Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Microsoft-ügy: Minden úgy történt, mint Romániában, csak nálunk még senkit nem vitt el az ügyészség

Microsoft-ügy: Minden úgy történt, mint Romániában, csak nálunk még senkit nem vitt el az ügyészség

A jelentősen túlárazott licencek és gépek extraprofitjából sok zsebet kitömhettek a Microsoft közvetítői és viszonteladói. Állítólag még pártfinanszírozásra is futott belőle – Romániában.

Romániában politikai földindulással végződött a Microsoft belső vizsgálata, amely iparági források szerint párhuzamosan zajlott a cég magyarországi ellenőrzéseivel. Menesztették a Microsoft helyi vezetőjét és felmondták több közvetítőjük és viszonteladójuk szerződését is, azokét, akikről az ellenőreik azt állapították meg, hogy „nem tisztán játszó partnerek” voltak.

Ideáig nálunk is eljutott az ügy. A politikai földrengés azonban egyelőre elmaradt.

A Microsoft sem Magyarországon, sem Romániában nem hozta nyilvánosságra a belső vizsgálatának részletes megállapításait. Arról sem tudni, hogy formális feljelentést tett volna.

Nálunk talán épp ezért nem is lett ügy a történtekből.

Bár nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy a Microsoft ellenőrei nálunk mellényúltak, és Magyarországon a cég és partnerei minden tekintetben törvényesen jártak el, korrupció nélkül szereztek meg állami megrendeléseket.

Iparági forrásaink szerint „a Microsoft hazai leányvállalata és partnerei nyilván makulátlanok, különben aligha lehetett volna Lázár János miniszteri biztosa a cég egykori magyarországi vezetője”. Ironikusan hozzátették még, hogy „minden bizonnyal a magyarországi történések tekintetében tévedtek a Microsoft ellenőrei”.

Ez azonban nehezen hihető, mivel szinte minden ugyanúgy történt nálunk, mint Romániában, csak a következmények mások. Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az Oktatási, az Informatikai és a Pénzügyminisztérium különböző időszakokban hivatalban volt több vezetőjét, köztük féltucatnál is több minisztert bíróság elé állított korrupciós vádakkal.

A DNA szerint az állami vezetők 2004 és 2012 között

néhány tízezertől több millió euróig terjedő kenőpénzt fogadtak el.

Ezen összegek fejében előnyben részesítették a Microsoft viszonteladóit, közvetítőit, képviselőt.

Romániában a Microsoft-aktaként ismerik az ügyet, noha magának a Microsoftnak annyi köze van az egészhez, hogy a cég volt nyomozókból, FBI-ügynökökből és más specialistákból álló ellenőrei tárták fel a visszaéléseket).

S hogy mi történt valójában. Az eddig bizonyított esetekből az derül ki, hogy a Microsofttal szerződött cégek egy része 30-40 százalékkal túlárazta a szoftverek licencdíját, és olykor másfélszeres áron adta a számítógépeket és más hardvereket. A „feláron” osztoztak a méregdrága termékek megvásárlását előíró és engedélyező állami beavatottak a közvetítő cégek vezetőivel.

Román sajtóértesülések szerint a kenőpénzből még

pártfinanszírozásra is futotta,

ezt azonban az ügyben leginkább érintett szociáldemokraták tagadták.

Bár ebben a rendszerben a Microsoftot elvileg nem érte kár, hiszen megkapta az őt megillető díjakat és bevételeket, az amerikai informatikai óriás azonban a jelek szerint nem örül annak, ha viszonteladói korrupciós ügyekbe keverik a nevét. Ezért tartanak rendszeresen átfogó vizsgálatokat világszerte.

Nehéz elhinni, hogy nálunk semmiféle korrupciónak még a gyanúja sem merült fel, amikor a Microsoft ugyanazokat a lépéseket tette meg nálunk, mint Romániában. Nálunk is szép csendben megvált több vezető munkatársától és számos addig rendíthetetlennek hitt viszonteladójától. Sőt, még a kormányzati beszállítóit is kirúgta, pedig a kormánnyal közvetlen kapcsolatban álló partnereikkel a multik általában óvatosabban bánnak, mint másokkal.

Egyelőre nem tudni, hogy a történtek után a magyar ügyészség, a rendőrség vagy a NAV indít-e bármiféle vizsgálatot.

Bekérik-e (vagy legalábbis megkísérlik bekérni) például a Microsoft belső vizsgálatának a dokumentációját?