Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kikapott a zaklatással vádolt jelölt – bajban a republikánusok és Trump

Kikapott a zaklatással vádolt jelölt – bajban a republikánusok és Trump

A demokrata párti Doug Jones szenátorjelölt nyerte a keddi előrehozott szenátusi választásokat Alabamában. Vagyis elbukott a Donald Trump amerikai elnök által hivatalosan is támogatott republikánus párti Roy Moore. Utóbbi abba bukhatott leginkább bele, hogy az elmúlt hetekben többen azzal vádolták meg, hogy évtizedekkel korábban kiskorúakat zaklatott

A volt ügyész, Doug Jones negyedszázada az első demokrata párti szenátor, akit megválasztottak a konzervatív Alabamában.

Alig egy évvel ezelőtt, az elnökválasztáskor Trump még 30 százalékos fölénnyel nyert ugyanitt.

A vereséggel tovább apadt a republikánusok amúgy is hajszál vékony fölénye a szenátusban, ahol most 51-49-re módosultak az erőviszonyok.

A CNN véleménye szerint Moore jelöltsége a Trump-éra eredménye, és magának az elnöknek, az “elnöki brandnek” is nagy érvágás. Hozzáteszik, a republikánus oldalon eddig elképzelhetetlen jelöltek jelennek meg a szélsőjobb világából, akik aláássák a párt megítélését, tekintélyét hagyományos szavazóik körében. A CNN szerint az alabamai választás azt is megmutatta, hogy alkalmas jelöltekkel a legrepublikánusabbnak tartott helyek is elhódíthatóak a demokraták számára. A Washington Post arról értekezett, hogy a legfőbb elnök stratéga, Steve Bannon republikánusok elleni “háborúja” visszaütött az elnökre. A Post rámutatott, hogy az elővárosi, fehér, keresztény szavazók egy része elfordult Trump jelöltjétől, ez hozta a bukást Moore-nak.

“Nemcsak Alabama államban, de az egész országnak megmutattuk az utat, hogy képesek vagyunk összefogni” – hangoztatta hívei előtt Jones az alabamai Birminghamben. Hozzátette: ez a választás a méltóságról és a tiszteletről szólt.

A szavazatok 90 százalékának feldolgozottsága mellett Jones több ezer vokssal vezetett republikánus párti riválisa előtt.

Moore viszont nem ismerte el vereségét, támogatói előtt mondott rövid felszólalásában hangsúlyozta: még nincs vége. A kampányát vezető Bill Armistead szerint ez azért van, mert szoros eredmény várható, és az alabamai törvények szerint bizonyos feltételek esetén (fél százalékpont alatti eltérésnél) a voksokat újraszámolják. Ugyanakkor legfrissebb értesülések szerint Jones 1,5 százalékkal vezet.

Trump időközben Twitter-üzenetben gratulált a győztesnek. Ugyanakkor mikroblog-bejegyzésében nem rejtette véka alá: a republikánusok nagyon rövid időn belül ismét versenybe fognak szállni ezért a szenátusi helyért.

A déli Alabamában azért tartottak pótválasztást, mert a korábbi szenátor, Jeff Sessions igazságügyi miniszterként kormánytag lett.

A republikánus pártot is megosztó kampányban kiemelt téma volt, hogy az ultrakonzervatív republikánus Roy Moore-t több nő is vádolta olyan “helytelen szexuális magatartással”, amely a csóktól a szexuális bántalmazásig és tapogatásig terjedt. (MTI, Zoom.hu)