Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.
18
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

A testén kívül dobogott az újszülött szíve

A testén kívül dobogott az újszülött szíve

A kis Vanellope lehet az első baba Nagy-Britanniában, aki túlélte a rendellenességet. 

A gyermeket szentestére várta a Wilkins-család, de ritka fejlődési rendellenessége miatt már november 22-én világra hozták a picit a leicesteri Glenfield kórházban – írja a Metro.

Az ectopia cordis nevű állapotot a terhesség 9 hetében diagnosztizálták az orvosok. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a magzat szíve és az emésztőrendszerének egy része a testén kívül fejlődik. Hasonló kondíciót még egyetlen újszülött sem élt túl az Egyesült Királyságban, legalább is az orvosok nem ismertek ilyen esetet.

Fotó: Univerity Hospital of Leicester

A kislány kétgyermekes édesanyja, Naomi Findley, először könnyekben tört ki a hír hallatán:

Pánikba estem, betegnek éreztem magam, mert nagyon valószínű volt, hogy sohasem láthatom vagy hallhatom a gyermekem

– elevenítette fel érzéseit. Vanellope apja, Dean Wilkins a lapnak felidézte, hogy a szakemberek az mondták nekik, a szülés utáni első 10 perc kritikus lesz.

Amikor a kislányunk megszületett, az volt a legfontosabb, hogy önerőből oxigénhez jusson. Amikor már 20 perce megállíthatatlanul sírt, örömkönnyekben törtünk ki.

A babát a Rontó Ralph egyik Disney-karaktere után nevezték el, aki bár nagyon makacs lány, a végén hercegnővé változik.

Vanellopét rögtön az első órában megműtötték. Ötven fős stáb küzdött az életéért. Az orvosok először is steril műanyag zsákba helyezték a picit, és stabilizálták az állapotát, hogy a szíve megfelelően elláthassa a feladatát. Ezek után megkezdték a szerv beültetését a mellüregbe. Az első operáció 3 és fél órán keresztül tartott, majd intenzív ellátás mellett további két hétre volt szükség, hogy a szív a megfelelő helyre kerüljön.

Fotó: Univerity Hospital of Leicester

A baba mellkasát hálóval pótolták, mivel a bordái nem fejlődtek ki rendeltetésszerűen. Az utolsó lépésben a nyílást Vanellope saját bőrével fedték be. A picit addig tartják lélegeztetőgépen, míg a szervei normál helyzetbe kerülnek.

Az ectopia cordis annyira ritka rendellenesség, hogy egymillióból mindössze 8 csecsemőt érinthet. A túlélési esély is rendkívül alacsony, csupán 10 százalék.