Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Robbanás Ausztriában – egy ember meghalt

Robbanás Ausztriában – egy ember meghalt

Robbanás történt kedden a legjelentősebb osztrák földgázelosztóban Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek – közölte a rendőrség. Az osztrák hatóságok a Twitteren folyamatosan friss információkat osztanak meg. Közölték, a robbanás reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a Baumgarten an der March településen található létesítményben. Tudatták azt is, hogy technikai probléma okozta a balesetet.

Biztosított az ellátás

A földgázelosztót leállították. Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte, a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre. Az MTI szerint a robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni elosztóba érkező földgáz mennyisége. A naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant. Az ukrán állami vállalat, a földgáz és kőolaj kitermelésével foglalkozó Naftohaz igazgatója azt nyilatkozta, biztos benne, a baleset semmilyen problémát nem okoz az ellátásban. Az osztrák hatóságok megerősítették, hogy a földgázellátás mindenhol biztosított.

Egy ember halt meg a robbanásban. Forrás: Facebook/Rotes Kreuz Gänserndorf

Csomópontnak számít

A baumgarteni földgázelosztó Európa egyik legfontosabb csomópontja. Ezen az elosztón keresztül kapja a gázt teljes Ausztria, Észak-Olaszország, Dél-Németország, sőt Magyarország nyugati része is. A magyar gázfogyasztás 40 százaléka ezen a vezetéken érkezik az országba. Az éves európai földgázfogyasztás 10-15 százaléka megy keresztül a baumgarteni csomóponton. Jelenleg nem olyan hideg az időjárás az érintett területeken, de mínusz 10 fokos hőmérsékletnél komoly válsághelyzetet okozna Európában a kedd reggeli robbanás és az okozott leállás.

A terminál közel van a szlovák határhoz, Pozsonytól mintegy 30 kilométerre észak-nyugatra található. A Wikipédia szerint lakóinak száma mindössze 192, az osztrák és nyugat-európai energiaiparban azonban nagyon jelentős szerepet tölt be. 1970 óta a Nyugat-Európába tartó orosz földgáz fontos tranzitállomása. A Nyugat-Európába tartó orosz gáznak jelenleg mintegy egyharmada az OMV vállalat baumgarteni terminálján halad keresztül. A környék kimerült gázmezőit ma nagy mennyiségű földgáz földalatti tárolására használják, ezzel segítve áthidalni a gázfogyasztás téli-nyári ingadozását.

A rendőrség is tweeteli az eseményeket

A gázelosztó terminál szóvivője szerint a hatóságok urai a helyzetnek. A Bild című német napilap egy ideig hatvan sérültről tudósított, de a Vöröskereszt szerint 18-an vannak.

Videó a robbanásról:

A Noe.orf.at szerint hat melléképület gyulladt ki, több, a közelben parkoló autó is megsérült.

 

Az állami rendőrség elkezdte a nyomozást, helikopterrel is pásztázzak a környéket, amit teljesen lezártak. Mindenkinek azt javasolják, maradjanak távol. Több környékbeli a Twitteren követik az eseményeket.