buzdítottak, ma már mást gondolnak

Több közéleti személyiségnek változott a véleménye azzal kapcsolatban, hogy bármilyen formában elképzelhető -e együttműködés a Jobbikkal. Havas Henrik könyve ellenére nem lett Vona-hívő, Dés László szerint továbbra sem szabad neonácikkal összefogni, Nagy Bandó András azonban mást mond, mint egy 2014-es videóban.

Az utóbbi hetekben egyre több közéleti személyiség foglalt úgy állást, hogy a kormányváltás érdekében össze kell fogni a Jobbikkal. Róluk korábban talán senki sem gondolta volna, hogy valaha is ilyet mondanának Vona Gábor pártjáról.

Akik kezdenek békülni a Jobbikkal

Heller Ágnes filozófus például arról beszélt a HírTV-ben, hogy ő sem ért egyet még a jelenlegi Jobbikkal sem, de észnél kell lenni, kompromisszumot kell kötni, mert az első és legfontosabb Orbán Viktor megbuktatása, ezért az egész ellenzéknek össze kell fognia és közös listát kell állítani.

A Jobbik pálfordulása lehet hiteles is, erről Mérő László pszichológus írt a HVG-ben. Szerinte ahogy a Fideszt megrontotta a szabad rablás lehetősége, úgy a Jobbikot megnemesítheti a történelmi lehetőség, hogy közreműködhet az ország rendbetételében, jólétének megalapozásában – és ha ennek útja az Európához tartozás, hát akkor úgy, európai stílusú radikális jobboldali párttá válva.

Egy 2014-es videóban több közéleti személyiség is a Jobbik elleni szavazásra buzdított, köztük például az a Havas Henrik, akinek néhány nappal ezelőtt könyve jelent meg Vona Gáborról, a párt elnökéről. A bemutatón azonban nem jelent meg. A három évvel ezelőtti videóban ő is kijelentette, hogy senki ne szavazzon a Jobbikra.

„Ma is vállalom a véleményemet, valóban arra buzdítottam mindenkit, hogy ne szavazzon a Jobbikra. Írtam egy könyvet Vona Gáborról, de ez nem jelenti, hogy jobbikos lettem. Ha valaki elolvassa a könyvet, akkor kiderül a számára, hogy eszem ágában sincs a párt mellé állni. Annak idején MDF-es voltam, Antall József nagy tisztelője, most nincs pártom” – mondta a Zoom.hu-nak Havas.

Hozzátette: azt tudja, hogy kire nem szavazna, azt egyelőre még nem, hogy kire igen. A Jobbik néppártosodását érdeklődéssel figyeli, megérti azokat a véleményeket, amelyek szerint nem egyszerű elhinni egy cigányozó, zsidózó pártról, hogy megváltozott. Heller Ágnesék véleményéről elmondta, pragmatikuson gondolkodnak, szerinte nem lettek Jobbik-hívők, egyszerűen csak kormányváltást akarnak.

Dés László: Neonácik és nyilasok

„Ha egy normális, élhető, demokratikus európai értékeken alapuló Magyarországot akarunk, akkor nem szavazhatunk a Jobbikra”

– mondta a 2014-es videóban Dés László zeneszerző.

A zeneszerző lapunk kérdésére elmondta, neonácikkal és nyilasokkal nem szabad összefogni. „Heller Ágnes ide vagy oda, semmit sem változott a véleményem. A filozófus arra buzdít, hogy mindenki összefogjon a Jobbikkal. A moralitás azonban minden ellenkező híreszteléssel szemben nagyon fontos a politikában. Kell egy morális, etikai koordinátarendszer, mert ha az összeomlik, akkor nem marad semmi” – jelentette ki lapunknak Dés László.

A Liszt Ferenc-díjas művész szerint a Jobbik néhány hónapja csak megjátssza magát. A Fideszről is akkor derült ki, hogy elvtelen párt és nem lehet őket komolyan venni, amikor egyszer csak liberálisból a jobboldalra nyomultak. Azok az emberek, akik addig megvetették a Fideszt, elkezdték imádni Orbán Viktort. Szerinte ebből is látszik, hogy a politikában nincs racionalitás.

Montázs a videóból. 2014-ben biztosan nem a Jobbikra szavaztak. Kép: Zoom.hu

Nagy Bandó: Nem ideálom a Jobbik

Nagy Bandó András a videóban egy Szerb Antal- és egy Radnóti Miklós-könyvet tart a kezében és arról beszél, hogy a Jobbik elődei végezték ki őket. Az író most csak úgy járult hozzá nyilatkozathoz a kérdésben, ha szó szerint közöljük írásbeli válaszát. A Karinthy-gyűrű díjas humorista levelét ezért változtatás nélkül tesszük közzé:

