Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Gázrobbanás: bevetik a magyar tartalékvezetéket

Gázrobbanás: bevetik a magyar tartalékvezetéket

A baumgarteni robbanás miatt Szlovákia nem küldi tovább az orosz gázt Ausztriába, ahonnan Magyarországra is érkezett.

Robbanás történt kedden reggel a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon Baumgartenben. A gázterminál az orosz gáz eloszlatását végezte Európa több országa felé, kis mennyiségben Magyarország irányába is érkezett gáz a terminálról, napi 10,5 millió köbméter. A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméterről 16 millió köbméterre zuhant. Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető azt közölte, hogy

a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat

– vagyis oda már meg sem érkezik az orosz gáz, így az osztrákok sem tudnak szállítani Magyarországra.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. legfrissebb, december 10-i forgalmi adatai szerint Magyarországra Mosonmagyaróvárnál belépő osztrák vezetéken az elmúlt napokban 10,5 millió köbméter gáz érkezett, eközben Ukrajna Irányából Beregdarócnál nettó 23 millió köbméter. (Az ukrán határon bruttó 26,3 millió köbméter jött be, de reexportáltunk 3,5 millió köbmétert Ukrajnába.)

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Beregdarócnál bejövő nettó 23 millió köbméterből Horvátország irányába 4,3 millió, Szerbiába pedig közel 10 millió köbmétert szállítottak tovább, vagyis hazai fogyasztásra nettó 9 millió köbméter érkezett ebből az irányból. A Beregdarócnál és Mosonmagyaróvárnál érkező gáz mellett még további két forrás, a csekély mennyiségű hazai kitermelés, és a nyáron a földalatti gáztárolókba betárolt gáz biztosítja a hazai ellátást – ez viszont jelentős, napi 20 millió köbméter volt, de ez akár felmehet a duplájára, ha erre lesz kereskedelmi igény. Megoldás lehet, ha az oroszok több gázt adnak az ukrán vezetéken keresztül, vagy bevetik az eddig üresen kongó szlovák-magyar vezetéket.

Miután kiesett az osztrák-magyar határvezeték,

a gáz viszont ott van Szlovákiában, be lehet vetni az eddig üresen kongó szlovák-magyar határkeresztező vezetéket,

amely az állami tulajdonú Magyar Gáz Tranzit Zrt. birtokában van. Ezekben az órákban folyamatos az egyeztetés a kereskedők, a hatóságok és a Magyar Gáz Tranzit között – nyilatkozta a Zoom.hu-nak Birtalan Zsolt, a cég vezérigazgatója. A körvonalazódó megállapodások szerint a Magyar Gáz Tranzit vezetékeivel kiváltható a kiesett osztrák importvonal. A cég óránként 600 ezer, vagyis naponta 14,4 millió köbméter gáz behozatalára képes a vezetékein keresztül, ha ezt a gázkereskedők igénylik. Így a Magyar Gáz Tranzit vezetéke teljes mértékben ki tudja váltani a a kiesett osztrák vezetéket, akár heteken, hónapokon keresztül – mondta Birtalan Zsolt.

Felsőpetény, 2013. július 25.
A Magyar Gáz Tranzit Zrt. fővállalkozója a magyar-szlovák összekötő földgázszállító vezeték összehegesztett szakaszainak árokba fektetését végzi Felsőpetény közelében 2013. július 25-én.
MTI Fotó: Komka Péter

A szlovák-magyar határkeresztező 2014 decemberében készült el, részint az unió támogatásával. A beruházás az EU számára épp azért volt fontos, hogy az orosz gáztól független alternatív észak-déli gázfolyosó része legyen. Ám az orosz gáz jelenleg a legolcsóbb Európában, ezért a szlovák-magyar vezeték eddig kihasználatlanul állt, egészen eddig, hisz a mostani lesz ez első komolyabb kereskedelmi üzeme.

Energetikai hivatal: nem befolyásolja a magyarországi ellátást az ausztriai gázrobbanás

Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke közölte: az osztrák irányból kieső gázmennyiség pótlása – a szlovák-magyar együttműködésnek köszönhetően – Balassagyarmat átadási ponton is megoldható, emellett a belföldi tárolói kapacitás is rendelkezésre áll. Hozzátette: a magyarországi földgáztárolók töltöttségi szintje megfelelő, a téli fűtési időszak igényeit bőven fedezi.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztása legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kellett elhelyezni a tárolókban – közölte a MEKH elnöke.