Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újabb négy ember adja vissza a Gérecz Attila-díjat

Újabb négy ember adja vissza a Gérecz Attila-díjat

Király Levente, Nagy Cili és Győrffy Ákos költők is úgy döntöttek, hogy megválnak attól a díjtól, amely egykor Kárpáti Kamilhoz és Lőkös Margithoz volt köthető. Grecsó Krisztián is csatlakozott, ő licitre bocsátja a díját.

Miután vasárnap megjelent cikkünkben Oravecz Péter bejelentette, hogy visszaadja a Gérecz Attila-díjat, elsőként Follinus Anna jelezte, hogy ő is ugyanígy tesz. Anna volt az, aki először beszélt a Stádium Kiadót vezető házaspár, Kárpáti Kamil és Lőkös Margit szexuális zaklatásairól.

Hozzájuk csatlakozott most három költő:

Nagy Cili

Győrffy Ákos

és Király Levente

Elsőként Király Leventét kérdeztem telefonon arról, hogy miért döntött így. „Miután olvastam az Oravecz Péterrel készült riportot, amiben a rengeteg szörnyűség mellett az is benne van, hogy Péter és Follinus Anna visszaadja a díjat, úgy döntöttem, hogy itt van az ideje nekem is lépnem. Péter ezzel a gesztussal kiállt Anna mellett, és én is ebben a formában szeretném kifejezni együttérzésemet Anna és minden áldozat felé” – indokolta lapunknak a döntését a költő-szerkesztő.

Király Levente / Forrás: Facebook/Király Levente

Amikor kirobbant a botrány két héttel ezelőtt, akkor Király Levente volt az, aki felvette a kapcsolatot a többi díjazottal, és azt javasolta nekik, hogy aki tudja, az a díjjal járó pénzdíjat ajánlja fel valamilyen bántalmazott nőket támogató szervezetnek.

„De kiderült, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet”

– mondta erről Király. Mert ugyan a díjat Kárpáti Kamil hívta életre, de a feleségével, Lőkös Margittal együtt szexuális zaklatással vádolt költő egy idő után már nem vett részt a díj odaítélésében, sőt a házaspár által vezetett Stádium Alapítvány sem állt mindig a díj mögött. Ráadásul sok olyan év is volt, amikor nem adták át az elismerést.

„Mindezeket figyelembe véve senkit sem szabad elítélnünk, ha nem adja vissza a díjat, ezek személyes döntések, azonban én úgy éreztem, ez a leghelyesebb, amit tehetek – az én oklevelemen ugyanis az áll, hogy a Stádium Alapítvány és az Írószövetség adományozza a díjat. Nem mellékesen pedig azért is különösen fájdalmas ez az egész történet, mert

a botrány Gérecz Attila nevére is árnyékot vet, és ennek nem szabadna megtörténnie.

Egy elképesztő élettörténetről és sajátos életműről van szó, ami 1956 egyik kiemelten fontos és értékes szelete” – tette hozzá.

Király Levente fiatal kamaszként egy éven át vett részt a Stádium Fiatal Írók Körének munkájában, Kárpáti Kamil első kemény megnyilvánulásakor lépett ki a műhelyből. Erre az egy évre úgy emlékszik vissza, hogy jó körülmények között telt, Kárpáti „haverkodósnak, jó fejnek” tűnt. Ezzel Király megerősítette az Oravecz Péter által elmondottakat, vagyis azt, hogy Kárpáti Kamil és Lőkös Margit először közel édesgette magához a fiatalokat, s csak ezután kezdték el pszichológiai nyomás alá helyezni őket.

„Amikor ez elkezdődött, akkor én azonnal elköszöntem”

– mondta, majd úgy zárta a beszélgetést, hogy bízik a nyilvánosság és a kiállás erejében, és nagyon szeretné, ha a Szépírók Társasága, valamint a József Attila Kör által kiadott nyilatkozatok valóban nyílt fórumot teremtenének az ilyen ügyek megoldásához.

Győrffy Ákos röviden kommentálta telefonbeszélgetésünk alkalmával a döntését: ezzel is szeretne kiállni Follinus Anna és a többi áldozat mellett.