„Ezt a kérdést vessük össze egy arculatot és elveket változtató Fidesszel, mely egykor liberális volt, »Csuhások, térdre, imára!«, most meg szétpattannak a vallásosságtól. Melyiket higgyem el? Dafke úgy csinálták a Szabadság téri »emlékművet«, hogy szembe menjenek a normalitással, mintegy átvéve a Jobbik irányvonalát, most akkor mit higgyek el a történelemszemléletükből? Hozzátéve ehhez a Horthy-szobrokat, valamint Tormay Cécile és Wass Albert előrenyomulását. Haszonelvű és érdekpolitizálás, populista desszerttel.
Nos, ez a Fidesz próbálja most áztatni azt a Jobbikot, melyből mindent, ami a »javát« szolgálja, átszívott már magába. Nem fortélyos, de félelem igazgatja őket. Nos, ehhez csaptak rá arra a 3-4 éve készült összeállításra, mely értelmiségiek arra a kérdésre válaszait hordozza, hogy mért nem szavaznak, szavazunk a Jobbikra. Hu, de kapóra jött nekik! Most aztán kikapjuk a Jobbik ellen szóló értelmiségiek kezéből a saját fegyverüket, és…, nem, nem önmaguk ellen fordítjuk, hanem a mi kezünkbe vesszük, és ezzel adunk le egy kivégzéssel fölérő sorozatot, legfőbb ellenségünkre, a Jobbikra.
Ennek része volt, hogy engem 3 napon belül kétszer keresett meg telefonon az az Echo TV, mely a normalitása megszűnte óta annyit sem kérdezett tőlem, hogy hogy vagyok. Most de jó lett volna nekik, ha azt szedik ki belőlem, ami jót tesz nekik. A második balfácánt már úgy kellett leráznom, hogy letettem a telefont, mert amikor ötödszörre mondtam, hogy ne provokáljon, még mindig újra kezdte, annyira fontos lett volna számára, számukra az a válaszom, hogy én most sem szavaznék a Jobbikra.

Nagy Bandó András már nem buzdít a Jobbik ellen.

Amit 3-4 éve mondtam, alapigazság volt: Szerb Antal és Radnóti Miklós könyvét tartottam a kezemben, mondván: őket a Jobbik elődjei lőtték bele a földbe. Annak a Jobbiknak az elődei, melyet 3-4 év »ismertünk«, a vonuló, lelkes, bakancsos gárdistákkal egy kupacba söpörve.
Először is: semmi közük (nem lenne) ahhoz, hogy én »majd« kire voksolok. Illetlenség, minimum. Másodszor: ez a Jobbik éppúgy más arcát mutatja, mint ahogy a Fidesz tette a hatalom megszerzése érdekében. Régen mondtam egyszer: ha a Jobbik hatalomba kerülhetne, éppúgy féken tartaná a »rendszer«, mint például az amerikai »rendszer« Trumpot. Plusz Európa »rendszere«, mely talán megembereli magát, és azon lesz végre, hogy kordába tartsa (kényszerítse) az onnan kihágó Fideszt, azaz Orbánt.
Összegzésként: régen sem volt ideálom a Jobbik; szimpatizánsa sem voltam soha, de most azt mondom: ha az ő mesterkedésük és színváltásuk is kell ahhoz, hogy ez a Fidesz rémes uralma végre megszűnjön, akkor nem fogom elítélni azokat, akik rájuk voksolnak. Egyébként pedig mondott Vona az elmúlt időszakban annyi »ígéretes« mondatot, hogy meglesz a raktárkészlete a médiának, ha egyszer majd számon akarja kérni rajta a szavait.
Legvégül pedig: az alapértékek és az elveim nem változnak, ellentétben a két nevezett párttal és személlyel. Nem égetünk uniós zászlót, nem tapossuk meg az izraeli és bármilyen más ország zászlaját, nem köpünk a Duna partjának tragikus emlékét őrző bronzcipőkbe, nem erősítjük az amúgy is folyton megújulását élő antiszemitizmust, a gyalázatos rasszizmust, egyáltalán: ahogy Hamvas Béla mondta, több helyütt is: »a normális ember«, és ez az én »ideálom« is. Ugye, nem kell lebontanom, mi minden fér bele ebbe a két szóba?
Utoljára még: ha az ellenzék végre rájön, hogy a gólemmé lett Fideszt csak ellen-gólemként győzheti le, nem pedig kis nyavalyás, megélhetési »hazafiak« önérdekű akcióterveivel, akkor talán még az én korosztályom is megélhet egy tiszta, emberséges demokráciát, és az utolsó éveit, évtizedeit normális állampolgárként élheti le egy normális országban.”

Az említett videóban rajtuk kívül is több közéleti személyiség szerepel, a legtöbbjüket megpróbáltuk elérni telefon vagy e-mailen.

Elértük Novák Péter színész-műsorvezetőt, aki talán a legtöbbet beszélt a felvételen. Elutasította a válaszadást, mint mondta, azóta megfogadta, hogy közéleti témában nem nyilatkozik.

Parti Nagy Lajos és Kornis Mihály szintén nem kívántak beszélni a témáról, ahogy Bródy János zeneszerző is elzárkózott.