Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány szerint csak vélemény, amit a nemzeti konzultációban állítanak

A kormány szerint csak vélemény, amit a nemzeti konzultációban állítanak

Másodfokon folytatódik a per, amelyet a Magyar Helsinki Bizottság indított a konzultáció miatt.

Bizarr részletet írt meg az Index arról a perről, amit a Magyar Helsinki Bizottság indított a nemzeti konzultáció miatt.

A civilszervezet szerint a konzultációban szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait szerintük. A konzultáció 5-ös pontjában, illetve a tételmondathoz fűzött magyarázatban név szerint említi a Helsinki Bizottságot, a Helsinki szerint hamis állítások között.

Kérték persze terjesztés ideiglenes felfüggesztést, ezt a kérésüket első fokon elutasították. November 29-én, másodfokon meghozták a határozatot a konzultáció felfüggesztéséről; csak éppen a nemzeti konzultáció határozatot követő harmadik napon egyébként is véget ért.

Szerdán tartották az első tárgyalási napot az ügyben. A Helsinki Bizottság az eredeti beadványában azt kérte, a konzultáció megalkotásáért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen kétmillió forint sérelmi díjat a szerintük félrevezető, valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt. Ez a tárgyalás elején azzal változott, hogy időközben már 8 millió sérelmi díjat követelnek a jogsértés súlyosságára való tekintettel.

A konzultáció 5-ös tételmondata úgy hangzott:

“Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért.”

Az alatta található magyarázat pedig így:

“Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása.”

A magyarázó szövegről Lázár János, Dömötör Csaba és Kovács Zoltán kormányszóvivő is úgy nyilatkozott, hogy az a tételmondathoz tartozó magyarázat. A perben most a Kabinetiroda jogi képviselője arról beszélt, hogy a tételmondat és az alatta lévő szövegnek nincs köze egymáshoz. Sőt, a “magyarázó” szöveg csak vélemény.

A szerdai tárgyalás nagyon rövid volt, mivel az alperes (kabinetiroda) kérésére elhalasztották azt.