Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az írószövetség elnöke is megszólalt a szexuális zaklatással vádolt könyvkiadó házaspár ügyében

Az írószövetség elnöke is megszólalt a szexuális zaklatással vádolt könyvkiadó házaspár ügyében

Szentmártoni Jánosnak mestere volt a megvádolt Kárpáti Kamil. Az elnök magánlevélben biztosította támogatásáról Follinus Annát, de a nagy nyilvánosságot nem érti.

Mint ismert, többen is szexuális zaklatással vádolják a Stádium Kiadót vezető házaspárt, Kárpáti Kamilt és Lőkös Margitot. Az ügy odáig jutott, hogy vasárnap Oravecz Péter és Follinus Anna – Anna lépett először a nyilvánosság elé a történetével – is jelezte, hogy visszaadja az egykor a kiadóhoz köthető Gérecz Attila-díját. Hozzájuk hétfőn további négy író – Nagy Cili, Király Levente, Győrffy Ákos és Grecsó Krisztián – csatlakozott.

Most a Drótnak adott interjút Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, aki szintén abban a műhelyben nevelkedett, amelyet Kárpáti Kamil és Lőkös Margit működtetett. Az elnök nem kételkedik az áldozatok állításaiban, szerinte

„ilyet nem talál ki csak úgy az ember, hogy felhívja magára a figyelmet.”

Hozzátette: magánlevélben biztosította együttérzéséről és támogatásáról Follinus Annát. Azonban kitért arra is, hogy nem érti a nagy nyilvánosságot, viszont azonosulni tud azzal, hogy a sajtóban tett vallomások segíthetnek másoknak elkerülni a hasonló veszélyeket, azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy „a média rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel a társadalom azonnal megkövezhet bárkit, és ítélkezhet fölötte mindenféle jogi / büntetőügyi felelősségre vonás nélkül is”.

Oravecz Péter lapunknak adott interjújában név nélkül hivatkozott Szentmártoni Jánosra, erre az interjúra az elnök többször is külön kitért. Megerősítette Oravecz lesújtó jellemzését, szerinte is „kemény, sőt, sokszor könyörtelen” volt Kárpáti Kamil, azonban azzal árnyalta a képet, hogy később ezen egyáltalán nem csodálkozott, „hiszen ifjúsága erőszakos elvétele maradandó lelki sérüléseket okozhatott” – utalt Kárpáti bebörtönzésére.

„Kamil valóban sokszor élt azokkal a lélektani eszközökkel, amelyekkel egykori fogva tartói vagy kihallgató tisztjei, hogy befolyása alatt tartsa a kamasz tehetségeket”

– mondta Szentmártoni, aki szerint ezek őt megedzették.

„Ez utóbbiért nem hálát érzek – folytatta az elnök–, csupán tényként kezelem, és tudom, hogy a hasznomra fordítottam. Nem vállalhatom hát az állatorvosi ló szerepét, bármennyire is szeretne Oravecz Péter velem példálózni, akivel egyébként eddig jobb barátoknak hittem magunkat, mintsem hogy a sajtóban modellezzen velem a nevem említése nélkül. Az elmondottak alapján, amit idéz, a Kárpáti 80. születésnapján elhangzó bevezető gondolataimat ma is vállalom. Ugyanakkor egyre jobban látom, hogy igazságuk csak az én életemre vonatkozik. Úgy tűnik, Oravecz Péter sokkal jobban megsínylette azokat a kamaszkori élményeket, amelyeket leír, és amelyekhez kétség nem férhet.”

Tegnapi, a Gérecz Attila-díj visszaadóival foglalkozó cikkünkben Weiner Sennyey Tibor, a mostani Szentmártoni-interjú készítője felvetette, hogy többen a Stádium köreiből lettek az írószövetség elnökségének tagjai. Erre rá is kérdezett az interjúban, amire az elnök így reagált: „Én vagyok az intézmény elnöke, Rózsássy Barbara pedig a rendezvényszervezője. Megjegyzem, már rég eljöttem a Stádiumból – tíz éven át voltam a Magyar Napló szerkesztője, közben családot alapítottam, egyetemre jártam stb. –, amikor az Írószövetség elnöke lettem. Barbarát pedig nem sokra rá Erős Kinga kollégámmal hívtuk oda munkatársnak. Én nem látok összefüggést a kettő között.”

Hozzátette: „A Magyar Írószövetséget pedig nem keverem bele, hiszen semmi köze hozzá. Természetesen, amennyiben az elnökség vagy a választmány, esetleg a tagság egy része közös fellépést kezdeményez, megteszem, amit kell.”