Győrffy Ákos / Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi

„Már elkezdtünk egyeztetni arról, hogy milyen formában adjuk vissza a díjat, de ezzel kapcsolatban még nem találtuk meg a megfelelő formát”

– tette hozzá Győrffy.

Nagy Cilit e-mailben értem el, ezt válaszolta a kérdésemre, szó szerint idézem: „Azért adom vissza a Gérecz Attila-díjat, mert én még azok közé tartozom, akik annak idején Kárpáti Kamil ajánlására kapták. Úgy érzem, ezzel tudom kifejezni leginkább az érintettekkel való együttérzésemet, valamint azt, hogy csalódtam Kamilékban. Bár én éveken át pusztán szakmai kapcsolatban voltam velük, és ennek keretében velem szemben semmi elítélendőt nem tettek, most, hogy kiderült, másokkal igen, szeretnék elhatárolódni tőlük.

Nagy Cili / Forrás: Nagy Cili/Facebook

Azt is felháborítónak tartom, hogy a Stádium Kiadó honlapján található nyilatkozat alá odaírták: »szerzőink kérésére­«.

Én az utolsó percekig a szerzőjük voltam, 2017 májusában még könyvem jelent meg a Stádiumnál, a nyilatkozat megtételére viszont nem kértem őket, sőt az első perctől fogva kiálltam Anna mellett, a Stádiumnál pedig nem fog többé könyvem megjelenni.”

UPDATE: Grecsó Krisztián is visszaadja a díjat. Az író ezt saját Facebook-oldalán jelentette be:

Beszéltem olyannal is a díjazottak közül, aki nem adja vissza az elismerést. Weiner Sennyey Tibor azzal indokolta döntését, amire már Király Levente is utalt: hogy el kell választani egymástól a díjnak azt a korszakát, amikor még Kárpáti Kamilnak szerepe volt a döntésben, és amikor már nem. Amikor Weiner Sennyey Tibor megkapta (2005-ben), akkor már nem volt köze a Gérecz Attila-díjhoz a szexuális zaklatással vádolt házaspárnak.

Weiner Sennyey Tibor szerint öt dolognak kellene történnie a Stádium-botránnyal kapcsolatban:

  • Szentmártoni Jánosnak, a Magyar Írószövetség Elnökének meg kell szólalnia, hiszen ő maga is stádiumos volt, Kárpáti Kamil a mestere, és az írószövetség vezetőségének két egykori stádiumos tagja van. Weiner Sennyey mint a Drót.hu főszerkesztője már küldött is az elnöknek kérdéseket, amelyekre megérkeztek a válaszok, amint megjelenik a cikk, szemlézni fogjuk.
  • Meg kell válaszolni a posztmodern korszak egyik központi kérdését, miszerint el lehet-e választani írói életművet és életet. Szerinte ez is nagy tétje ennek a vitának.
  • Minden további áldozatnak elő kell lépnie. Felnőtt embereknek magukért és a többiekért is sajnos vállalniuk kell, hogy mi történt velük, mert ennek az ügynek nem szabad boszorkányüldözéssé változnia, hiszen itt nagyon súlyos vádak fogalmazódnak meg.

   „Ha jogállamban élünk, akkor ezeknek következménye kell, hogy legyen”

   – mondta Weiner Sennyey.

   Weiner Sennyey Tibor (mikrofonnal) Forrás: Facebook/Várkert Bazár

  • Meg kell értetni mindenkivel, hogy, az ilyen jellegű kapcsolatok, mint amilyeneket Kárpáti Kamil és Lőkös Margit alakított ki gyerekekkel, nem normális. És senki sem bújhat a művészekkel szembeni előítéletek mögé. A mester és tanítvány viszony nem ezt jelenti.
  • Végezetül le kell választanunk Gérecz Attila nevét erről a botrányról. A róla elnevezett díj már 2003 óta nem tartozik Kárpáti Kamil, Lőkös Margit és a Stádium Kiadó köreibe. A fiataloknak tudniuk kell, hogy ha megkapják ezt a díjat, akkor nem ezektől az emberektől kapják, és Gérecz Attila nem Kárpáti Kamil találmánya.