Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

9,5 milliárdot ad az állam Pécsnek, cserébe gyámság alá helyezik

9,5 milliárdot ad az állam Pécsnek, cserébe gyámság alá helyezik

Pécs számára 9,5 milliárd forintot biztosít a kormányzat, ebből idén 6,5, jövő év elején 3 milliárd forintot fognak megkapni – derült ki egy a Páva Zsolt polgármester, Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselők a Pécsiújságnak adott közös interjújából kedd este.

Az előzményekről annyit tudni kell, hogy miután 7,5 milliárd forint lett idén a város hiánya, Csizi Péter országgyűlési képviselő vezetésével tárgyaltak a kormánnyal a konszolidációról.

Azt már Páva Zsolt mondta el, hogy a pénzt nem ajándékba kapják, ez egy három év alatt visszatérítendő támogatás, ráadásul cserébe egy piaci pénzintézet helyett a Magyar Államkincstár lesz a számlavezetője a városnak. A polgármester azt is hozzátette, hogy a pénzösszeg fejében az állam számára fedezetet biztosítanak városi vagyontárgyak formájában. Az Államkincstár szerepvállalása nem merül ki ennyiben, mert

egy munkatársuk fogja felügyelni a gazdálkodást, vagyis az állam felügyeletét vállalták el cserébe.

Ha még lehet fokozni, akkor Csizinek sikerül, azt is elmondta a rendkívül furcsa hármasinterjúban, hogy „nemhogy nem tartom ördögtől valónak, de egyfajta példa is lehet majd az új gyakorlat. Reálisan gondolkodva a lehető legnagyobb biztonságot szavatolja az állam egy település számára, ha segítséget nyújt a költségvetés végrehajtásában, a számlája kezelésében, a gazdálkodás professzionális szinten való folytatásában.”

Páva arra a kérdésre, hogy az állam és a város újabb kézfogása nem jár azzal, hogy Pécs elveszíti önállóságát, azt a választ adta, hogy „a tárgyalások során nem ez a kérdés merült fel bennünk, hanem az, hogy a többi önkormányzat miért nem ezt az utat járta és járja jelenleg is. Biztonságot nyújt ugyanis a tény a jövőben számunkra, hogy a lehető legerősebb garanciát kapja így a település az Államkincstár segítségével. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzat feladataira a jövőben is jutni fog forrás, de ha ennek elosztásában, szabályozásában segítségünkre lesz az állam, az hozzájárul a stabilitás fenntartásához.”

Az interjú visszatérő frázisa, hogy a szocialisták miatt jutott a város ilyen helyzetbe, de az érvelés több okból is meglepő. Egyrészt 2009 óta fideszes városvezetése van Pécsnek, másrészt két éve még arról beszélt Páva Zsolt, – miután az állam 2014 végén elvitte a 44 milliárdos adósságát – hogy “hosszú évek után most végre alapos oka van az optimizmusra, mert minden adat azt mutatja, hogy 2015 lesz az az év, amikor Pécs látványos fejlődésnek indul és 2020-ra komoly gazdasági tényezővé válik a régióban.”

Nagyon kemény feltételeket szabtak

A Magyar Közlönyben is megjelent az erről szóló rendelet, ami egyértelműsíti, hogy mit vár el a pécsi vezetéstől a kormány a pénzért cserébe:

  • Pécs költségvetési szerveinek a fizetési számláját 2018. január 1-jétől legalább a visszatérítendő támogatás visszafizetéséig a Magyar Államkincstárnál vezetik.
  • A város tulajdonában lévő teljes vagyon biztosítékként szolgál 6,54 milliárd forintig és a forgalomképes ingatlanok teljes állományára jelzálog kerül a Magyar Állam javára.
  • Pécs hozzájárul ahhoz, hogy a város pénzfogalmi számláján túl a helyi adó alszámlájára is kiterjedjen a Magyar Államkincstár beszedési megbízása, vagyis az állam felügyeletével szedik be az adókat.
  • Folytatniuk kell az idén megkezdett megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását a 2018-ban is, tehát elvárják a megszorításokat.
  • “Tűrni köteles a Magyar Államkincstár megbízott munkatársainak a visszatérítendő támogatás felhasználása felett gyakorolt folyamatos előzetes kontrollját és utólagos ellenőrzését.”
  • Ha a fent felsorolt tételeket teljesíti Pécs, akkor a jövő év elején kap további 3 milliárdot a város.