Ismét 24 milliárd forint landol a pécsi egyetemen

Ismét 24 milliárd forint landol a pécsi egyetemen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy 24 milliárd forintnyi támogatásban részesül az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP), 27 támogatási szerződésben önálló pályázóként vagy konzorcium tagjaként – mondta nemrég Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára Pécsett, a IV. Fiatalok Európában elnevezésű konferencián.

Lassan elmondható, hogy a pécsi egyetem szerencseszáma a 24 milliárd lett, mert a Modern Városok Program (MVP) is ugyanekkora összegről szól első körben és ebből fogják megépíteni többek közt az Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjét. A PTE sajtóreferense, Both Vilma elmondta, hogy az EFOP finanszírozott PTE fejlesztések célhoz kötöttek, és nincsenek átfedésben az MVP fejlesztésekkel. Az egyes projekt-elemek lehatárolása igen szigorú.

Pécsen a Modern Városok Programban 25 milliárd forintot költenek az egyetem fejlesztésére, ami teljesen egyedülálló az országban. Két éve, a szerződés aláírásakor Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, a fő cél az, hogy 5000 külföldi hallgató legyen a baranyai városban. Mint már korábban a Zoom.hu megírta, tavaly 3000-en, idén meg már 4000-en iratkoztak be idegennyelvi képzésre a PTE-re, így a cél akár teljesíthető is lehet.

Megvan a pénz az új fogászati klinikára

Maximum annyiban lehet átfedés az MVP-vel, amikor az új tömb kivitelezőjével a szerződést aláírták, Jenei Zoltán kancellár a Zoom.hu-nak elmondta, hogy a Modern Városok Program keretéből jutott forrás arra, hogy az orvosival szemben lévő telket is az egyetem hasznosíthatja. Egy másik programban 2 milliárd forintból itt egy új fogászati klinika épül, amely így kiváltja a leharcolt belvárosi épület. Most Both arról is beszélt a lapunknak, hogy az egyik nyertes EFOP-pályázatuk pontosan a fogorvosi képzés elméleti és gyakorlati képzési központja építéséről szól, tehát megvan rá a pénz.

A sajtóreferens azt is elmondta, hogy az EFOP-projektek már kivétel nélkül megindultak 2016 közepe és 2017 harmadik negyedéve közötti időszakban; ezek finanszírozására a kiírásoknak megfelelően előleg lehívható, a lehetőséggel a PTE élt is, a források már megérkeztek az egyetemi bankszámlára.

Pécs, 2016. március 31.
A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Karának épülete.
MTI Fotó: Sóki Tamás

A pályázati célokról is beszélt a Zoom.hu-nak Both Vilma, elmondta, hogy az elnyert pénzből fogják finanszírozni az oktatásfejlesztést, illetve az infrastruktúrafejlesztést. Példaként hozta fel a laboratóriumi légtechnikai fejlesztéseket, és a napelemes korszerűsítéseket. Mivel Pécsen a klinikai ellátás az egyetemhez tartozik, így az egészségügyi fejlesztések sem maradnak ki: megújul gyermeksürgősségi, a baleseti ellátás, míg a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinél is lesz előrelépés.

Kutatások forrására is pályáztak, így többek közt a mesterséges megtermékenyítés tanulmányozására, és egy új több támadáspontú innovatív fájdalomcsillapító kifejlesztésére is jut pénz.

Debrecenben is jól jártak

A Debreceni Egyetem (DE) is jól szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiírt, úgynevezett EFOP-pályázatokon, csaknem 25 milliárd forintot nyertek el 32 pályázaton – olvasható a Haon.hu cikkében. Ebből egészségügyi fejlesztésekre 3 és fél milliárd forintot fordíthatnak. Teljes körűen felújíthatják például a Kenézy Kórházban a Gyermekpszichiátriai és Neurológiai Osztályt. 6,2 milliárd jut infrastrukturális fejlesztésekre, melyből szinte miden kar részesül. Például megújul a Szemklinika, a Sebészeti és Műtéttani Tanszék, a Fogorvostudományi Karon laborfejlesztés várható, a Bölcsészettudományi Karon számítógépes munkaállomások újulnak meg.